Citat:
Ursprungligen postat av CyberDyneCorp
Svenskländare låter bra, jag börjde ändå tröttna på de mer vanliga epiteterna: Svartskalle, Blatte, Negerjävel, Invandrarpack o.dyl.
Sedan känner jag finlandssvenksar som bott i Sverige i mer än 30 år men som knappt kan säga skål på svenska (Det är fan dåligt även för en finne). Dessa borde i så fall, falla in direkt bland svenskländarna.
Men sedan hur många generationer ska det gå innan man blir svensk? Just nu är det enbart Samer som kan kalla sig för svenskar, resten som typ familjen Bernadotte är i så fall Svenskländare.
Nu har du fått en del om bakfoten, hur kan en finlandssvensk som bott i Sverige mer än 30 år knappt kunna säga skål på svenska? En finlandssvensk är per definition en finländare med svenska (jag upprepar svenska) som modersmål. Finlandssvenskar har alltså svenska som modersmål (inte finska)
Finland med dess historiska band till Sverige är officiellt tvåspråkigt och det bor många svenskättade personer som än idag har svenska som modersmål. Dessa personer som främst bor längs de finländska kusterna har fortfarande i mångt och mycket en svensk kultur, med svenskt midsommarfirande osv.
Enkelt sagt:
Finländare = inbegriper såväl finnar som finlandssvenskar
finne = person med finska som modersmål
finlandssvensk = finländare med svenska som modersmål
sverigefinne = finne bosatt i Sverige
sverigefinlandssvensk = finlandssvensk (dvs finländare med svenska som modersmål) som bosatt sig i Sverige
Vad gäller ditt resonemang vad gäller vilka som var först i Sverige så är det ju ingen som vet vem som var först i Sverige. Huruvida det var samerna, de gamla nordgermanska folken eller någon annan folkgrupp är ju dock helt ointressant för frågan som är i fokus här eftersom poängen för TS är att skilja den etniska grupp som kallas svenskar från andra etniska grupper i Sverige såsom samer, kurder, romer, syrianer etc. TS hänför alltså inte till medborgarskap till begreppet svenskar eller var man är geografiskt bosatt och hur länge vederbörande varit bosatt på viss ort utan alltså om etnicitet.
Det finns således människor utan svenskt medborgarskap men med svensk etnicitet utanför Sveriges gränser likväl som det finns människor inom Sveriges gränser med svenskt medborgarskap som saknar svensk etnicitet.
Här följer exempel på svensk etnicitet utanför Sveriges gränser:
Estlandssvenskarna - är en svensktalande språkminoritet som traditionellt bebott kustområdena och öarna i det som idag är västra och norra Estland. Området, känt bland estlandssvenskarna som Aiboland, har bebotts av estlandssvenskar sedan 1200- och 1300-talen då deras förfäder anlände från nuvarande Sverige och Finland.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Estlandssvenskar
Gammelbysvenskarna i Ukraina - Byns namn kommer av att den bebos av ättlingar till utvandrade estlandssvenskar, varav vissa fortfarande talar en svenskar. Svenska seder har också bevarats.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gammalsvenskby
Finlandssvenskarna - finlandssvenskarna är fortfarande i fråga om språk och många kulturella avseenden närmare den rikssvenska kulturen än den finska. Modersmålet är som sagt svenska, lägg därtill traditionen att fira Lucia, resa midsommarstång, sjunga snapsvisor osv
http://sv.wikipedia.org/wiki/Finland...arnas_ursprung
Ålänningar - När Finlands självständighet 1917 skilde Finland och Åland från Ryssland uppfattade sig den absoluta majoriteten av befolkningen på Åland sig som svenskar snarare än som finländare. Rörelsen sände en delegation till Sverige för att framföra beslutet att begära Ålands återförening med Sverige. Den 27 januari 1918 anlände den åländska delegationen till Stockholm. Sändebuden hade med sig namnunderskrifter från motsvarande 96 % av den myndiga befolkningen till stöd för kravet på återförening med Sverige.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ålänningar
Svenskamerikaner -
http://sv.wikipedia.org/wiki/Svenskamerikaner
osv