Citat:
Ursprungligen postat av
HowLongIsNow
Dum kan du vara själv. Genom SFS 2014:383 infördes den ändring i
brottsbalkens 19. kap som ligger till grund för åtalet mot Kia-bröderna.
5 § Den som, för att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift om försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i öv- rigt vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet döms, vare sig uppgiften är riktig eller inte, för spioneri till fängelse i högst sex år.
Detsamma ska gälla, om någon i samma syfte obehörigen framställer eller tar befattning med skrift, teckning eller annat föremål som innefattar sådan uppgift.
7 § Den som, utan syfte att gå främmande makt tillhanda, begår gärning som avses i 5 § döms, om uppgiften rör något förhållande av hemlig natur, för obehörig befattning med hemlig uppgift till böter eller fängelse i högst två år.
Som framgår av FUPen menar Säpo att Peyman obehörigen anskaffade dessa rapporter eftersom han inte hade behov av den informationen för sitt arbete.
Vidare hade han inte rätt att ta med sig och kopiera filerna till eget lagringsmedia.
Det finns ett rättsfall från 2021 där en s.k. MÖP dömdes till fängelse för obehörig befattning då han laddat ner och hanterat hemligstämplade filer.
https://lagen.nu/dom/rh/2021:3
Från och med 1 januari 2023 gäller en ytterligare skärpning av dessa bestämmelser så ovanstående lagtext har utökats. Men det gäller förstås inte Kia-brödernas brottslighet.
Det där du skriver är ungefär åklagarens uppfattning.
Ändringen 2014 är ingen skärpning eller utökning av det straffbara området.
Eftersom du är inne på lagtaxter kan jag väl visa vad som låg till grund för det du påstår, det finns i propp 2013/14:51
"I paragrafen straffbeläggs spioneri. Ändringarna behandlas i avsnitten 7.1
och 7.2.
Ändringarna är endast av redaktionell karaktär och syftar till en
tydligare och mer modern lagstiftning. I huvudsak består förändringarna i
att ”rikets” har ersatts med ”Sveriges” och att totalförsvaret inte längre
särskilt anges i samband med det s.k. men-rekvisitet. Ändringen är inte
avsedd att påverka totalförsvarets betydelse vid en men-bedömning.
Uppgifter som rör totalförsvaret, såväl militär som civil verksamhet, är
fortfarande typiskt sett av sådan betydelse att de kan aktualisera en
tillämpning av spioneribestämmelsen. Ytterligare en ändring består i att
det som tidigare var en andra mening i paragrafen har gjorts om till ett
eget stycke."
Gällande "MÖP" ärenden får vi förhoppningvis ny praxis efter nästa vecka då ett väl berett mål ska upp i överrätt. Där är åtminstone försvarets (med tilltalad & advokaten) uppfattningen att uppgifter som är offentliga inte kan vara hemliga. Vilket är fallet i dessa mål.
Att som du påstår laddat ner information som i vissa mål detta handlar om är handlingar/information som för 20 år sedan inte bedömdes vara hemlig, men är det idag enligt en ny bedömning.
Vems ansvar är det då?