Citat:
Ursprungligen postat av katrine
Brukar man inte som huvudregel säga att arbetstagaren är återbetalningsskyldig om arbetstagaren borde insett att det var för mycket som utbetalts OCH något om att man ska ha spenderat pengarna. I god tro och en rejäl krogrunda borde kort sagt förhindra återbetalningsskyldighet.
Antar att det ska vara ett
inte framför
borde insett [...]. I sådana fall är det ju det HD säger i citatet. Man behöver dock inte nödvändigtvis ha spenderat pengarna, man kan ha inrättat sig efter betalningen på annat sätt.
Citat:
Ursprungligen postat av katrine
Det finns väl ett gäng rättsfall som tar upp frågan om vad som anses vara god tro och inte, samt hur begåvad en arbetstagare kan anses vara. Med tanke på hur många av oss som ringer på ekonominissar och ställer frågor om våra lönespecifikationer varje månad så är de inte alltid helt lätta att förstå sig på... Även om det nog i princip är rätt att man är i ond tro om lönespecifikationen var hyfsat lätt att förstå.
/Katrine
Det finns ett gäng rättsfall om god tro, ja, och även några stycken om god tro och lönespecifikationer. De handlar främst om att om arbetstagaren borde ha läst lönespecifikationen och vad det får för konsekvenser om man läst den eller om man borde ha läst den ("om det funnits skäl att närmare granska").
Kontentan är ungefär det jag skrev; man utgår från att arbetstagaren förstår vad lönespecifikationen innebär såvida den inte är otydlig, svåröverblickbar eller om den varit så komplicerad att det ansetts vara svårt att se att ett fel begåtts. Det finns även ett fåtal andra omständigheter som medfört att arbetstagaren har ansetts vara i god tro trots att denne granskat lönespecifikationen.
Även om TS lönespec. skulle anses vara t.ex. otydlig, så har jag svårt att tro att han framgångsrikt skulle kunna hävda god tro ändå eftersom att det handlar om ett relativt stort belopp (dubbel lön). Mest troligt är ändå att det faller redan på grund av att han läst den.