• 3
  • 4
2013-12-09, 08:46
  #37
Medlem
liffens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av snokfan
Att trycka pengar för att skapa en artificiell efterfrågan på överskottet är samma sak som att subventionera idioter, varför ska de som producerar mer än vad som efterfrågas pga bristande marknadsanalys inte få ta den förlusten själva? Är ju snarare än form av dold socialism bara det att stödet går till ineffektiva företag.

Efterfrågestyrning fungerar bara för välkända produkter. I min ungdom fanns det ingen efterfråga för datorer, TV, antibiotika, GPS och mobiltelefoner. Ett företag lär ha gjort en stor studie för att se om det fanns något behov av kopiatorer. Det man fann var att det inte fanns något behov eftersom man skrev ut på maskin med tillräckligt antal karbonkopior. Vägen till nya möjligheter går via många misslyckanden och kånkade "ineffektiva företag". Att vi har lämnat stenålderns teknik beror på att vi använt vårt produktionsöverskott till att försöka uppnå okända möjligheter. För tillverkare av anspända fordon måste de galningar som studerade expanderande gaser ha tett sig som helt verklighetsfrämmande.

Ett jättefiasko var Ford Edsel som baserades på resultatet av mycket omfattande marknadsundersökningar. Man skulle göra den bil alla ville ha men det visade sig att andra gjorde den bil som ingen ännu visste att de ville ha. Jag var med när Facit gick i graven. Man sa att det finns visserligen elektroniska räknare men det är bara för mycket stora system. Det som gäller för överskådlig tid är elektromekaniska räknare. Och så satte man elmotorer på Odhner-snurrorna.

Visst skall vi försöka komma framåt så snabbt som möjligt. Men vi måste nog acceptera några idioter om vi skall få med något geni. Även om alla skördar med lie måste vi acceptera att några försöker bygga en skördetröska.
Citera
2013-12-14, 01:00
  #38
Medlem
jnilssons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av nilosand
Att kalla dagens banksystem som bygger helt på ett monopol för liberalism säger väl en hel del om kunskapsnivån här....
Ja, du saknar kunskap om privata bankers funktionssätt.
Citera
2013-12-14, 01:19
  #39
Medlem
jnilssons avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Deliberately
Om vi bortser från förändringar i befolkningsantal, och att man ej skapar nya kronor, hur skulle en inflation eller deflation uppstå?
Det liberala samhället är inte beroende av centralbankens produktion av betalningsmedel. Man löser betalningar med bokföring. Mängden krediter kan alltså öka eller minska och skapa inflation och deflation.

Använder man vedertagen definition räcker det med att varorna i KPI-korgen ökar i pris.

Tidspreferens kan göra saker med priserna.
Högre (extremfallet är att världen går under i morgon): Inflation. Alla vill konsumera, ingen vill producera. Produktionen faller, priserna stiger.
Lägre (extremfallet är att alla får reda på att de har evigt liv på jorden): Deflation. Fler är beredda att skjuta på sin konsumton och i stället producera. Produktionen ökar, priserna faller.
Citera
2013-12-14, 13:07
  #40
Medlem
Fris avatar
Svaret är givetvis helt enkelt att de som skapar de nya pengarna personligen blir rika av att göra så. Statlighet är att stjäla andras pengar. Penningförfalskning är ett effektivt sätt, eftersom alla massmedia och alla skollärare hela tiden ljuger om att det är bra med sedelförfalskning. Och tillräckligt många människor är tillräckligt dumma i huvet för att gå på den lögnen och därmed låter sig plundras utan att bjuda motstånd.

Så enkelt är det verkligen! Finns ingen magiskt mäck däremellan som ändrar på det.
Citera
2013-12-14, 15:58
  #41
Medlem
nilosands avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Fri
Svaret är givetvis helt enkelt att de som skapar de nya pengarna personligen blir rika av att göra så. Statlighet är att stjäla andras pengar. Penningförfalskning är ett effektivt sätt, eftersom alla massmedia och alla skollärare hela tiden ljuger om att det är bra med sedelförfalskning. Och tillräckligt många människor är tillräckligt dumma i huvet för att gå på den lögnen och därmed låter sig plundras utan att bjuda motstånd.

