Trots att vi har en helt färsk regeringskris i Finland, så får också de fruktansvärda händelserna för 80 år sedan stort utrymme i medierna idag.
Flygbomb kastade Lars Löflund flera meter i luften på vinterkrigets första dag
https://www.hbl.fi/artikel/flygbomb-...ts-forsta-dag/
Citat:
Vi har stämt träff med krigsinvaliden Lars Löflund, 96, utanför Naturhistoriska museet på Arkadiagatan i Helsingfors. Det var i den här miljön som Lars Löflund som 16-årig skolelev den 30 november 1939 fick den första, blodiga kontakten med krigets fasor.
/----/
Lars Löflund gick i Norsen [Svenska Normallyceum] på Unionsgatan 2 när beskedet kom att alla elever skulle gå hem. Klockan var 14 på eftermiddagen. Löflund begav sig hemåt mot Tölö, men vid korsningen mellan Auroragatan och Arkadiagatan gick det snett. Flygplanen som var på väg mot Wärtsiläs skeppsvarv började fälla bomber vid Kampen och Sandviken.
– Här satte jag världsrekord i längdhoppning på ungefär 19 meter. Ett rekord som aldrig mätts. En bomb på 500 kilo detonerade ungefär 20 meter bort och jag flög med all kraft mot andra sidan av gatan. Det var många personer som sårades eller fick sätta livet till. En av mina klasskompisars mamma fick över hundra glasskärvor i ansiktet av lufttrycket. Själv fick jag skärvor i axeln och i huvudet.
/----/
Löflund beskriver vinterkrigets månader som en tid då en stor ovisshet rådde.
– Befolkningen var ändå ganska lugn och man förstod kanske inte riktigt till fullo vad som pågick. Man kände också väldigt lite till förhållandet till Tyskland, men vad var alternativet? Av två dåliga "vänner" var man tvungen att välja någon. Jag minns ändå att en av de största utmaningarna var de logistiska, det vill säga hur befolkningen skulle evakueras och hur transporterna skulle skötas. Den 13 mars 1940 var en av de lyckligaste dagarna i livet när freden blev verklighet, säger Löflund.
När freden kom fortsatte Löflund sin avbrutna skolgång i Norsen och blev student 1941.
– Man insåg nog efter vinterkriget att kriget egentligen inte var över. Det pågick ju för fullt i Europa och läget var spänt. Jag blev inkallad en vecka innan fortsättningskriget började där jag ingick i Infanteriregementena 61 och 13. Det var en dyster tid. Av dem som tog studenten samtidigt från min klass i Norsen stupade sex. Jag blev civil först den första september 1945.
Löjtnant Lars Löflund sårades ytterligare tre gånger i fortsättningskriget.
95-åriga
Jutta Zilliacus, författare och politiker, berättar själv om sina minnen.
"Det var Vinterkrigets första dag för två tonåringar som aldrig kunnat föreställa sig någonting liknande"
https://www.hbl.fi/artikel/jutta-zil...-vinterkriget/
Citat:
Vår lektion i finska, ledd av en utomordentlig men mycket krävande lärare Liisi Raunio, var i full gång när ett bölande skrän trängde genom atmosfären: flygalarm! Läraren slog händerna för ansiktet och utbrast: Se ei voi olla totta! [Det kan inte vara sant!]
/----/
Någon ny signal hördes inte varför vi ungdomar och barn tog oss en huvudroll. Min glada klasskamrat Britt steg upp på en bänk och hade oss att sjunga glada visor. Men min "bästis" och bänkkamrat Kyllikki Forssell satte ord på allvaret och avskyn.
/----/
När lugnet uppenbarligen hade lagt sig beslöt Kyllikki att vi skulle gå hem till henne på Albertsgatan 16. I närheten av den dåvarande sovjetiska ambassaden, eller legationen som den kallades, skulle väl inget hända, tyckte vi. Sagt och gjort, varefter vi åt middag i Kyllikkis föräldrars kök. Pappan, överste Viljo Forssell och hans vackra hustru försökte uppmuntra oss, men avbröts av ett dånande muller i skyn. Viljo rusade till fönstret och ropade: De är över oss!
Ett öronbedövande brak fick oss att fly till den fönsterlösa hallen där jag darrande och utan någon inre kontroll gnölade Jag vill inte dö, jag vill inte dö! För en tonåring som hittills trott sig leva i en konfliktfri och trygg värld var det en omvälvande katastrof. Kyllikki och jag greps inte av panik, men vi visste att vi inte kunde stanna i huvudstaden. Bort skulle vi, vart som helst.
Kyllikkis mamma hade vänner i Grankulla. Hennes mormor Maria Linnove var på besök hos bildhuggaren Yrjö Liipola och hans ungerskfödda hustru. Dit skulle vi. Med ett kort telefonsamtal till min mamma gav vi oss i väg till fots.
Synen som mötte oss har klistrat sig i mitt minne. Ruiner, bränder och lågor, sårade eller döda människor, bland dem fanns också en skolkamrat när Teknologiska högskolan med omnejd träffades av en bomb. Folk rusade omkring utan något egentligt mål. Alla var chockerade men någon panik utbröt inte. Vi vandrade vidare skakade och olyckliga, men halvvägs fick vi skjuts av en vänlig förare i en skåpbil.
Vinterkriget bröt ut för 80 år sedan - Carl-Johan Fagerström var nio: “Vi steg upp på berget och tittade på när bombplanen flög över oss”
https://svenska.yle.fi/artikel/2019/...vi-steg-upp-pa
Citat:
I Ingarskila by i Ingå gick nioåriga Carl-Johan Fagerström nervöst omkring. Det var ändå inte bomberna har var rädd för, utan sin lärarinna.
Han hade fått en stor roll i skolans teaterpjäs men hade inte övat tillräckligt på sina repliker. När lärarinnans syster kom för att hämta mjölk från Fagerströms kom hon samtidigt med stora nyheter.
– Det har blivit krig, ryssarna har anfallit och ni kan inte öva teaterpjäsen i dag, sa hon. Och jag blev så lycklig och lättad för att inte behöva uppleva känslan att inte kunna min roll, säger Fagerström.
Carl-Johan Fagerström fortsatte gå till skolan men då bar han en så kallad snödräkt när han rörde sig ute.
Fagerström har sparat den i ett litet museum som han har byggt bakom sitt hus. Det är en slags vit skjorta som man kan dra ovanpå vinterkläderna, för att smälta in i landskapet när fienden kommer.
– Vi barn upplevde kriget så att bombplanen flög över oss. Vi gick upp till ett berg i närheten för att se dem när de flög lågt. De flög ofta mot Lojo och bombade Lojo. De flög också mot Tammerfors och bombade den staden. Det var på något vis hemskt.
/----/
En sorglig syn som har etsat sig fast i Carl-Johan Fagerströms minne är prästen som kom med sin svarta häst. Det betydde att någon i byn skulle få ett dödsbud.
– Nästan varje vecka kom det ett bud att någon hade stupat. Änkor och faderlösa barn blev kvar, säger Fagerström.
Han minns att han var med när den första begravningen av de stupade hölls i Ingå kyrka. Fyra män hade fått offra sina liv.