• 1
  • 2
2014-08-13, 15:41
  #13
Medlem
Finans.killens avatar
Citat:
Ursprungligen postat av Taxi-Dragan
Sorry att vi går OT men ett sista inlägg från mig.

Ett skuldfritt bolag utan finansiella kostnader går alltid bättre än ett skuldsatt dito på sista raden. Hävstången på ägarens investering däremot blir bättre med mer lånefinansiering - detta är dock skilda saker. Jag ska försöka förklara för dig så att du greppar hur det funkar i praktiken för mindre bolag.

Om TS sitter på 5 Mkr i cash och funderar på att köpa en krog för 5 Mkr så kan han välja att antingen:
1) Finansiera hela investeringen om 5 Mkr med egna medel.
2) Lägga in exemplevis hälften 2,5 Mkr själv och försöka lånefinansiera 2,5 Mkr.

Alternativ 2 är intressant om TS kan få bra lånevillkor och en låg räntekostnad som understiger den alternativa avkastningen på sitt kapital med hänsyn till risken. Problemet är dock att ett restaurangbolag sällan har några belåningsbara tillgångar utan bara goodwill, hyresavtal, lager och lite slitna inventarier. En borgenär kommer därför att begära uppemot 10% i ränta och eventuellt personliga borgensåtaganden. Om så är fallet kan det vara lika bra att köra obelånat om man nu har kapital själv och inte behöver det för andra investeringar med högre avkastning och lägre risk.

Fast det är ju inte sista raden i ett bolag som spelar roll, ett bolag är ju bara en organisation som har ett nummer hos skatteverket, det är hur mycket du stoppar in och hur mycket du sedan får ut från ett bolag som är intressant.

Vad ska du ha ett rikt bolag till?
Citera
2014-08-13, 17:58
  #14
Medlem
Betongbarns avatar
Kastade ett öga på resultatrapporterna/balansrapporterna och detta var vad jag kom att tänka på.

1. Bolagets resultat har mer än halverats senaste två räkenskaps år jämfört med de två dessförinnan (observera förlängt räkenskaps år 16 månader senaste period).

2. Långfristiga skulder har senaste räkenskapsår ökat med nästan 3 miljoner och kortfristiga skulder har ökat med 1.5 miljoner (observera förlängt räkenskapsår. Lånet verkar ha gått för att köpa nya inventarier då anläggningstillgångarna ökat markant.

3. Vinstmarginalen har halverats senaste räkenskapsår jämfört med tidigare räkenskapsår (observera förlängt räkenskapsår).

Ser ut som att skutan börjat sjunka och ägaren har gjort ett försök att få snurr på verksamheten igen genom nyinvesteringar. Det jag hade undrat som köpare är, varför vill ägaren sälja nu när nyinvesteringar är gjorda?.

Att stirra sig blind på siffror leder inte hela vägen fram, du får nog reka och försöka ta reda på varför de verkligen vill sälja. Har en annan sportsbar öppnat i närheten mån tro?

Lycka till med allt!

Mvh BB
Citera
  • 1
  • 2

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in