Så enkelt är det verkligen! Finns ingen magiskt mäck däremellan som ändrar på det.

Lite komiskt att privatpersoner som förfalskar pengar åker i fängelse medan privata storbanker får förfalska kronor i mångmiljardbelopp varje år. 97% av all penningförfalskning står ca 5 utvalda storbanker för. De skapar ca 370 miljoner kronor varje dag, nya förfalskade pengar, samtidigt påstår staten att inflationen är noll....
Citera
2013-12-14, 16:20
  #42
Medlem
Fris avatar
Statens byråkrater klagar återkommande i nyhetsmedia på att kontanterna kostar så väldigt mycket att producera (och hantera). Att pengar borde vara en elektroniskt godtyckligt påhittad siffra från stund till stund på ens skattekonto som man med mössan i hand får tigga och be och ansöka om att få använda för visst ändamål och vänta på handläggningstiden. Vilket kostar jättehöga avgifter, tänk dig 100 000 högavlönade byråkrater som jobbar halvtid med att handlägga alla människors blankettansökningar om att få tillåtas använda "sina" pengar till att t.ex. köpa en strumpa till ens unge eller en köttbulle till katten om några veckor!

Så varför inte enligt samma logik istället legalisera falskmynteri, så privatiseras ju de där jättehöga kostnaderna för penningproduktionen så att staten slipper bära dem, och den så hett åtråvärda inflationen kommer säkerligen ändå...

Hur skulle det se ut om människor tvärtom tilläts umgås ömsesidigt frivilligt med varandra!!! Hur skulle det se ut??? Nä, den handfulla psykopater som är den statliga härskareliten måste brutalt anfalla förstöra plundra förbjuda. NÅGON MÅSTE GARANTERA! Annars får ju den grundlurade medelsosseslaven inlärt hjälplös panik.
Citera
2013-12-26, 19:52
  #43
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Gromph
Ska se om jag kan förklara hur det hänger ihop.

Det är inte alla som menar att det är önskvärt att öka mängden betalmedel. Men sittande politiker och de ekonomer som har behov av att parasitera på olika sätt på politikers makt/finansiering ser fördelar med det.

Antag först en stationär situation där mängden betalmedel är konstant och folk köper och säljer varor och tjänster av varandra. Men säg också att det finns en mängd arbetslösa som politikerna bedömer skulle kunna arbeta och därmed öka mängden konsumerade varor och tjänster.
Låt oss stipulera §1 ökad konsumtion av varor och tjänster upplever allmänheten som något positivt.

Man kan ha invändningar mot detta och hitta på tramsiga specialfall, men lite grovt så stämmer det. Få vill gå tillbaka till 50-talet. Eller 1700-talet eller vad man nu väljer.

För att få dessa personer i arbete finns två sätt. Dels se till att lägstalöner i kollektivavtal och i lagstiftning mm sänks. Och att sänka nivån på bidrag och andra ersättningar som de arbetslösa anser att de hellre lever på än tar ett mindre attraktivt jobb till en lön som de menar är under deras värdighet. Dock finns ett betydande facklig motstånd mot detta och en del politiker har målat in sig i hörn där man inte kan gå denna vägen.

Det andra alternativet innebär följande:
* Räntan sänks och skuldsättning uppmuntras på lite olika sätt. (Ofta behöver man inte uppmuntra).
* Folk lånar och köper varor och tjänster de annars inte skulle ha gjort. Det uppstår en så kallad ökad aggregerad efterfrågan.
* Den ökade efterfrågan leder till prisökningar. (Dvs den sk inflationen rättar till ökningen av omsatt penningmängd).
* Dock kan ökad efterfrågan också leda till ökat kapacitetsutnyttjande, vilket kan leda till att en del av de arbetslösa blir anställda till av facket stipulerade löner.

