Moderaterna vill att det ska löna sig att gå från deltid, till heltid och mertid.
Därför föreslås kraftigt sänkta skatter på låga och normala inkomster.
De rika får finna sig i att betala värnskatt ett tag till.
Moderaterna fortsätter omprövningen av sin politik. Vid en presskonferens på lördagen presenterades en inkomstskattereform.
Sammanlagt handlar det om skattesänkningar på 55 miljarder kronor, nästan dubbla summan mot i tidigare förslag.
- Det kostar mycket pengar att sänka skatter för breda grupper, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.
I det nya förslaget får ett vårdbiträde en skattesänkning med 11 000 kronor per år, en metallarbetare 15 000 och en genomsnittlig kvinnlig Saco-medlem 19 000 kronor.
Höjd brytpunkt för statlig skatt liksom slopad värnskatt skjuts på framtiden.
- Det svenska problemet är att så stora grupper inte tjänar på att gå från bidrag till arbete, motiverar Reinfeldt.
De högsta marginaleffekterna har den ensamstående mamman. Därför kombineras skattesänkningarna med slopat bostadsbidrag för barnfamiljer mot ett extra barnbidrag för ensamstående och för studerande föräldrar. Underhållsstödet blir oförändrat.
En ensamstående med ett barn får därmed i snitt 16 200 kronor, med två barn eller fler 23 000 kronor om året.
Moderaternas omprövning började med att nya partiledningen lät riksdagens utredningstjänst RUT gå igenom de egna skatteförslagen. RUT gav partiets kritiker rätt. Rika män gynnades.
RUT har nu prövat de nya förslagen och partiledningen konstaterar att denna gång föll det bättre ut. 70 procent går till låg- och medelinkomsttagarna och skattesänkningarna slår ungefär lika för män och kvinnor och i olika delar av landet.
De sänkta skatterna betalas av sjuka och arbetslösa, i enlighet med förslag som partiet lade fram i våras. Ersättningsnåerna i sjukförsäkringen sänks till 75 procent och efter en tid till 65 procent, i a-kassan från 80 procent till 75 procent efter hundra dagar och till 65 procent efter ytterligare 100 dagar.
Moderaternas nya skatteförslag välkomnades av centern och kristdemokraterna medan folkpartiet var mer skeptiskt.
- Ett välkommet besked. Moderaterna närmar sig den profil vi har i skattefrågan där låg-och medelinkomsttagarna gynnas, tycker centerns ekonomiske talesman Roger Tiefensee.
Ett "steg i rätt riktning", enligt kd:s ekonomiske talesman Mats Odell:
- Detta underlättar möjligheterna att forma ett gemensamt borgerligt alternativ.
Folkpartiets Karin Pilsäter är mer kritisk.
Att slopa värnskatten är en viktigt del i principen att alla ska ha hälften kvar av sin inkomst, anser Pilsäter som avvisar drastiskt sänkta ersättningsnivåer i socialförsäkringarna. Moderaterna börjar åter närma sig Bo Lundgrens skattesänkarnivåer, tycker hon.
Ett dubbeltydigt utspel, anser finansminister Bosse Ringholm.
"Å ena sidan mildras högerretoriken. Å andra sidan blir nu än tydligare att moderaternas politik nästan helt vilar på tron att sämre villkor för sjuka och arbetslösa ger fler jobb", skriver han i ett pressmeddelande.
http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=181220
Hehe, (tragi-)komiskt med partiernas 'tvärtom'-tolkningar, pajkastningen känns igen som vanligt. Allt medan Reinfeldt strävar mot titeln 'den 'miniFete', allt i syfte skapa en (s)ocialare (m)-prägel, av valtaktiska skäl.