Citat:
Ursprungligen postat av CgiBinLaden
Jag känner inte till så mycket om Ågestareaktorns konstruktion, tyvärr. Så här blir det lite gissningar:
Ett kyltorn fanns tydligen i Ågesta. Sådana har vin inte på några andra reaktorer vad jag vet. Ett kyltorn är en väldigt bred skorsten, man brukar kunna se ett sånt i Simpsons när Homer går till jobbet.
Nåväl, om vattnet läckte från toppen av kyltornet så borde rimligtvis hela kyltornet vattenfyllts vilket tyder på att man hade ett okontrollerat flöde av vatten, och ingenstans att göra av det. Sådant är vi garderade mot i våra moderna kärnkraftverk.
Vattnet kan ha slagit ut kontrollsystemet genom att knäcka en kabelstege och slita av kablarna, eller genom att kortsluta viktiga delar. Detta tyder på att alla kontrollsystem låg öppet, inte olikt konstruktionen hos t ex de ryska WVER-kraftverken på Kolahalvön. Att kortslutningarna verkligen orsakade spontana manövrar i ventilerna är intressant. SKI började inte ta hänsyn till detta fenomen i sina säkerhetskrav förrän på 90-talet.
Sen står det inte så mycket mer i notisen ovan.
Var man nära en härdsmälta? Kanske, beroende på reaktortyp. Men det tycks inte som om man blåst av någon ånga, vilket annars inträffar då reaktorn blir överhettad. Så jättenära kan man knappast ha varit.
Det som är intressant är dels om man hade några styrstavar? Styrstavar kan man normalt föra in i reaktorn, så absorberar de strålningen och kärnreaktionen avtar. Numera finns det nödsystem för att skjuta in stavarna men det skulle inte förvåna mig om man kunde skjuta in dem för hand i Ågestareaktorn, för den var ganska liten. Varför användes inte dessa?
Vattnet som kom ut var förmodligen helt ofarligt eftersom ingen radioaktivitet tycks ha läckt ut. Men 500 kubik vatten trollar man inte bort. Vart tog det vägen? Kyltorn har idag befunnits vara en skaplig härd för Legionellabakterier, för övrigt.
En gammal tråd som vaknade till liv, det med anledning av Forsmark och stängningar av några kärnkraftverk. (
*En handläggare som visade sig vara dåligt påläst).
Vad jag vet från SKI's djupa källararkiv är att fisken i den till Ågesta atomverk närbelägna sjön Magelungen flöt upp död (Farsta). Något liknande hände visst också i den ännu mer närbelägna Kvarnsjön (Huddinge) som före incidenten var full av gäddor, men som snabbt fick respass. Wilhelm Agrells bok
Svenska förintelsevapen är tungt läsvärd.