Citat:
Ursprungligen postat av
Regulus
Det du föreslår har varit USA:s politik ända sedan konfliktens början. Finns tyvärr inget som talar för att regimbyte skulle fungera bättre i Syrien än i Irak och Libyen, där den politiken provats tidigare och skändligen misslyckats. Tvärtom så skulle ett störtande av regimen sannolikt leda till anarki som i Libyen, eller till ett fortsatt inbördeskrig som i Irak. De militanta islamisterna skulle få fria händer att slakta shiiter, kristna, jezidier och andra som inte delar deras religiösa värderingar.
Det enda sättet att få slut på våldet är att ge upp den sjukliga fixeringen vid regimbyte och i stället samla alla krafter på att besegra IS, al-Qaida och deras allierade, som är allvarliga hot inte bara mot länderna i Mellanöstern, utan mot alla civiliserade länder.
När väl det är gjort kan man diskutera hur Syrien ska demokratiseras utan att landet störtas i ett nytt inbördeskrig.
Jag tycker att det är legitim kritik att framhäva de tidigare fallen, men jag håller ändå inte med.
I Irak förstörde man i princip alla institutioner och upplöste den viktigaste, militären. Det var tills ganska nyligen som Irak fick en mindre sekteristisk premiärminister, Haidar al-Abadi, och tiden från invasionen av Irak tills Haidar al-Abadi har varit lång och därmed har många hunnit radikaliseras eller hamna i misär, vilket gav förutsättningar för olika miliser att växa. Dessutom, vakuumet som uppstod gav de regionala spelarna, Iran och Saudiarabien, fritt spelrum i Irak. Dock hade Iran fördelen med att majoritet i Irak var shiamuslimer. Medan Iran försökte bygga ut en pro-Iransk regim i Irak, var Gulfstaterna upptagna med att beväpna sunnimuslimska rebeller i Irak, bl.a. al-Qaida. När shiamuslimska miliser gick runt och trakasserade, misshandlade och mördade sunnimuslimer skapades en rädsla, och med ett icke-existerande förtroende för regeringen i Irak, som var väldigt sekteristisk, blev det enda alternativ för beskydd sunnimuslimska miliser, däribland al-Qaida.
Det viktigaste är att i Irak skedde ett störtande utan enighet bland de viktigaste aktörerna. Alltså, de relevanta aktörerna (Ryssland, Iran, Saudiarabien, Qatar m.fl.) fick inte något reellt inflytande över processen i Irak. Syrien är annorlunda. Vi ser en positiv utveckling och en enighet kring syrienkonflikten där de relevanta aktörerna är med och har ett inflytande i processen. Man vill behålla alla institutioner i takt för den nya regeringen och inte upprepa det tidigare misstaget (speciellt när det kommer till Syrien, upplösa militären eller utföra en "avba'athisering".
Även om man nu skulle vara för Assad och för hans styre. Rent realistiskt finns det ingen utrymme för honom i en framtida Syrien. Låt oss ponera att oppositionen är misslyckad och att han helt enkelt "försvarade" sig och Syrien. Efter allt dödande, oavsett om det är rättfärdigt eller inte, så har han förlorat legitimitet i sunnimuslimernas ögon, inte bara nationellt, men även internationellt. Västvärlden kan inte, efter det de har uttryck om honom och allt som har dokumenterats av olika människorättsorganisationer, helt enkelt återgå till tidigare relationer eller börja se honom som en trovärdig partner i det internationella samfundet. Det skulle gå emot allt som västvärlden står för vad gäller liberalism och demokrati. Man är redan hårt ansatt på grund av relationerna med Saudiarabien, vars politiska system är skarpt kritiserat, och att därtill börja bygga upp relationer med en ledare som står ansvarig för otal brott skulle omöjligen kunna rättfärdigas, om man inte gör avkall på vissa grundläggande värderingar. Ingen ledare skulle överleva rent politiskt om man börjar normalisera relationerna med Syrien. På grund av skälen ovan är det absolut nödvändigt för västvärlden att göra sig av med al-Assad, även om det innebär en sämre regim av den enkla anledningen att Assad är en person man inte längre vill ses eller förknippas vid.