Jag ska göra årsbokslut för dels en mindre ekonomisk förening, dels en bysamfällighet.
Men till vilken bolagsform räknas en samfällighet och vilka krav finns på dess bokslut/årsredovisning?
Behöver även tips på bra och gärna billiga program att använda till detta. Måste kunna kontera verifikationerna för att få ut resultat- och balansräkning innan jag kan börja med avstämingar osv.
Nu kommer det säkert att komma en massa inlägg av experter som skriker att kontona inte up to date, skall ju EUBAS osv blabla...Jag använder det bara för att det är lättanvänt och för att det är enormt enkelt att ändra lägga till egna konton och att det just är gratis.
Smaken som baken alltså eftersom det finns en uppsjö av andra som Hogia och Björn Lundén som även har mycket bra böcker inom just området företag och ekonomi.
Vad kräver lagen?
Aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar är alltid bokföringsskyldiga
Fysisk person som bedriver näringsverksamhet (enskild firma) är bokföringsskyldig
Varför ska du ha bokföring?
Bokföring har du framför allt för dig själv för att kunna följa upp verksamheten och styra den mot de mål du ställt upp. Det finns även lagar som styr bokföringsskyldigheten.
Några tips om vilka som kan vara intresserade av din bokföring:
Leverantörer, om du behöver ha förlängd kredittid kan det vara bra att kunna visa upp en resultaträkning eller balansräkning för en period för att visa hur företaget mår.
Banken, om företaget växer kan du behöva låna pengar, t.ex. kan du behöva en checkkredit. Då kan det vara bra att kunna visa med sin bokföring att företaget mår bra.
Skatteverket, när du ska redovisa moms, arbetsgivaravgifter och avdragen preliminär skatt i skattedeklarationen. När du lämnar kontrolluppgifter för anställda och deklarerar dina inkomstuppgifter i inkomstdeklarationen måste du ha ordning på bokföringen.
Kan du bokföring?
Tänk på att det är du som ansvarar för bokföringen! Även om du anlitar någon för att sköta din bokföring är det du som ansvarar för att bokföringen blir riktig. Detta ansvar kan du aldrig lämna ifrån dig. Så ställ krav på din bokförare att han eller hon förklarar om du inte förstår.
Några tips innan du lägger upp din bokföring!
Planera din bokföring. Tänk igenom innan hur den ska vara upplagd, så att den passar dina syften bäst.
Ta råd. Fråga vänner och bekanta som driver rörelse hur de gör med sina papper och sin bokföring.
Enkelhet. Gör din bokföring så enkel som möjligt när du startar upp, särskilt om du är lite osäker på dina kunskaper i bokföring.
Om du lämnar bort din bokföring. Sätt in underlagen varje dag i en pärm, där du har en flik för varje dag. Då är det lättare för den som sköter bokföringen att bokföra alla transaktioner på rätt dag.
Vad innebär bokföringsskyldigheten?
För din egen skull är det viktigt att du har ordning på dina papper. Varje minut som behöver tas i anspråk för dig eller en redovisningskonsult kostar pengar. Sköter du din bokföring kan du spara pengar och undvika onödigt tidsspill.
Allmänt om vad bokföringsskyldigheten innebär:
att löpande bokföra alla affärshändelser så att de kan presenteras i registreringsordning (grundbok) och i systematiskt ordning (huvudbok)
att se till att det finns verifikationer för alla bokföringsposter
att arkivera räkenskapsinformationen i ordnat skick och på betryggande sätt inom landet under minst 7 år. Tänk på att även uppgifter på disketter, cd och hårddiskar kan vara räkenskapsinformation
att upprätta årsbokslut eller årsredovisning
Varje händelse av ekonomisk art dvs. det som påverkar ekonomin i företaget ska bokföras. Det kan vara att en tillgång/skuld förändras eller att en inkomst eller utgift uppstår. Bokföringen ska normalt alltid grunda sig på en skriftlig handling, ett underlag. Denna skriftliga handling kallas för verifikation.
En verifikation kan vara en faktura, men även en intern transaktion, t. ex. avskrivningar på inventarier. Flyttar du pengar från checkkontot till kassan ska ett underlag finnas. Sätt gärna en konteringsstämpel på verifikationen så att du kan anteckna hur du tänker bokföra. Observera att den privata ekonomin ska hållas isär från firmans ekonomi. Egna insättningar och uttag i verksamheten ska bokföras.
Ja det var som sagt ett tips från mig som absolut INTE är någon expert men jag gillar siffror och bokföring. Kan berätta att mitt senaste bokslut blev godkänt vid senaste revisionen nu 2011 gällande verksamhetsår 2010 och detta gjorde jag med just Shycssta C och sedan en vanlig uppställning i Excel för resultat och balansberäkningen
Nu har jag konterat alla verifikat och fört in ingående balanser, alltså kan jag få fram balans- och resultaträkning och stämma av mot underlag.
Men vad är sedan det första jag ska göra iom bokslutet?
Eftersom inga inventarier har anskaffats borde jag kunna använda samma avskrivningssumma som föregående år. Dock så är ing balans 0 och utg balans -21500 i förra årets bokslut, ska jag föra om på något sätt så det blir samma sak nu, alltså nolla 1229 innan jag bokför årets avskrivningar?
Och så var det det där med momsen... Finns både ing och utg saldon i förra bokslutet, ska inte det nollas på något sätt? I vårt AB gör jag momsrapport varje månad och nollar ju därmed kontona då.
Flashback finansieras genom donationer från våra medlemmar och besökare. Det är med hjälp av dig vi kan fortsätta erbjuda en fri samhällsdebatt. Tack för ditt stöd!