Citat:
Jag är inte säker på att alla som dör hemma eller ute på stan genomgår rättsmedicinska undersökningar. Kraftigt överviktiga personer med kända riskfaktorer för "förtida död" sänds nog inte till RMV som rutin. De landstinsgsanställda patologerna sänder över till rättsläkare enskilda fall där det framkommer misstänkar om oklara dödsorsaker. Det har förts en debatt om att antalet minskat. Jag har en bekant, som är rättsläkare, och hen hade tagit emot ett fall från patologen där en man hade konstaterats död av en jourhavande läkare på vårdcentralen. Denne läkare hade inte upptäckt något misstänkt utan hade sänt den döde till patologen för att polisen och de anhöriga skulle få ett klart besked om dödsorsaken. Patologen hade tydligen vänt på den döde och sett ett kulhål. Kroppen remitterades över till RMV och polisen fick ett nytt besked om att "död av annans handaverkan" var trolig. Mannen var skjuten i ryggen och låg på mage innanför sin ytterdörr. All blödning var samlad inombords och kulan fanns kvar i kroppen. Jag vet inte om det skedde någon rutinändring, men har läst att antalet rättsmedicinska undersökningar minskar.
Polisen kan inte ersättas av försäkringsbolagens anställda. Utan försäkringsbolagen kan komplettera andra uppgifter som läkarna lämnar.
Polisen kan inte ersättas av försäkringsbolagens anställda. Utan försäkringsbolagen kan komplettera andra uppgifter som läkarna lämnar.
Om det inte är uppenbart hur 55-åringen dog i hemmet är det rutin att polisanmälan görs och oftast rättsmedicinsk undersökning. Det är oftast extremt svårt för jourhavande läkare att, typ på golvet i ett vardagsrum, förstå att personen inte blivit bragd om livet. Det är ett kardinalfel att som jourhavande läkare inte klä av kroppen och undersöka den i detalj, om det, återigen, inte är uppenbart hur personen dött. Att göra en sådan undersökning på ett vardagsrumsgolv i närvaro av anhöriga är inte så vanligt. Det är bättre och säkrare att låta polisen avgöra. Så slipper läkaren missa det där kulhålet också.