Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
2024-04-17, 18:18
  #1
Medlem
Dansk klubbfotboll, åtminstone i dom högre divisionerna, består till väldigt stor del av klubbar som bildats genom olika slags sammanslagningar av äldre klubbar. I vissa fall är det flertalet lokala småklubbar utan någon historisk framgång på nationell nivå medans i andra fall handlar det om klassiska rivaliserande klubbar, till och med sammanslagningar av redan sammanslagna klubbar existerar. I övriga fotbollseuropa verkar inte detta fenomen existera i den utsträckning det gör i Danmark. I Sverige finner man dessa typer av klubbar främst i lägre divisioner, i Norge verkar det vara något vanligare än i Sverige men fortfarande ganska blygsamt jämfört med Danmark, där det är dessa moderna skapelser som dominerar stora delar av elitfotbollen.

Dom danska klubbarna i Superligaen och 1.division och lite kort info om deras sammanslagningar. Allt info är hämtad från wikipedia.


Bortsett från dom två äldre fallen i Bröndby och Næstved så verkar trenden att slå samman klubbar varit som starkast under 90 -och 00-talet.


Så man undrar ju vad detta beror på? Vad hände under 90 -och 00-talet som gjorda att danska klubbar valde att hoppa i säng med varandra på detta sätt? Varför sticker just Danmark ut så mycket? Jag förstår att ekonomi är en förklaring men det måste finnas mer om detta?


Övriga frågor:

1. Hur ser danskarna och danska supportrar själva på detta fenomen?

2. Hur skulle ni se på en sådan utveckling i Sverige? Tänk er klubbar som Norrköping FC(IFK och Sleipner), Bohus Elitfotboll(Oddevold och Ljungskile) och såklart vår allas favorit FC Gothia

3. Hur ser utvecklingen ut idag? Är det en trend som dött eller skapas det fortfarande nya klubbar av gamla i Danmark? Tänker främst på elitsatsande klubbar.
Citera
2024-04-17, 20:34
  #2
Moderator
GreffueAnthoniuss avatar
Jag kan inte svara på dina frågor, men tycker att de är intressanta. Några tankar

a) Av någon anledning misslyckas ofta sådana här sammanslagningar i Sverige. Karlstads BK och Carlstad United slogs ihop och skulle till Superettan och Allsvenskan, men det hände inte, utan istället gick den tidigare småklubben FBK Karlstad upp i ettan. Tillbaka på ruta 1. I Trollhättan blev FC Trollhättan heller ingen hit.

b) På en del orter, som Hässleholm, är en sammanslagning omöjlig. Så nu spelar både IF och IFK i tvåan, oftast båda i toppen. Fast en sammanslagning "objektivt" skulle verka logisk.

c) Jag saknar B1903. En klassisk klubb i dansk fotboll. Som blev en del i "Byens hold" FCK. Har för mig att några spelare som "blev över" när KB och B1903 blev FCK gick till svensk fotboll. Landskrona?

Så din fråga kan också utvidgas till hur kunde sammanslagningar göras i Trollhättan och Karlstad, men omöjligt i Hässleholm? Varför misslyckades sammanslagningarna?
__________________
Senast redigerad av GreffueAnthonius 2024-04-17 kl. 20:37.
Citera
2024-04-17, 21:32
  #3
Medlem
I Sverige anses det av många fult att slå samman klubbar, köpa spelare. Jag tror många klubbar i Sverige också vill gå samman, men det vill inte många av deras supportrar.
Citera
2024-04-18, 18:15
  #4
Medlem
Galejans avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Flashbackperson
I Sverige anses det av många fult att slå samman klubbar, köpa spelare. Jag tror många klubbar i Sverige också vill gå samman, men det vill inte många av deras supportrar.
I Sverige anses det till och med fult att värva stjärnor utifrån istället för att spela egna ungdomar. Klubbar som gör det benämns som ”plast”. Samtidigt har svenska klubbar svårt att ta sig förbi estländska och moldaviska klubbar i Europacuperna och lottas man mot exempelvis ett norskt lag så är Europaäventyret slut för i år.

Sverige är som alltid ett väldigt konstigt land med en mycket annorlunda och otidsenlig kultur.
Citera
2024-05-05, 11:35
  #5
Medlem
Geronimos avatar
Intressant ämne! Det verkar som att de Danska klubbarna har lyckats genomföra sammanslagningarna och ändå behålla fansen. Det är ur ett ekonomiskt perspektiv fullt rimligt, men som supporter helt galet att kasta all historik genom fönstret.

Enda gången en sammanslagning känns rimlig är när en liten stad har flertalet halvbra lag lägre ner i divisionerna. Samtidigt som dessa klubbar inte har något större antal supportrar. Exempel på detta i Sverige är Östersund FK. Även bildandet av IF Karlstad känns som en fullt logisk sammanslagning, de skulle väl iofs behöva slås samman ytterligare en gång med FBK Karlstad för att nå upp till Superettan.

Finns väldigt populära lag ute i Europa som är resultatet av sammanslagningar, tänker först och främst på Italienska AS Roma och Sampdoria. Dessa skedde iofs på 1920 och 1940 talet.

Skräckexemplet bland förslag till sammanslagningar var ju FC Gothia för ett antal år sedan.
Citera
2024-05-05, 12:28
  #6
Medlem
Da Brøndbyøster og Brøndbyvester fusionerede var de 2 små klubber på Københavns vestegn. Uden penge, stadion og tilskuere.
Flere år senere, var de Danmarks dominerende klub. De tog alle talenter, de fleste sponsorer og fik mange tilskuere.
De var ved at gå ned økonomisk på deres bank og stadion, men det er en anden historie.

KB (Europas ældste klub uden for GB og dengang den mest vindende i Danmark) lå langt nede i rækkerne og må have tænkt "Historie eller fremtid" da de foreslog en række klubber i København at lave en storklub som en reaktion på Brøndbys succes.
B1903 gik som den eneste klub med i projektet og FC København overtog deres plads i Superligaen og de fleste spillere i 1991. Begge klubber findes stadig, men FCK er den professionelle overbygning.

Siden da har flere og flere klubber (og deres fans) følt sig tvunget til fusioner, hvis de vil vinde noget, eller bare være med i toppen.

Der er stadig plads til mindst en stor klub mere i København, men at få Fremad Amager, Frem, Hvidovre med flere, til at fusionere bliver nok sværere.
Citera

Stöd Flashback

Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!

Stöd Flashback