2018-10-09, 17:17
  #1
Medlem
KlassadSomRacists avatar
Börjar det med att regeringen ställer en fråga och sedan skickar den till ett departement som sedan undersöker frågan för regeringen, sen skickar regeringen den propositionen till riksdagen där talmannen bordslägger frågan och sedan skickar ut den till ett utskott.

efter det så svarar utskottet hur dom tycker att regeringen ska rösta, sedan debateras frågan och sist så röstas det?

Har ingen riktigt koll på hur det går till så hjälp mig
Citera
2018-10-09, 18:17
  #2
Medlem
När regeringen vill införa en ny lag går det oftast till så här
1. En statlig utredning tillsätts för att utreda frågan. En kommitté eller en person får i uppdrag att undersöka förutsättningarna för det regeringen vill genomföra.

2. När utredningen är klar skriver utredaren eller kommittén ett betänkande.

3. Betänkandet skickas till berörda myndigheter, organisationer, kommuner och andra intressenter som får lämna synpunkter, så kallade remissvar. Om många av dem som svarar är negativa kan beslutet bli att inte gå vidare i frågan, eller att försöka hitta andra lösningar än de som utredningen föreslår. Även de som inte har fått remissen skickad till sig har rätt att lämna synpunkter.

4. Regeringen skriver ett utkast till lag, en så kallad lagrådsremiss, och lämnar den till Lagrådet, som granskar att förslaget inte strider mot någon lag.

5. Regeringen bearbetar därefter förslaget och lämnar det sedan som en proposition till riksdagen. Om förslaget i stället kommer från en enskild ledamot i riksdagen kallas förslaget för motion.

6. Ett av riksdagens utskott får lämna synpunkter på förslaget (utskottsbetänkande).

7. Riksdagen röstar. Om en majoritet i riksdagen röstar för förslaget utfärdas en ny lag i Svensk författningssamling, SFS.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in