• 1
  • 2
2011-10-05, 12:19
  #13
Medlem
Intressant tanke som säker kan fungera, men har en massa om och men.

Hur mycket får du betala per t-shirt med specialtryck som du köper från Kina?
Vad ligger priserna på i butik på en sådan t-shirt?
Är dina potentiella slutkunder priskänsliga?

Om det är lönsamt att producera själv påverkas bland annat av vad du tillverkar för sorts t-shirt och var marginalerna i kedjan från råvara till konsument ligger.

Om du tillverkar stora kvantiteter med hög grad av automation och liten arbetskraftskostnad per enhet så spelar det inte så stor roll om maskinen står i Kina eller Sverige.

Men den stora kostnaden för specialdesignade t-shirts tror jag inte ligger i själva produktionskostnaden, snarare ligger kostnaderna i marknadsföring och distribution. Men det kan du säker räkna på.

Förutom kapital och lagerkostnader så innebär din idé också att du blir mindre flexibel. Säg att du investerar ett par 100 tusen i maskiner och lager och sedan visar det sig att det inte riktigt går som det är tänkt. Med outsourcad produktion kan du välja snabbt växla efter vart du hittar bästa kvalité/pris-ratio.

Ett annat begrepp att tänka på är alternativkostnad. Konkurrensen mellan t-shirttillverkare runt om i världen är troligen mördande. Tror inte att man kan ta ut några stora marginaler på själva produktionen, så priset påverkas en hel del av arbetskraftskostnader (mer desto mer specialiserad produktion). Den genomsnittliga fabriksarbetarlönen i de billigaste länderna ligger under 10 kronor timmen (i en studie jag läste fanns den lägsta lönen i Sri Lanka med 2:70). Så istället för att du sitter i ett garage dygnet runt med höga kapitalkostnader och krav på att kanske dra in en 300 kronor timmen för att överleva någotsånär kan en fabrikör i Filipinerna ta dina kapitalkostnader och låta personal utföra arbetsuppgifterna för 10 kronor timmen. Samtidigt kan du sitta på din kammare och designa coola t-shirts, sälja dina produkter eller sköta ett hyggligt betalt halvtidsjobb.
Men det här kan du säkert räkna på.

Hur gör företag som H&M? Är ganska säker på att de inte äger fabrikerna, och det är av en anledning.


Källa för lönekostnader:
http://www.lo.se/home/lo/home.nsf/unidview/F8896B9D43A4BF48C125741F00310509/$file/Internationella_l%C3%B6ner_080313.pdf
__________________
Senast redigerad av KurreL 2011-10-05 kl. 12:22.
Citera
2011-10-07, 12:22
  #14
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av KurreL
Förutom kapital och lagerkostnader så innebär din idé också att du blir mindre flexibel. Säg att du investerar ett par 100 tusen i maskiner och lager och sedan visar det sig att det inte riktigt går som det är tänkt. Med outsourcad produktion kan du välja snabbt växla efter vart du hittar bästa kvalité/pris-ratio.
Det där håller jag inte alls med om. Flexibiliteten är ju en av de största vinsterna med den här idén. Det enda som man behöver köpa in är enfärgade t-shirts som man kan trycka på, allt annat är flexibelt.
Sedan är det bara göra olika tyck endast trycka det som blir beställt varje vecka. Risken för att man köper fel minskar avsevärt så risken att man har massa grejer i lager som är svårsålda blir ganska liten om man antar att det finns en marknad för konceptet i övrigt.
När man beställer tröjor med eget tryck så måste man beställa ganska stora volymer för att få ned styckpriset, det är oftast en ganska hög fast kostnad per tryck.
Citera
2011-10-10, 11:05
  #15
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av pekz0r
Det där håller jag inte alls med om. Flexibiliteten är ju en av de största vinsterna med den här idén.
Om du köper maskiner och ett lager med t-shirts och folie (eller vad du skall använda för tryckmetod) så är du mindre flexibel än om du beställer dina produkter från någon annan som har maskiner och lager. Med flexibel menar jag att du snabbare och billigare kan ändra kvalité, material eller rent av affärsinriktning efter efterfrågan.

Du får troligen högre styckkostnad om du låter någon annan producera (fast det är inte säkert). Har du själv allt på plats så kan du naturligtvis också producera mindre kvantiteter snabbare vilket iofs är en form av (produktions) flexibilitet, men inte det jag menar.

Skall du göra billiga screentryckta t-hirts i enstaka upplagor så gör du nog det bäst själv, men om du har tänkt dig något större kvantiteter med högre kvalité (med mer avancerad produktion, t.ex. sublimering) så tror jag inte det är smart att börja med en egen produktion. Om det går bra kan du senare köpa din utrustning, men knappast i start-fasen.

Jag tror att detta är en bransch med extremt hög konkurrens i hela värdekedjan, från råvaror och produktion till slutprodukten) och att det inte är produktionskostnaden som avgör om man tjänar pengar eller inte, utan snarare din design och säljförmåga.
Citera
2011-10-11, 12:54
  #16
Medlem
Jag jobbar på ett textiltryckeri och får många förfrågningar från kunder som vill starta upp kollektioner och webbutiker med egna T-shirts.

Tyvärr är det sällan lönsamt då det är små kvantiteter och väldigt många och färgglada tryck. Man kan göra som tex www.spreadshirt.se och använda digitaltransfer men det är inte den bästa kvalitén.

Det är screentryck som ger den bästa kvalitén men det lämpar sig bättre för större kvantiteter pga den höga startkostnaden.

Har ni frågor om textiltryck så är ni välkomna att höra av er! Jag passar även på att dela med mig av en länk till vår tävling där ni kan vinna en egendesignad T-shirt.

http://www.goodprint.se/tavling-vinn...signad-t-shirt

Mvh
Felix
www.felixj.com
Citera
  • 1
  • 2

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in