Citat:
Ursprungligen postat av
estone
Aha, jag gör ett sista försök då.
Ok, jag orkar väl bemöta då.
Citat:
Alltså KPI = Konsumentpris index, dvs priser på vissa varor som är utvalda. Mest för konsumenter.
KPI kan ha inflation, det är när priset på varorna som ingår i KPI index stiger.
Ingen har argumenterat emot vad KPI är. KPI är ett sätt att
mäta inflation.
Citat:
Kallas för KPI-inflation eller pris-inflation av KPI.
KPI är till för att
mäta inflation. Ett av olika sätt att mäta.
Citat:
Huspriser ingår inte i KPI, de har dock en egen skala som kallas för hus-pris-index. Och man kan kolla om huspriserna stiger från år till år. Då har du huspris-inflation.
Om huspriserna stiger i Stockholm men sjunker i Malmö, som fallet är just nu. Vad har du då?
Du kan alltså ha olika inflation i olika delar av landet, säger du.
Citat:
Osv. Det finns fler varor eller varugrupper som inte ingår i KPI som har priser och som då kan ha inflation.
Spännande!
Citat:
Alla dessa grupper tillsammans kan man ge den övergripande benämningen "inflation". Då har du tagit samtliga grupper. Summerat dem och kollat inflationen i genomsnitt. Pratar du KPI-inflation gäller dock inte detta begrepp, för då blir det mera specifikt, endast konsultvaror.
Jag pratar inte om konsumentprisindex, jag pratar om penningvärdesförsämring. Konsumentprisindex är ett sätt att mäta penningvärdesförsämring. Det ÄR inte penningvärdesförsämring.
Citat:
Pengar eller valuta, kostar inget, det har inget pris. Därför kan man inte säga pengar har någon inflation. Man kan kolla på mängden pengar som finns skapad. Det är en form av uppblåsning/inflation. Men det har inget med priser att göra.
Jo, det har i allra högsta grad med priser att göra. Detta stycke du precis skrev visar med önskvärd tydlighet hur mycket du begriper.
Citat:
Tillbaka till mina egna poster. Så det jag menade var: Huspris-inflationen är en undergrupp till taket/benämningen "Pris-inflation".
Det är något du hittar på själv. För det första är realpriserna på hus ganska konstanta genom seklerna. För det andra ändras de nominella huspriserna över tid i samma takt som,
tah dah, inflationen.
Citat:
Ja, som jag skrev. Penning har inget med pris-inflationen att göra.
Jo, det har det. Märkligt att du å ena sidan påstår att allt påverkar varandra, men å andra sidan påstår att penningmängden inte har med något att göra.
Penningmängden påverkar tillgången på pengar.
Tillgång/efterfrågan är ett mycket grundläggande begrepp och har en fundamental inverkan på ekonomi.
Tillgång/efterfrågan gäller i princip allt. Även pengar.
Citat:
Det är de olika undergrupperna som först påverkas, och detta leder sedan till att själva begreppet [Inflation-------------------------] har påverkats.
Inte på lång sikt. Prisökningar leder bara till inflation om penningmängden i sin tur ökar i mängd och/eller cirkulationshastigheten ökar. Det andra alternativet har dock aldrig hänt utan att penningmängden ökat.
Citat:
Du gör det krångligare för dig än du behöver.
Tvärtom. Det är väldigt enkelt. Det går att förklara med två meningar;
Pengar är värda vad man kan handla för dem och det beror på tillgång och efterfrågan av både pengar och varorna och tjänsterna man kan handla för dem. Se, det blev till och med bara en enda mening! Du däremot krånglar till det i absurdum med en blandning av egna påhitt och feltolkade begrepp.
Citat:
Vad är "värdet på pengar" Vad menas med det? Jo, översatt så är det "hur mycket varor och tjänster kan jag få för X antal kr.
Du har lärt dig något iaf.
Citat:
Dvs om jag har en hundralapp hur mycket mjölk köper den? Det är det man kallar "värdet". Så det är bättre att skriva penningvärdesförsämring = prisökning. Dvs varor och tjänster har fått ett högre pris. Lämna ute "pengar" så ska du se att det blir enklare att fatta.
Om penningmängden inte ökas så kan du inte heller,
på sikt, öka priserna. Om Sverige skulle återgå till 1800-talets penningmängd och folk bara har fickan full av 1-öringar så tvingas affärerna att ändra sina nominella priser från dagens 10 kronor/liter mjölk till 5 öre eller vad det nu blir.
Realpriset ändras inte, då produktionen av varor och tjänster är densamma och alla omkostnader minskar i samma omfattning. Den totala penningmängdens värde är alltså fortfarande lika mycket värd, trots nominellt mycket mindre.
De som hade sparat en låda tusenlappar under sängen blir dock plötsligt väldigt rika.
Deflation med andra ord. Inflation funkar åt motsatt håll. Jag kan förtydliga ovan om du vill, men jag tycker det borde vara extremt enkelt att förstå.
Penningmängden är alltså värd vad man kan köpa för pengarna. Inte vad som står på prislappen på mjölken.
Som jag har sagt hela tiden, men som du påstår vara tvärtom.
Citat:
Nej, nej. Pengar har inget eget värde. De har en siffra. Men jag tycker inte man kan kalla det att de är "värda något".
Pengar har ett värde eftersom du kan handla med dem, du kan konsumera produkter andra människor har jobbat för att producera, och du kan betala dina skulder.
Citat:
Det är här som jag tror är kärnan av det vi inte är överens om. Du ser det mera som så att saker direkt påverkar andra saker.
Nej, det gör jag inte.