Citat:
Ursprungligen postat av
halvdanglappkeft
P(x=0) = 1 - P(X>0) kan jag hålla med om!
men i facit står det: P(x=0) =(1-2p)/(1-p), hur får dom fram det?
Testa ta P(X=0)=1-P(X≠0), där P(X≠0) blir en geometrisk serie.
P(X≠0)=sum(1 till ∞) av p^k, men vi har att
sum(0 till ∞) av p^k = 1/1-p (observera att vi summerar ifrån 0 här).
Därför måste vi fixa till det understrukna så resultatet blir en serie ifrån 1 till ∞.
Vi får då: sum(1 till ∞) av p^k = (sum(0 till ∞) av p^k) - p^0 <-- Vi både lägger till och tar bort termen p^0.
Skriv om detta till: (1/1-p)+p^0 = (1/1-p)+1 =
p/1-p
Detta är alltså P(X>0).
Då fås P(X=0)=1-P(X>0) = 1 - (p/1-p)=(1-2p)/(1-p)