Citat:
Ursprungligen postat av
Lättöl
Det är totalt irrelevant. Jag tycker också EU ganska misslyckat och behöver reformeras. Men är man med så får man följa villkoren för medlemskapet. Själv blev jag betydligt med skeptisk till EU efter att britterna lämnade och skulle nog rösta för en swexit i alla fall efter vi gått med i NATO.
Grundfrågan är nog: ska kraven handla om att medlemsländerna måste följa EU:s grundläggande avtal och "grundlagar" eller handlar det om att följa och underordna sig
EU-ledningens agenda, deras tolkningar av hur man vill gå vidare? Ungern anser sig följa de avtal och regelverk som gällde då man gick med, och då kunde man uppfatta EU som i första hand en klubb för ekonomsikt samarbete, en gemensam marknad och tullunion. Men i Bryssel har man mer och mer valt att betona det politiska samarbetet kring alla möjga slags värdefrågor - eller om vi ska vara ärliga har man väl aldrig skilt riktigt tydligt på det handelsmässiga och det politiska samarbetet.
Ungerns linje är alltså ungefär: "Vi vill ha samarbetet kring handel, resten hälsar vi med ett
Fuck You! - den politiska eller moraliska integrationen vill vi inte vara med på". Vad jag förstår är de helt berättigade att se det så, men Bryssel vill förstås inte spela boll på den punkten utan försöker tvinga alla med på det gemensamma politiska tåget, även när det betyder att man måste tänja på sina egna grundläggande regler (medlemslänernas vetorätt osv).
När Ungern gick med och skrev på sina avtal för inträde för tjugo år sedan hade i stort sett inga EU-länder laglig rätt till äktenskap för homo/bi-personer, men numera försöker Bryssel presentera detta som ett allmänt och oeftergivligt
krav som måste följas om man vill vara med i EU. Mig veterligt har det inte kommit någon "HBT-konvention" som undrtecknats av alla EU-länder, utan Bryssel kör in det här kravet med skohorn utifrån någon sorts ex post facto-domslut i någon av sina domstolar eller något uttalande av valfri Euro-toppman. Det är en fullständigt hemkokt approach som inte kan sägas fungera, om man utgår från att både de enskilda medlemsländerna och EU:s egna organ är bundna av EU:s övergripande författningar, men Bryssel struntar förstås i den saken. Hur hållbart är det på sikt?