• 1
  • 2
2015-02-17, 11:16
  #13
Medlem
Emerains avatar
Citat:
Ursprungligen postat av BallaRune
Frågan är ju om man ens får lyxen att välja? Jag har hört talas om ett fall i Danmark där föräldrarna hade valt att pojken skulle bli isländsk medborgare och efter att ha begått en grov misshandel så blev han utvisad från danmark för gott och hamnade i ett isländskt fängelse, ett land där han inte känner en människa och aldrig satt sin fot på.
Standard är att för vissa våldsbrott så brukar beslut om utvisning ingå i straffet. Ibland redan för fängelsetiden, om inte så direkt efter avtjänat straff.

Ett utvisningsbeslut och inreseförbud övertrumfar schengen-avtalet osv. Så blir ts utvisad till finland ohc belagd med inreseförbud i 5 år så får ts problem med att gå till jobbet och behålla lägenheten och så vidare. Har man bott i ett land i hela sitt liv så är det en bra idé att bli medborgare där om det går. Ibland är arvslagar bättre i andra landet (vad bättre nu innebär får man avgöra själv). Men skatt, pension, och tillgång till sociala skyddsnät är oftast mer förmånliga om man är medborgare också.

Men för att ge ett rakt svar: nej, du får inte lyxen att välja. Är du inte svensk medborgare så kommer utvisningen som ett brev på posten.
Citera
2015-02-17, 13:19
  #14
Medlem
Finska avslagar är mycket generösare än de svenska då man här i princip bara ärver föräldrar, fru, barn och ibland syskon men tror inte att medborgarskap medför någon juridisk skillnad där.
Citera
2015-02-17, 13:41
  #15
Medlem
bjornebarns avatar
Citat:
Ursprungligen postat av BallaRune
Om du bor i sverige så fattar jag inte riktigt vitsen med att inte också ha ett svenskt medborgarskap.
Det kan säkert bli problem på många sätt även om det viktigaste är att ha ett svenskt personnummer. Utan det är man helt körd. Finsk pension lär du väl inte få iom att du varken har bott eller jobbat där?
Dubbla pass och dubbla id-kort med olika nationaliteter på vet jag dock inte om det finns någon vits med.

Alla som folkbokförs i Sverige, oavsett visumstatus/medborgarstatus, får ett svenskt personnummer. De som inte har ett svenskt personnummer men ändå behöver ett nummer (tex för att de är här på semester lite då och då), får ett så kallat samordningsnummer som i princip fugnerar likadant. Fördelen med samordningsnummer är att det är lättare att byta utan att staten håller koll på en.
Citera
  • 1
  • 2

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in