Citat:
Ursprungligen postat av
HusvagnSvensson
Så var det inte. Här är en sammanställning av initiala uppgifter:
(FB) Mordet på Olof Palme - 28 februari 1986
12 nämner rock eller kappa, 5 jacka och 3 vet inte. Om polisen Lena Löhr har rätt har också Anders Björkman initialt sagt att mördaren hade blå täckjacka.
https://wpu.nu/wiki/Uppslag:A14207-01
Som sagt, om Löhr uppfattat detta riktigt uppger de tre närmaste vittnena alla blå täckjacka initialt.
Törs jag tillskjuta att mycket hänger på om man arbetar utifrån ett enmansscenario eller om man tänker sig ett tvåmannascenario.
I ett enmansscenario med en ensam och efterföljande gärningsman så måste uppgifterna från mordplatsen stämmas av mot uppgifterna från Grand och längs promenadvägen från Grand till mordplatsen.
Om man försöker sig på det så hamnar den "blåa och lite bulliga täckjackan" ändå lite på marginalen jämfört med de beskrivningar som till exempel Mårten Palme och Nicola Fauzzi ger. Där talas det med om någon slags vildmarksjacka i bävernylon eller en Tensonjacka, vilket ju överhuvudtaget inte är några täckjackor.
Tittar man sedan på saken längs flyktvägen, under samma förutsättning om en ensam gärningsman som springer uppför trapporna, nedför David Bagares Gata och tar vänster på Regeringsgatan där han springer på Ann-Cathrine Robrandt. De här vittnena, med möjligt undantag för Lars Jeppsson, talar inte heller om några täckjackor, utan Yvonne Nieminen talar om en tunn svart rock och Robrandt och hennes sällskap Gerhard Samson verkar också tala om någon slags längre vildmarksjacka.
Även om jag själv lutar mot att Lisbeth Palmes beskrivning av den "blåa och lite bulliga täckjackan" är relevant så måste det även sägas att det inte är helt lätt att foga in den i det större sammanhanget under sagda förutsättningar om en ensam och efterföljande gärningsman.
Försöker man skippa den "efterföljande" biten så stöter man likväl på oöverstigliga – med betoning på "STIG" – problem rörande frågorna om hur denne ensamme gärningsman kan ha fått reda på vart paret Palme tänkte styra kosan efter bion. Antagandet om en efterföljande gärningsman syftar ju ändå främst till att lösa det informationsproblemet.
Som sagt får man då vissa signalementsproblem på halsen – för att inte nämna alla andra problem som jag tidigare lyft i tråden, till exempel med "Fauzzis 43 sekunder", med Anders Delsborns iakttagelse av "mötet" vid Dekorima, och med Lisbeth Palmes iakttagelse av gärningsmannen inne vid barackerna uppemot minuten efter skotten. Man får plocka fram stora sopkvasten för att få in allt det under mattan. En präktig matta behövs nog också för den delen.
Med ett tvåmannascenario vinner man en frihetsgrad i det att möjligheten då finns att olika vittnen iakttagit två olika gubbar. De kan rentav ha iakttagit fler än två gubbar – i alla fall om man sträcker ut förloppet hela vägen från Grand till krocken med Robrandt. Men om vi nöjer oss med två per antagande så blir det likväl lättare att få ihop signalementspusslet än om man tvingar ner det hela till en enda gubbe.
Antagandet om ett enmansscenario blir en analytisk tvångströja, om liknelsen tillåts, och då finns en del saker som inte faller sig naturligt. Diskrepansen mellan jacka och rock är en sådan sak, och diskrepansen mellan keps (eller "herrhatt") och mössa (eller barhuvad) är en annan.
Ta Jeppssons iakttagelse till exempel. Han uttrycker sig visserligen ganska försiktigt, men genom åren har vi fått klart för oss att han är ganska säker på att det satt en keps på huvudet på mannen som sprang förbi barackerna och vidare uppför trapporna. Anders Björkman och Inge Morelius däremot är samstämmiga om att det satt en stickad mössa typ "gökbo" på gärningsmannens huvud.
Då hör det till saken att Björkman och Morelius är de enda två vittnen som sett hela gärningen, medan Jeppsson inte sett något alls av den. Är det verkligen samme man de sett? Att Björkman och Morelius sett samme man är ganska uppenbart, men att Jeppsson ser samme man är ett antagande på jakt efter bevisning.
Faktum är att det antagandet förutsätter ett annat, nämligen att Lisbeth Palme misstagit sig totalt om att gärningsmannen efter skotten dröjde sig kvar vid barackerna en längre stund, och stod kvar där och blängde mot mordplatsen. Det vittnar hon om vid båda rättegångarna och har även sagt det i polisförhören – både inför rättegångarna och i ett tidigt skede.
Om man istället arbetar utifrån ett tvåmannascenario så kan man låta Grandmannen, som vi efter skotten kan kalla för Åsmannen, ha just en vildmarksjacka i bävernylon eller liknande, och en keps på huvudet. Gärningsmannen däremot kan ha en "blå och lite bullig" täckjacka och ett "gökbo" på huvudet. Det ena utesluter inte det andra, när vi har två gubbar med i spelet. Och det måste vi ju ha om Lisbeth sagt rätt om att gärningsmannen dröjde sig kvar vid barackerna. Han kan ju inte både hänga kvar där och samtidigt springa upp på åsen.