Citat:
Ursprungligen postat av
WizardPolice
Jag vet inget om vad du kodar i eller vad du jobbar som, men jag menar att man behöver absolut inte vara matematiker för att bli duktig på att skriva kod. För 50 år sen var det kanske så, men idag så räknar datorerna ut 99% av allt krångligt åt oss. Däremot kan det säkert vara bra att ha ett matematiskt ”tänk” för en blivande kodknackare men det är inget krav.
Har bara hobbykodat i python knappa halvåret eller så för lite jobbuppgifter som inte alls hade med programmering att göra från början, läser mjukvaruutveckling på högskola nu.
Av det jag stött på hittills så tycker jag att ändå själva strukturen i hur man löser backendproblem är i princip likadan som den man använder i matte.
Ja, självklart hjälper det i matte om man har en bra vana av att se proportioner och sammanhang mellan talmängder och deras operatorer, som att kunna några multiplikativa inverser innantill och liknande. Det snabbar på handarbetet när man håller på att förenkla och balansera.
Men jag tycker (personligen) att själva strukturen i att jobba sig genom de där stegen är precis likadana inom programmering. Åtminstone när det gäller att fixa saker som man åtminstone har något grundläggande ramverk på, men kanske desto mindre när det gäller att lista ut på vilket sätt man ska lösa något från första början.
Men det gäller väl mer teoretisk matte, på gymnasienivå.
När det kommer till tillämpad matte (typ fysik) så tycker jag det är bra mycket jobbigare. Då måste man veta mer vad matten faktiskt representerar och "gör", istället för att bara pussla fram och tillbaka mellan några väldefinierade regler.
Lite där närmar det sig hur det är att lösa programmeringsuppgifter till den grad att man måste komma på vilken ände man ens börjar i för att lösa något annat problem. Då måste man antingen ha stött på något någorlunda liknande förut, eller ha rätt så bra driv kombinerat med problemlösningsförmåga (mönsterigenkänning och att kunna organisera kunskapen över vilka metoder som är testade/ponerade, och till vilken grad).
T.ex. om jag måste räkna ut trianglar men inte har lärt mig någon geometri alls, då kan det vara svårt att ens söka på begreppen runt det (utom "hur man räknar ut trianglar" förstås, vilket fungerar ändå i det enkla exemplet, men kan bli klurigare vid mer nischade problem om man inte kan extrahera de allmängiltiga delarna av problemet).
Om jag måste organisera listor på flera miljoner rader och aldrig ens hört talas om databaser, då hade det kunna vara svårt att lista ut det om det inte vore för att begreppet antagligen dyker upp ganska fort om man googlar problemet med lite olika ordval.
Och just där tycker jag att både matten och programeringen är exakt likadan i metodiken:
Här är ett problem.
Har jag sett något liknande förut?
Om ja, hur löste jag det? Behöver jag ändra på något i lösningen för att passa till problemet?
Har jag inte sett något liknande förut?
Finns det någon liten del av det här som går att lösa?
Om det gör det, ser resten av problemet bekantare ut då?
Blir det mer bekant om jag formulerar om den här dellösningen jag kom fram till på något sätt?
Om jag inte kan lösa en liten del av det, finns det svar på internet om jag söker på hela eller en del av problemet?
Dyker det upp något väsentligt jag inte har lärt mig mycket/(tillräckligt om?
Då lär jag mig mer om det till en lämplig grad som jag har tid med, och hoppas att antingen lösningen dyker upp, eller kunskapen om vilket ytterligare område jag behöver lära mig mer om.
Är det helt olösligt ändå, eller har jag inte tid att lista ut hur jag ska lära mig det här enskilda problemet själv?
Då ber jag om handledning någonstans, och försöker att be om hjälp med vilka kunskapsområden inom programmering/matte jag behöver lära mig mer om för att lösa liknande problem i fortsättningen, om jag tror att fler kommer dyka upp.
Och dessutom, om man ska avancera märkbart i sin kunskap inom bägge områden bör man kunna hantera dessa frågor på ett konstruktivt sätt:
Vad vet jag bara väldigt lite om, men har mycket användning av att lära mig med om?
Hur lär jag mig något nytt och användbart som jag inte ens vet vad det är?