Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2024-03-03, 06:15
  #1
Medlem
I den här tråden ska diskuteras vad som kan göras för att förhindra tågolyckor likt den i Örebro tidigare i veckan, då tre personer kördes ihjäl vid en järnvägsövergång, alltså den olyckan som nedanstående tråd handlar om:

(FB) Flera påkörda av tåg i Örebro, tre omkomna (2024-02-28)

Har ni några förslag för att förbättra säkerheten vid järnvägsövergångar?

Här är i alla fall mina förslag och tankar kring detta:

En del tycker att järnvägsövergångar redan är tillräckligt säkra som de är, och att alla som dör vid en järnvägsövergång har sig själva att skylla. Detta är dock inte sant, eftersom det finns mycket som kan hända som gör att man går över en järnvägsövergång trots att man inte får, tex plötsliga sjukdomstillstånd.
Och alla som tycker att tåg är fantastiska maskiner, borde också vilja bevara deras goda rykte genom att göra dem så säkra att de inte riskerar att döda någon människa.

Och jag ser flera brister med järnvägsövergången där den nyss nämnda olyckan i Örebro skedde, brister som starkt har bidragit till att dessa tre personer dog. Och dessa brister och lösningar tar jag upp i nedanstående fem punkter:

1.
Det fanns ingen grind mellan de två spåren som de tre personerna gick över.
Det borde ha funnits en grind med varningsljus och varningsljud även innan det spåret som det dödande tåget körde på, alltså mellan de två spåren. Då hade de tre personerna tvingats stanna upp och de hade då med största sannolikhet upptäckt tåget och inte fortsatt gå över spåret där de blev ihjälkörda.

2.
Grinden var inte låst, trots att man inte får gå på övergången då när de gick över där.
Grinden borde därför låsas när man inte får gå där. Och har man då tillräckligt långa och höga stängsel vid sidan om grinden, så tjänar ingen på att gå runt stängslet för att komma över järnvägen. Alltså väntar man då tills att grinden öppnas.

3.
När det gäller varningsljusen och varningsklockorna så är det kanske självklart för många människor att blinkande rött ljus och ringande klockor betyder att man ska akta sig. Men håller tex rödhåriga personer med om att röd färg är något man ska akta sig för?
Och håller tex kyrkoringare med om att ringande klockor är något man ska akta sig för?
Svaret är troligen nej på båda dessa två frågor. Så nuvarande system vid trafikövergångar är inte så självklart för alla som man kan tycka.
Tänk också på att vid vanliga trafikövergångar, då är det en grön gubbe med ett ringande ljud när man får gå över. Och därför kan det ringande ljudet vid järnvägsövergångar, kanske lura människor att de får gå över nu. Det borde alltså vara samma system vid alla trafikövergångar.
Och ett mycket mer tydligt system hade varit en text på grinden där det står tex "STOP, gå inte över spåret nu, tåg kommer" när man inte får gå över. Det hade gärna också kunnat stå tex "du kommer troligen dö en smärtsam död om du går över spåret nu". Samt en röst som säger det samma.

4.
Om man har det som i ovanstående tre punkter, speciellt punkt 2, då kan det ändå hända att någon är på övergången när man inte får vara där. Och därför vore det bra om man hade ett system med ljusstrålar som bryts om någon är på övergången när man inte får vara där. Och om någon är där då, då går ett starkt larm och en röst som säger till människorna där att ställa sig mot väggen. Och det ska därför också finnas tillräckligt med utrymme så att man kan stå tryckt mot väggen utan att bli påkörd av tåget.

5.
Men eftersom det kan hända att någon som går på övergången när han får göra det, blir medvetslös eller ramlar och inte kan ta sig upp och blir fast där tills ett tåg kommer och kör ihjäl honom, så behövs ytterligare ett säkerhetssystem.
Och den bästa lösningen vore om lokföraren har fri sikt fram till övergången, från så stort avstånd att han hinner bromsa i tid om han ser med kikare att någon är på övergången.
En annan lösning är att om ljusstrålen i föregående punkt bryts pga att någon är på övergången när grindarna har låsts, då ska det skickas en signal till lokföraren i ankommande tåg, så att han hinner bromsa i god tid innan övergången. Och för att det ska vara möjligt, så måste förstås grindarna låsas i god tid innan tåget kommer fram till övergången.
Och övergångar där fri sikt för lokföraren inte är möjlig, tex när det är kurvor strax innan övergången, de får helt enkelt flyttas eller så får man bygga bro eller tunnel där.
__________________
Senast redigerad av teskad 2024-03-03 kl. 06:18.
Citera
2024-03-03, 08:14
  #2
Avstängd
TreRaggmunkars avatar
Ganska enkelt, pendeltågen i stockholm är ”upphöjda” från marknivå generellt, tunnlar under och broar över, stationerna ligger upphöjt och du måste gå upp för trappor för att komma till tågen