Det man uppnår här är:
* ökad BNP iom att det görs mer arbete.
* omfördelning av betalmedel från sparare till slösare (via lägre realränta).
* ökad skuldsättning (vilket kan bli ett bekymmer för någon annan politiker längre fram i tiden).
* ökade skatteintäkter, som politikerna kan köpa röster för.
* ökad sysselsättning.
* uppfattningen hos allmänheten att regeringen gör att bra jobb.

Som man kan se är detta en bättre väg för en politiker som ser det lite mer kortsiktigt.
Och som man kan se är också ökad mängd omsatt betalmedel bara ett medel för att uppnå andra mål.

Det finns också en uppfattning hos vissa att denna väg har ett slut. Man hamnar i en situation där ökad skuldsättning inte leder till nämnvärd ökade aggregerad efterfrågan. Därför försöker men med lite andra metoder numera. T ex QE, öka mängden tillåtna säkerheter, cash for clunkers od.

Räntesänkar/inflations-förespråkarna talar väldigt sällan om när skulderna ska amorteras. (I de teoretiska grunderna som Keynes kokade ihop för länge sedan fanns inslag av amortering vid högkonjunktur. Men det verkar så väl politiker som konsumtionsekonomer glömma bort).

Det är i huvudsak en vänsteride att hålla på så här. (vänster till höger om rena kommunister dock) men vi kan se att sådana som Borg i stort sett fullt ut anammar ökad skuldsättning.


Bra skrivet.
Bankerna sänker räntorna för att uppnå ökad konsumtion, efterfrågan mm för att öka sysselsättningen. Som reaktion på den ökade penningmängden i omlopp blir det inflation och bankerna löser situationen genom att höja räntorna. Processen fortsätter genom åren och allt tycks gå fin fint, bortsätt från att värdet på pengarna sjunker och att vissa personer, som du säger, förutspår en ekonomisk krash. Det här förstår jag inte, vad är det som gör att systemet inte går att användas i all oändlighet? Vad är det som gör att världsekonomin kollapsar, enligt dessa kritiker? Är det det fundamentala förtroendet som försvinner, vilket är grunden för en valuta, och i så fall varför skulle detta förtroende plötsligt försvinna när systemet under alla år har bevisat sig fungera. Vilka långsiktiga konsekvenser har det ekonomiska systemet?
Citera
2013-12-28, 22:26
  #44
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Deliberately
I tråden "Varför får bankerna skapa pengar ur tomma intet?![och liknande frågor /Mod]" så finner jag inget svar och hela trådens vinkel verkar snarare vara varför de "får" göra det, och inte varför det är önskvärt.

När jag söker information om saken och läser på bland annat riksbankens egen hemsida där de förklarar kring att de skapar nya pengar och att det är önskvärt, så kommer de aldrig in på roten till varför det är önskvärt. En krona har endast det värde som folk subjektivt ger den, och för varje ny krona som skapas, så minskar ju värdet på alla kronor, det som kallas inflation. Så om vi har säg 1000 miljarder kronor i omlopp i Sverige och en specifik bostad enligt marknaden är värd 2 miljoner kronor, och riksbanken sedan skapar 1000 miljarder kronor mer, så blir varje krona värd hälften så lite, och allting annat lika, så blir samma bostad värd 4 miljoner kronor.

Jag ser därför inte meningen med att skapa nya pengar helt enkelt, för varje kronas värde anpassas bara efter hur många kronor det finns. Vad är det jag förbisett som gör det önskvärt att skapa nya pengar?
En orsak som jag inte tycker mig kunna tyda bland alla inlägg är för att öka konsumtionen som i sin tur ökar produktionen och därmed ökar efterfrågan på arbetskraft.
Det är naturligtvis en balansgång som måste vägas mot varor och tjänster annars blir det raketinflation.
Citera
2013-12-28, 23:52
  #45
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av kroppskultur
En orsak som jag inte tycker mig kunna tyda bland alla inlägg är för att öka konsumtionen som i sin tur ökar produktionen och därmed ökar efterfrågan på arbetskraft.
Det är naturligtvis en balansgång som måste vägas mot varor och tjänster annars blir det raketinflation.

