Citat:
Ursprungligen postat av Fri
Fossilolja borras upp från djup ned till 12 km. Liv på jordytan har alltså med tiden bäddats ned så långt och omvandlats till fossilolja, korrekt?
Jag undrar då hur berg generellt har påverkats av att det har funnits liv. För även där det inte har bildats olja, så har det ju funnits organiskt material som bäddats in i berglagren som med tiden blivit många mil djupa, eller hur? Borde inte detta ha avsatt väsentliga spår i bergarterna där nere, av ett slag som man t.ex. inte skulle finna på en planet där liv aldrig existerat?
Jag har nån gång stött på uppgiften (hypotesen) att jordskorpan kryllar av organiskt liv ned till stora djup. Så mycket att en stor majoritet av Jordens biomassa finns under jordytan (under havsbottnen). Jag hittar dock inte några vettiga uppgifter om detta, nån som kan tipsa om mer info om detta?
Jag är ingen (paleo)biolog men värt att märka är att de sedimentära bergarterna har en genomsnittlig tjockhet på ungefär 1800 meter. Men allt liv finns inte i sedimentära lager;
Thiobacillus ferrooxidans är en anaerobisk proteobakterie som gillar pyrit. Hur vida den lever på flera mils djup och nästlat sig in i magmatiska och metamorfa arter på dessa djup överlåter jag till biologerna som med största sannolikhet kan ge ett långt bättre svar.
I dagsläget skulle jag våga påstå att det inte finns något direkt svar, många skulle nog säga "nej" tills dess motsatsen är bevisad. Men om det skulle sätta spår i bergen vill jag inte påstå, framförallt inte i planeter som vår Jord med aktiv tektonik och därmed en fullt pågående bergartscykel. Är dock helt öppen för att bli motbevisad och ser mer än gärna att berglevande liv upptäcks.