Enkelt att bygga bort men antagligen för dyrt för att rädda några människoliv
Citera
2024-03-03, 08:40
  #3
Medlem
Om man från början bygger så att resenärerna inte behöver passera över spåren så har man kommit en bra bit på vägen skulle jag säga. Hur många varningssignaler och bommar man än bygger så kvarstår det faktum att en tågstation är fylld av jäktade människor, personer som inte hittar och liknande. Kan spara in om så några sekunder på att ta vägen över spåren så kommer folk att göra det. Då är det bättre med passage i tunnlar eller broar.
Citera
2024-03-03, 22:14
  #4
Medlem
Onkel Kostias avatar
Citat från tråden "Flera påkörda av tåg i Örebro, tre omkomna (2024-02-28)"
Citat:
Ursprungligen postat av teskad
Nu menade jag inte en tunnel utan en grop under rälsen och ingen mark ovanför gropen, utan bara räls ovanför och eventuellt en platta som rälsen vilar på eller pelare i gropen som håller upp rälsen.
Och mycket av arbetet i gropen går troligen att göra även om tåg åker på rälsen ovanför. Det är nog främst när marken närmast under rälsen ska grävas bort som det inte kan åka något tåg där.

Du behöver tänka på att spåret behöver klara tyngden av passerande tåg. Rälsen kan inte hänga i luften över gropen. Det behöver finnas någon konstruktion som håller spåret uppe, och den konstruktionen behöver hålla för tågens tyngd.

En aspekt att tänka på är grundvattnet. Ska gropen passeras gående eller simmande?
Citera
2024-03-04, 07:21
  #5
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Onkel Kostia
Citat från tråden "Flera påkörda av tåg i Örebro, tre omkomna (2024-02-28)"


Du behöver tänka på att spåret behöver klara tyngden av passerande tåg. Rälsen kan inte hänga i luften över gropen. Det behöver finnas någon konstruktion som håller spåret uppe, och den konstruktionen behöver hålla för tågens tyngd.

En aspekt att tänka på är grundvattnet. Ska gropen passeras gående eller simmande?

Jag skrev ju att man ska ha en platta under rälsen. Och marken kan man väl asfaltera för att slippa grundvattnet?

Och om inte det fungerar, då är troligen den enklaste, billigaste, snabbaste och kanske även den bästa lösningen, att gräva bort marken under rälsen så att det blir ungefär 2,5 meter från räls ner till marken. Och sen ställer man en container på marken under rälsen som stöd för rälsen och som genomgång för människor. Alltså en container som har golv, tak och väggar och med höjden 2,5 meter och som kan öppnas i båda ändar. Sen får man ha avlopp i containern för att få bort regnvatten. Och så får man gräva backar ner till containern på båda sidor och asfaltera dem.
Det borde lösa problemen som du tar upp, tänker jag. Men jag är ingen ingenjör eller så.

En container av den typ som behövs kostar mellan 10000-100000, beroende på kvalité.
Och det är nog ett relativt enkelt byggprojekt, som Trafikverket borde kunna klara av på egen hand, om de anställer några ingenjörer, byggjobbare och köper in grävmaskiner och förstås containrar.

Men nu pratar jag om järnvägsövergångar likt den i Örebro, som enbart är till för att gå igenom. Om bilar, lastbilar och bussar även ska kunna åka igenom där, då behövs förstås containrar av större storlek, och det finns nog inte att köpa. Men man kanske kan beställa in specialbyggda containrar som är av större storlek. Och om det bara är enkelriktat i varje tunnel och om bara fordon får åka där, då räcker det att containern är några meter bredare och högre än en vanlig container.
Och det finns även färdigbyggda tunnlar, som vanligtvis placeras på havsbotten. Och sådana tunnlar består av mindre delar som sätts ihop på havsbotten. Så kanske kan man köpa in enbart sådana mindre delar och ställa under rälsen.

Men det är klart att man kan gjuta en tunnel istället. Jag bara försöker komma på en billigare och enklare lösning, eftersom trafikverket och politikerna tydligen tycker att det är väldigt dyrt och komplicerat att bygga tunnlar.
Citera
2024-03-04, 13:10
  #6
Moderator
pudelluss avatar
Olyckan i Örebro hade inte hänt om det funnits en gångtunnel eller gångbro mellan perrongen och stationshuset/centrum.

