Kriminologen Ingrid Lander vid Stockholms universitet kritiserar utvärderingen av sexköpslagen i dagens Svenska Dagbladet, då hon menar att man mer eller mindre ignorerat utvecklingen på internet:
Citat:
[...]
Tio år efter att den internationellt uppmärksammade svenska sexköpslagen trädde i kraft utvärderades den i somras. Lagen har varit effektiv var slutsatsen, men en straffskärpning vore önskvärd. Redan då kritiserades utredningen av flera debattörer, bland annat för att man bortsett från sexmarknaden på nätet. Och även bland remissinstanser som haft tills i går på sig att komma med synpunkter finns de som ifrågasätter utgångspunkten.
– Man har tittat på prostitutionsfrågan med samma ögon som alltid och det ger inte en rättvis bild av fenomenet, säger kriminologen Ingrid Lander, en av flera medarbetare på kriminologiska institutionen på Stockholms universitet som deltagit i remissarbetet.
Hon menar att rapporten lämnar frågetecken – sexköp via internet och andra mer svårkontrollerade arenor som till exempel massageklubbar har inte utretts i någon större utsträckning – ändå drar man slutsatser om att denna del av marknaden inte vuxit.
[...]
Kollegan Simon Häggström tror att allt fler köpare numera väljer att sondera terrängen på nätet istället för på gatan – risken att bli upptäckt är mindre.
– Det finns 200-300 annonser ute på nätet en vanlig dag.
[...]
Precis som polisen ser hon en minskning av den synliga prostitutionen på gatan, men ingen förändring av sexhandeln på nätet. Även hon menar att statistiken i många fall blir missvisande eftersom resultatet bygger på vilka resurser som polisen ges.
[...]
Källa:
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ut...as_5592693.svd
Hon menar vidare att höjda straff heller knappast kommer ha en avskräckande effekt:
Citat:
[...]
Men kriminologen Ingrid Lander tror inte att en straffskärpning kommer att ha en avskräckande effekt.
– Höjer man straffvärdet signalerar det att det här är en viktig fråga. Är det en viktig fråga får polisen mer resurser för att bekämpa den. Men i realiteten finns det ingen forskning som stöder resonemanget att skärpta straff ger mindre brott.
Vad gäller gatuprostitutionen har jag ingen koll då det inte är något som intresserar mig personligen, däremot vet jag ju mycket väl vad som försiggår på vissa massagesalonger
, samt hur många annonser som figurerar på nätet, där sådana här tjänster erbjuds.
I sak tror jag hon är inne på rätt spår, och att näthandeln mer eller mindre kommer ta över sexhandeln, i synnerhet bland inhemska prostituerade som bor permanent i Sverige. Det är ju ingen hemlighet att väldigt många gatuprostituerade i Sverige kommer från andra länder, och de lär nog bli den dominerande gruppen bland dem som säljer sex på gatan om den nuvarande utvecklingen fortsätter.