Citat:
Ursprungligen postat av
sykkelpump
Jaha, har du kört mycket buss?
Du verkar ju ha koll.
För egen del skulle jag säga att det är mest bara höjden och vindfåget som skiljer, en "vanlig turistbuss" är väl ungefär 4 decimeter lägre...
För egen del kan jag inte minnas att någon bokad resa ställts in av just anledningen att det är halt eller blåser, eller både och.
Fick själv lov att köra en lika hög buss från Norrland till Västkusten dagen efter en svår olycka där en buss blåst av vägen med många skadade, för många år sedan.
Det är liksom så det fungerar, både bussar och lastbilar går i alla väder. Med undantag för lokaltrafiken som ibland ställer in turer när det är underkylt regn eller översvämningar...
Sedan är det så klart väldigt tråkigt det som hänt, men folk lyckas ju vända upp och ner på bussar även när det är sommarväglag.
Tur att det finns forskning:
Citat:
Titel: ”Tiden då bussar ansågs kunna köra i alla väder är förbi” En slutrapport av projektet Hastighetsanpassning av busstrafik i hård vind.
Citat:
Om stormstyrka råder ska tra-
fiken inställas, och sänka hastigheten när vissa
lägre vindhastigheter uppnåtts. Exempelvis ska
hastigheten sänkas till 70 km/t när vindhastig-
heten överstiger 12 m/s.d
Med anledning av Fjärdhundraolyckan och specifikt för dubbeldäckarbussar sägs:
Citat:
Haverikommissionen uppgav i sin rapport att under körning i stark sidvind kan en dubbeldäckad buss utsättas för så stora aerodynamiska lyft- och sidokrafter att framvagnen kan förlora väggreppet. Detta kan ske helt utan förvarning under normal körning på en rak och välpreparerad Vinterväg. Resultatet baserades till en del på ett
experiment i en vindtunnel (Torlund, 2001).
https://www.google.com/url?sa=t&sour...VvZOV9XFq8fmlE
Synd att så få läser forskningsresultaten och tar till sig utav informationen.
Citat:
Ursprungligen postat av
qaaq
Så bussen gick omkull pga höjden på dubbeldäckaren? Låter inte rimligt eftersom det inte var speciellt hård vind. Skulle gissa 10m/s eller nåt liknande. Befann mig i närheten, och vinden var inget man ens reagerade på.
Jag körde sträckan strax innan händelsen.
Det var redan avkörningar av olämpliga tunga fordon (kort tvåaxlig dragbil med treaxlig trailer) som brukar ställa till det i halka.
Den händelsen skedde vid en trafikplats där det möjligen kan ha uppstått ett hål i vindridån som kan ha påverkat situationen, men mest troligt skapade föraren situationen med den för fordonstypen så typiska "fällkniv" alldeles själv genom att helt enkelt köra vidare när han borde ställt sitt ekipage.
Din gissning på 10 m/s behöver inte vara fel som medelvind, men det var en mycket orolig vindmassa med kraftiga och ihållande vindstötar på uppemot dubbla vindstyrkan.
Vinden kom in från sidan och påverkade både lärt och tung trafik.
Vinden var tillräckligt stark för att enligt tabellen i dokumentet ovan antingen föranleda reduktion av hastigheten till 50 km/h eller rent av ställa in trafiken helt.
För vanliga linjebussar, alltså.
En dubbeldäckare skulle absolut inte kört sträckan under de aktuella förhållandena.
Vilket torde ha bevisats, eller hur...?
Men, när ingen läser forskningen och ändå färre bryr sig om den så blir det så här: ovetande idiotiskt lämmelströmhopp ut över kanten och ingen drar någon lärdom av den forskning som faktiskt finns tillgänglig.
Bussen skulle stått.
Kanske bidrog sänkt hastighet pga väglag till att ingen dödades, men faktum kvarstår: bussen skulle ha stått.