Eller för att göra jämförelsen mellan WT och invandrare vad gäller eleverna skolresultaten ännu tydligare:
Elever med svensk bakgrund har idag ett genomsnittligt meritvärde om 214,7 medan elever med utländsk bakgrund har ett dylikt värde om 191,8. Det ser ju illa ut eller hur?
Men när man skiljer på eleverna med utländsk bakgrund visar det sig att de som invandrat senare har sämre genomsnittliga betyg än de som invandrat tidigare (205,9 vs. 258,8). Detta kan sannolikt tillskrivas bristande utbildning i svenska och de ytterligare utbildningsproblem som kommer med att inte kunna språket. Med detta kommer en ytterligare konsekvens. De elever som får så pass låga betyg har nackdelar som de med tiden kommer kunna arbeta bort, nämligen en okunskap i svenska språket.
Om vi tittar lite på statistiken för olika utbildningsbakgrund så kan vi se följande: De elever som har föräldrar med förgymnasial utbildning har ett genomsnittligt meritvärde om 158,4. De elever som har föräldrar med gymnasial utbildning har ett genomsnittligt meritvärde om 194,7. Motsvarande siffror för elever som har föräldrar med högskoleutbildning är 231,7.
De elever som invandrat sent har alltså ett lika högt meritvärde som de elever som har infödda föräldrar med förgymnasial bakgrund. De elever som invandrat tidigare (innan 2002) har ett högre meritvärde än motsvarande elever med gymnasial utbildning. Anledningen att eleverna till föräldrar med lägre utbildning har lägre resultat är rimligen att det saknas motivation för dessa elever. De uppfostras till att de klarar sig utan utbildning och att utbildning bara är skit osv. Det är med andra ord ett attitydproblem.
Policyrekommendationen är uppenbar: Vi köper en bit land i Somalia. Dit skickar vi lika många infödda svenskar med bara förgymnasial utbildning som vi tar in invandrare (d.v.s. WT). På så sätt kommer vi stärka utbildningsresultaten utan att anlägga press på den svenska infrastrukturen osv.