Citat:
Ursprungligen postat av
liffen
På Keeling-kurvans sommarsänkning kan vi se att växtlighetens koldioxidupptag har ökat. Sommarsänkningen är en summa av många delposter och det den ger är därför inte kvantitativa mått på hur varje post ändras men den visar att nettoresultatet är en ökning av koldioxidupptaget. Vi tar idag ut dubbelt så mycket skogsråvara som vi gjorde för 100 år sedan och skogsstyrelsen planerar för ytterligare en liknande ökning. Det blir en hel del kol som träden tagit upp från luften.
I många sammanhang överger vi nu fossila bränslen. Inte av klimatskäl utan för att vi hittat bättre alternativ. Varför skall jag på sommaren köra på bensin när jag kan köra på el från mitt solcellstak? Mycket talar för att våra utsläpp kommer att minska till 2060. Hur det samverkar med naturliga variationer vet vi inte. Vi vet inte hur mycket koldioxid vulkaner kommer att tillföra under den tiden. Om man skakar en pilsnerflaska avger den koldioxid. Ett jordskalv under havet kan skaka om vattnet och frigöra koldioxid. Hur mycket det kan ge vet vi inte.
Som jag ser det är det viktigt att vi vidtar de åtgärder som vi tror leder till förbättringar men avstår från panikåtgärder som vi inte vet vad de ger.
Du tror att vi minskar vår förbränning av fossila bränslen? Du kan helt glömma dessa tankar.
"Oljan har inlett 2022 med en tjurrusning på 10 procent – ovanpå fjolårets lyft med 50 procent. Nordsjöoljan Brent nådde på måndagen en bit över 86 dollar per fat, snubblande nära toppen från 2018."
https://www.di.se/analys/oljerallyt-...lationsbrasan/
Priserna på fossilgas och kol har också ökat kraftigt.
Efterfrågan på fossila bränslen slår alla rekord. Det spelar ingen roll att vi har solceller, vindkraftverk och elbilar. Den totala efterfrågan kräver ändå mer och mer fossila bränslen.
2021 innebär att vi har nästan lika mycket utsläpp av växthusgaser som rekordåret 2019 och 2022 så förväntas vi att slå utsläppen ifrån rekordåret 2019.
Minska till 2060.. vad har det för värde att det är mindre 2060 menar du? Vi har inte den tiden på oss. Vi behöver minska med 10% varje år och det skulle vi redan ha börjat med 2020 (för att nå 1,5 gradersmålet) och där är vi inte alls, tvärtom.