Citat:
Ursprungligen postat av
Bur-q-ua12
Hur blev "Kalle Anka och hans vänner" (en anka med sjömansoverall överst, fast utan byxor) på julafton en svensk tradition, utan några som helst protester någonstans ifrån?
Oftast punktligt, kl. 15:00, liksom första "bästa" masspsykos, troligen levererad av CIA, liksom det mesta, t.ex. "CocaCola"-tomten, den röda och feta. Att skilja från hustomten, en mindre och äktare, nedtonad, sorts tomte, vara uppdrag gick/går ut på att mata djuren, skydda gården från oknytt, m.m.
Så inträder då Kalle Anka och hans vänner på scenen, varvid landet Sverige sägs stå stilla, ungefär som när en viss Stenmark åkte utför.
- hä bare å åk!
Vi som var med minns. Kalle sändes första gången 1960 några år efter att vi fått TV sändningar. Länge var det den enda tecknade film man kaunde se. I början av sjuttiotalet kom den andra kanalen som sände östeuropeiskt tecknad film då vänstervridenheten på SVT slagit igenom fullt.
Det blev aldrig lika poulärt så några år senare gjorde Tage Danielsson ett försök att skapa en ersättare till Kalle med Karl-Bertril Johnsson. Vänstervriden smörja som än idag aldrig nåtts Kalles tittarsiffror. I dagarna berättade SVT att Kalle skall ersättas/förändras "på sikt". Det har nog med minskat tittande, avtal och avgifter att göra snarare än ideologi.
Många tror svenskättlingen Haddon Sundblom var först då han 1931 ritade den tomte hela världen känner till idag och att det var han bytte de grå paltorna mot Coca Colas företagsfärger i reklamkampanjen "Hatten av för den uppfriskande pausen" Året efter gjorde Disney sin version av samma tomte (den vi ser på julafton) och resten är historia.
Men faktum är tomten beskrivit som rödklädd långt tidigare. Sundblom tog sin insperation från dikten "Twas the night before Christmas" av Clemens Clark Moore från 1823.
Så dagens tomte har fått sin färg av den dräkt som Biskoparna bar i Grekland på 500-talet mer specifikt Biskopens av Myra St Nicolaus. Den grå skandinaviska gårdstomten har inget med det att göra.