Citat:
Ursprungligen postat av
Madagascar
Jan Blomgren, professor i kärnfysik, jobbar tydligen som skribent för tankesmedjan Timbro. Han lägger ut texten idag:
Sol och vind producerar el effektivt högt räknat en tredjedel av tiden, och under den tiden blir elpriserna så låga att ingen gör vinst. Det betyder att den planerbara kraften som avses kunna gå dygnet runt, året runt, förlorar intäkter. Gamla, redan avbetalade anläggningar kan ibland klara lönsamhet genom intäkter 70 procent av tiden, men för att få lönsamhet i att bygga nya krävs ofta högre tillgänglighet. Resultatet blir att de planerbara kraftverken drivs sin tekniska livslängd ut, men sedan byggs inga nya.
https://timbro.se/smedjan/samhalle/d...d-fossilkraft/, idag
Nja, det finns en del fel i det han säger.
Visst sjunker priserna när vind och sol presterar. Och när dom inte presterar så levererar dom ju inte så mycket el, och då blir det inte så mycket intäkter heller.
Men det är inte så att företagen som investerar inte får tillräckligt med intäkter på såld el. Dom får ungefär lika lite hela tiden. Och det är tillräckligt. Hade dom inte fått tillräckligt med intäkter hade de aldrig investerat.
Man kan säga så här att när sol och vind presterar får kunderna billigare el.
Alla som menar att billig el är någon negativt får väl förklara varför då.
Då säger någon att ja, men då stiger ju elpriset när de inte presterar. Ja, då blir det annan elproduktion som får dominera. Vattenkraft t ex. Och vattenkraften kan dra ned när sol och vind levererar, och spara i vatten magasinen.
Alternativt kan man bygga energilager. T ex pumpkraftverk. De behöver en prisskillnad på ca 20 öre för att gå runt. Så är det i många länder söderöver.
Då laddas de när sol och vind presterar och så tappar man av de när elproduktionen är sämre.