Vinnaren i pepparkakshustävlingen!
  • 1
  • 2
2004-05-11, 21:40
  #13
Bannlyst
Citat:
Ursprungligen postat av CgiBinLaden
Hörrö, Peter!

Varför tar du inte och beställer den här:

96:51 The Flooding Incident at the Ågesta Pressurized Heavy Water Nuclear Power Plant

C. Dahlgren
Division of Nuclear Power Safety, Royal Institute of Technology, Stockholm, Sweden.
March 1996

Surfa in hos SKI (www.ski.se) och beställ skiten, jag tror till och med att dne är gratis.

Tack tack.
Har skickat efter ett ex nu.
Citera
2006-08-24, 13:27
  #14
Medlem
Therons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av CgiBinLaden
Jag känner inte till så mycket om Ågestareaktorns konstruktion, tyvärr. Så här blir det lite gissningar:

Ett kyltorn fanns tydligen i Ågesta. Sådana har vin inte på några andra reaktorer vad jag vet. Ett kyltorn är en väldigt bred skorsten, man brukar kunna se ett sånt i Simpsons när Homer går till jobbet.

Nåväl, om vattnet läckte från toppen av kyltornet så borde rimligtvis hela kyltornet vattenfyllts vilket tyder på att man hade ett okontrollerat flöde av vatten, och ingenstans att göra av det. Sådant är vi garderade mot i våra moderna kärnkraftverk.

Vattnet kan ha slagit ut kontrollsystemet genom att knäcka en kabelstege och slita av kablarna, eller genom att kortsluta viktiga delar. Detta tyder på att alla kontrollsystem låg öppet, inte olikt konstruktionen hos t ex de ryska WVER-kraftverken på Kolahalvön. Att kortslutningarna verkligen orsakade spontana manövrar i ventilerna är intressant. SKI började inte ta hänsyn till detta fenomen i sina säkerhetskrav förrän på 90-talet.

Sen står det inte så mycket mer i notisen ovan.

Var man nära en härdsmälta? Kanske, beroende på reaktortyp. Men det tycks inte som om man blåst av någon ånga, vilket annars inträffar då reaktorn blir överhettad. Så jättenära kan man knappast ha varit.

Det som är intressant är dels om man hade några styrstavar? Styrstavar kan man normalt föra in i reaktorn, så absorberar de strålningen och kärnreaktionen avtar. Numera finns det nödsystem för att skjuta in stavarna men det skulle inte förvåna mig om man kunde skjuta in dem för hand i Ågestareaktorn, för den var ganska liten. Varför användes inte dessa?

Vattnet som kom ut var förmodligen helt ofarligt eftersom ingen radioaktivitet tycks ha läckt ut. Men 500 kubik vatten trollar man inte bort. Vart tog det vägen? Kyltorn har idag befunnits vara en skaplig härd för Legionellabakterier, för övrigt.
En gammal tråd som vaknade till liv, det med anledning av Forsmark och stängningar av några kärnkraftverk. (*En handläggare som visade sig vara dåligt påläst).
Vad jag vet från SKI's djupa källararkiv är att fisken i den till Ågesta atomverk närbelägna sjön Magelungen flöt upp död (Farsta). Något liknande hände visst också i den ännu mer närbelägna Kvarnsjön (Huddinge) som före incidenten var full av gäddor, men som snabbt fick respass. Wilhelm Agrells bok Svenska förintelsevapen är tungt läsvärd.
Citera
2006-10-07, 13:46
  #15
Medlem
Hej
Min mamma växte upp i en stuga i Farsta intill sjön.
När jag berättade att det hade vart en olycka i Ågesta berättade hon att det ett år mitt i vintern helt utan förvarning hade smält en lång ränna i isen som klöv i stort sett hela sjön i två ismassor.
Det var mycket problematiskt för dom boende eftersom isen fortfarande var ett mycket använt transportmedel.
Verket var ju placearat i ett bergrum intill sjön och redan från början steg tempraturen i hela sjön och orsakade en ganska masiv fiskdöd samt att isen aldrig frös precis runt verket.
Antagligen löste man olyckan helt enkelt genom att dumpa ut vattnet i sjön igen, man var ju inte så värst bekymrad över ekologin på den tiden.
Mina morföräldarar jobbade ganska hårt med att försöka återställa fisk och kräft bestånden i sjön efter verkets öppnande men olyckan tog totalt knäcken på hela sjön och den har än idag inte återhämtat sig.

Hur som helst så mörkades olyckan totalt, dom fick ingen info om vad som hade hänt trots att dom flera gånger kontaktde myndigheterna och frågade.
Var först när jag berättade att det hade vart en olycka som hon kopplade det till verket.

//Andreas
Citera
2006-10-09, 16:08
  #16
Bannlyst
incident rapport

Ågesta reaktorn var en tungvattenreaktor med extremt hög positiv temp koeff.
Det var en tungvatten reaktor så att blåsa ånga som man gör när man tappar reaktorkylningen på en lättvattenreaktor kanske inte går.

DN 13:e april 1993 skall ha publicerat en artikel om detta enl wiki.

Ingen som jobbar på något kärnkraftverk som kan kolla incidentrapporter ?
Citera
  • 1
  • 2

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in