Citat:
Ursprungligen postat av singed
Tja!
Jag sitter och arbetar med marknära ozon, och blir lite fundersam här när jag läser om det. Ozonhalterna är ju i regel högre på sommaren, på grund av mer solljus under dygnet. Inget konstigt, än så länge. Men när jag på Wikipedia läser om detta så står det så här:
"Ozon bildas naturligt av fotolys av kvävedioxid (NO2) genom följande reaktioner:
NO2 + UV → NO + O
O2 + O → O3
NO + O3 → NO2 + O2
O3 + UV → O2 + O "
Det är främst reaktion fyra som gör mig fundersam. Om ozon, likt NO2, reagerar med UV ljuset och spjälkar upp ozonmolekylen till syre och en fri radikal, vad är det då som gör att halterna av ozon trots allt blir högre på sommaren, när solen står på mer?
Tack.
Den sk kvävecykeln som du beskriver är i sig inte nog för att ge särskilt höga halter av troposfäriskt O3 eftersom förhållandet mellan NO2/NO normalt sett säkerställer att fritt O3 snabbt bryts ner. Att man ändå även under "normala" förhållanden kan se högre halter av O3 under varma sommardagar beror på att NO2 + UV → NO + O är den begränsande faktorn i reaktionen och utan den bildas fritt O, och i sin tur O3 inte alls, tex på natten.
För att nå höga (skadliga) koncentrationer behövs en ytterligare faktor som förskjuter förhållandet mellan NO2/NO, och detta sker när vi har höga koncentrationer av främst olika VOC:er, men det kan även vara andra molekyler eller partiklar (sammanfattningsvis R i formeln), vilket ger RO2 + NO---> NO2 + RO
Det finns ett stort antal reaktioner som innefattar en mängd olika ämnen som ingår i den troposfäriska kemin runt O3 men denna kan ses som den centrala, hoppas det kan vara lite svar på din fråga.