Är det den här balansgången som kritiker fruktar skall leda till en framtida krash i världsekonomin?
Citera
2013-12-29, 20:50
  #46
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av hobiekatt
Bankerna sänker räntorna för att uppnå ökad konsumtion, efterfrågan mm för att öka sysselsättningen.
Nej. Om en bank sänker en av sina utlåningsräntor är det av konkurrensskäl. Man vill ta större marknadsandel eller undvika att få mindre.

Citat:
Ursprungligen postat av hobiekatt
Som reaktion på den ökade penningmängden i omlopp blir det inflation och bankerna löser situationen genom att höja räntorna.
Nej, bankerna är oberörda av inflation. Ökar inflationen behöver de bara justera upp sitt räntenetto motsvarande iom att deras kostnader ökar.

Som systemet fungerar idag så är det Centralbanken som genom sin räntestyrning pressar upp räntorna om KPI drar iväg.

Citat:
Ursprungligen postat av hobiekatt
Processen fortsätter genom åren och allt tycks gå fin fint, bortsätt från att värdet på pengarna sjunker och att vissa personer, som du säger, förutspår en ekonomisk krash. Det här förstår jag inte, vad är det som gör att systemet inte går att användas i all oändlighet? Vad är det som gör att världsekonomin kollapsar, enligt dessa kritiker? Är det det fundamentala förtroendet som försvinner, vilket är grunden för en valuta, och i så fall varför skulle detta förtroende plötsligt försvinna när systemet under alla år har bevisat sig fungera. Vilka långsiktiga konsekvenser har det ekonomiska systemet?
Lite kortfattat lutar man sig mot följande ideer:
* Vid ökad efterfrågan så tenderar näringslivet att anställa fler, och arbetslösheten går ned. (Och sittande politikerna slår sig för bröstet och talar om hur duktiga de är på att sköta landets ekonomi).
* Ökad efterfrågan kan i viss mån engineeras fram genom att Centralbanken släpper ned räntan. Då antas folk bli mer benägna att konsumera för lånade pengar.
(Ex: räntan sänks och fler köper iphones för lånade pengar. Butikerna måste anställa fler som packar upp och säljer iphones. Arbetslösheten minskar).
* Ett problem är ifall skuldmassan blir för stor. Då inträffar en period när allmänheten amorterar ned sina stora skulder. Efterfrågan sjunker. Arbetslösheten stiger. Konkurrensen gör att priserna faller och skulderna växer realt. Det är en situation som politiker ogillar starkt. Då kan dom inte framstå som duktiga genom att räntan sänks.
USA från 1929 och Japan från 1990 är kända exempel på den typen av perioder. Det är lite så nu efter 2008 i många länder också. Därav låga räntor och andra "stimulansåtgärder".
Det rationella vore att aldrig låta skuldmassan bli så stor. Men det är just en rationell lösning som ingen som vill ha en fix vill lyssna på.

En del (inkl ekonomer) gillar tanken på skuldökning så starkt att men förordar det i alla lägen. De ekonomer som har publicerat papper på sådant kommer att försvara det in absurdum. (Jfr Lars EO Svensson).

Så svaret är nog att när skuldmassan blir tillräckligt stor kommer en dag när folk börjar amortera. Och desto större skuldmassa vi har desto större/längre blir nedgången i ekonomin. Påfrestningen skulle bli mindre om vi hade en mer dynamisk lönesättning. Men det har vi inte och ingen verkar klara av att ordna fram det.
Citera
2013-12-29, 23:29
  #47
Medlem
nilosands avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Fri
Så varför inte enligt samma logik istället legalisera falskmynteri, så privatiseras ju de där jättehöga kostnaderna för penningproduktionen så att staten slipper bära dem, och den så hett åtråvärda inflationen kommer säkerligen ändå....

Falskmynteri, dvs inflation är detsamma som stöld. Staten har förbjudit privatpersoner från att råna folk, samtidigt har de legaliserat stölden för några få privata storbanker som rånar oss lagligt. Det rör sig om flera hundra miljarder per år i stöld.
Citera
  • 3
  • 4

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in