Citat:
Ursprungligen postat av
Tidsmaskinisten
Jag har en LED ljusslinga i mitt tak i mitt rum (en sådan man har i julgranar). Den är 16 meter lång och har blåa, röda, gröna och gula LED lampor. Den är inkopplad i en timer i elluttaget. Det konstiga är att även när den är avstängd (genom timern), så fortsätter de gröna LED lamporna att lysa fast väldigt svagt i vad som verkar vara all evighet. De andra LED lamporna lyser inte alls. Drar man ut den ur vägguttaget slocknar den helt.
Först tänkte jag om detta berodde på att timern i vägguttaget ”läckte” ström till ljusslingan även när den egentligen skulle ha ljusslingan avstängd, jag testade därför en exakt likadan LED-slinga men i kortare modell som bara är 4 meter, och den så slocknar helt under samma förutsättningar.
Man kan alltså dra slutsatsen att detta fenomen endast uppstår med just de gröna lamporna på den längre 16 meter långa ljusslingan.
Hur kommer det sig att de gröna lamporna fortsätter att lysa svagt på en lång ljusslinga när den sitter inkopplad i en timer? Varför uppstår inte samma fenomen på en kortare ljusslinga av samma modell?
Det bryter på neutralen vilket betyder att du har fas fram vilket gör att en tillräckligt stor krypström uppstår.
Då allting är elektriskt ledande i någon grad (även isoleringsmaterial), finns krypströmmar precis överallt. I det här fallet är den tillräcklig för att de gröna LED:en ska lysa svagt.
Motsvarande problem har alltid funnits. T.ex. kan man se ett svagt blåskimrande sken runt gamla vanliga hederliga lysrör när de är släckta med motsvarande koppling.