Det finns visserligen en annan gångbro (som tydligen är ganska ny), men den kan inte nås från perrongen i mitten. Väldigt snål lösning för att vara en station i centrum i en av landets tio största städer.

Örebro södra har ganska många resenärer och det har varit många incidenter vid övergången.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/k...ser-forra-aret

Men vill man inte ha en gångtunnel eller en fungerande gångbro kanske bommar vid övergången skulle vara något säkrare än grindar som man öppnar själv?

Hur många sådana grindar av Örebro-typ finns det i Sverige?
__________________
Senast redigerad av pudellus 2024-03-04 kl. 13:21.
Citera
2024-03-07, 21:33
  #7
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av teskad
I den här tråden ska diskuteras vad som kan göras för att förhindra tågolyckor likt den i Örebro tidigare i veckan, då tre personer kördes ihjäl vid en järnvägsövergång, alltså den olyckan som nedanstående tråd handlar om:

(FB) Flera påkörda av tåg i Örebro, tre omkomna (2024-02-28)

Har ni några förslag för att förbättra säkerheten vid järnvägsövergångar?

I samband med införandet av X2000 och dåtida "höghastighetsanpassningen" på 1990-talet byggdes många järnvägsövergångar bort av dåvarande Banverket - mest längs stambanorna givetvis men även en del regionalbanor fick sitt. Tyvärr slutade det arbetet med att systematiskt ta bort plankorsningar i ffa. tätorter där det är mest trafik och fotgängare i rörelse i slutet av 1990-talet. Numer sker det mest i samband med andra utbyggnader av dubbel- eller mötesspår om inte kommunen ställer upp med ett räntefritt lån till Trafikverket.

Örebro är ett rätt bra exempel, det fanns fram till millennieskiftet ett par järnvägsövergångar vid Vasatorget och Gustavsviksbadet som också var ökända för att vara några av de farligaste i landet. De byggdes bort, men inte den vid Örebro södra. Egentligen borde alla kvarvarande 5-6 järnvägsövergångarna mellan Hallsberg och Hovsta där Mälarbanan/Bergslagsbanan skiljer sig ha byggt bort de kvarvarande för längesen. Tätt med godstrafik som har stoppsträckor på långt över kilometern och regionaltåg i 160(?) - söder om Hallsberg delar sig sedan godstrafiken efter de tåg som ska mot Göteborg och de som ska mot Malmö/Helsingborg.

Säkerheten är egentligen viktigast inne i tätorterna eftersom det oftast är en större trafikslagsblandning mellan bilister, cyklister, fotgängare och eventuell kollektivtrafik. Tar man banor som man vet om inte kommer att ändras särskilt mycket i linjesträckning som nuvarande stambanorna och regionalbanor som Skånebanan, Hallsberg-Örebro, Sala-Uppsala, Kust-till-Kustbanan mellan Borås-Kalmar och ett par till borde staten stötta kommunerna - jag antar att kostnaderna har ökat både utifrån materielpriser och mark-exploateringskostnader blivit generellt sett högre i tätorter.


Citat:
Ursprungligen postat av pudellus
Olyckan i Örebro hade inte hänt om det funnits en gångtunnel eller gångbro mellan perrongen och stationshuset/centrum.

Det finns visserligen en annan gångbro (som tydligen är ganska ny), men den kan inte nås från perrongen i mitten. Väldigt snål lösning för att vara en station i centrum i en av landets tio största städer.

Örebro södra har ganska många resenärer och det har varit många incidenter vid övergången.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/k...ser-forra-aret

Men vill man inte ha en gångtunnel eller en fungerande gångbro kanske bommar vid övergången skulle vara något säkrare än grindar som man öppnar själv?

Ett problem vid Örebro södra utöver mittplattformens smalhet är att grundvattennivåerna och Svartåns vattenstånd ligger ganska nära markplan, dessutom vill kommunen gärna ha en tunnel eller bro över den 30-metersbreda Östra Bangatan så att resenärer kan nå Conventum (kongresscentrum och arena) direkt. Det går förstås att lösa rent tekniskt, men är lite för dyrt för Trafikverket och kommunen vill inte skjuta till för mycket pengar när man samtidigt har andra väg- och järnvägsprojekt som politikerna gärna ser att TrV skulle ta sig an i kommunen.

En ironi i sammanhanget är att Södra station har funnits där hela tiden med sin plattformsövergång sedan järnvägen byggdes på 1800-talet, medan varken Östra Bangatan (nuvarande infartsväg till stan söderifrån) eller Conventum-komplexet fanns före 1970-respektive 2000talet. När Östra Bangatan byggdes fanns förmodligen ingen tanke på att det skulle vara några större resenärsströmmar till och från stationen.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback