Jag märker ibland att människor inte riktigt känner till vad de som använder uttrycket "politiskt korrekt" åsyftar. Ofta är det nog en låtsad okunskap, men andra gånger kan den säkert vara genuin. Jag har noterat att svenska Wikipedia, som inte längre är något som "vemsomhelst kan redigera" utan som idag styrs av en hierarki som är kidnappad av vänstern, inte har en korrekt definition (har dock ej tittat nyligen då jag bara blir omåttligt förbannad).
Därför tänker jag att detta ämne är viktigt.
Moderator får såklart flytta tråden om den bedöms inte passa in, men själv anser jag uppriktigt om att den handlar om just språk.
Mina diagnoskriterier för politisk korrekthet (i ordets i Sverige dagsaktuella (2018) betydelse) är:
1. Syftet med ens ord eller handling syftar främst till att signalera positiv tonalitet, snarare än att konsekvensneutralt och på ett relevant sätt förmedla ett budskap som vid en objektiv bedömning är sant och relevant.
och
2. Uppfattningen av vilken tonalitet som ska uppfattas som positiv avgörs av den så kallade "värdegrunden", som i den politiskt korrekta definitionen av ordet bygger på att man ska lyda marxismens s.k. "maktanalys" som även kallas "intersektionalism" beträffande att mänskligheten bör delas in i "vi mot dem" och att vissa grupper ska stämplas som "svaga" och att dessa på olika sätt bör förfördelas. Dessa grupper har auktoritativt bestämts vara bl a kvinnor ("snippbärare"), muslimer, queerpersoner ("hennar") och "rasifierade".
"PK" syftar alltså INTE enbart på eufemismer i största allmänhet.
Några övningsexempel:
"Kvinnor är precis lika väl lämpade som män att bygga muskler" är ett politiskt korrekt påstående om det sägs i syfte att sprida en "positiv" tonalitet som visar empati för queer-ideologin och/eller feminismen, trots att det är osant.
"Alla människor är lika mycket värda" är också ett politiskt korrekt påstående om det sägs för att framstå som välvillig, trots att påståendet är väldigt diffust och egentligen bara är snömos (för vilken värdering bygger egentligen detta "värde" på?).
"Det finns minsann inga människoraser" var också ett politiskt korrekt påstående eftersom påståendet kläcktes av FN i direkt anslutning till andra världskriget på grund av att "värdegrunden" sa att det bästa sättet att förhindra en upprepning av nazismens fasor var att sanningen måste förfalskas. FN fick mothugg av biologiska forskare och fick revidera detta påstående tre gånger.
Beträffande uttryckets historia så uppstod det från början av en person som nog själv idag skulle anses vara PK. Nästan genast skrattade motståndarna över det absurda i påståendet att endast hennes egna ideologi skulle vara den "korrekta" och ordet kom redan från början att användas sarkastiskt av de som tog avstånd från uppfattningen att deras åsikter skulle vara det enda "korrekta" och den uppluckring av objektiv verklighet som de bygger på.
De politiskt korrekta själva kallar ofta sin ideologi för "postmodernism", ett finare ord på det som egentligen inte är mer än flummigt känslotänkande. Här finns en postmodernismgenerator, dvs en sida som skapar postmodernistiska uppsatser automatiskt. Den blandar svåra ord helt utan någon logisk innebörd. Vissa har blivit godkända av vänsteruniversitet...
http://www.elsewhere.org/journal/pomo/
(Visserligen kan man tänka sig att om man överför plats eller tidevarv så kan andra åsikter bli de som är "politiskt korrekta". På medeltiden exempelvis kanske man ansåg kristendom vara "politiskt korrekt" fast då förekom å andra sidan inte ordet)