Ska verkligen Martin Westmont avlnas med vra skattepengar? Ls detta.
Hyresnämnden i Stockholm, beslut 2015-11-17 i ärende nr 3144-15 och 2088-15, se bilaga A
KLAGANDE
Aktiebolaget Svenska Bostäder, 556043-6429 Box 95
162 12 Vällingby
Ombud: Jur.kand. Sarah Juhnell Adress hos bolaget
MOTPART
Dödsboet efter Barbro Eriksson, 321203-1045 Drakenbergsgatan 57
117 41 Stockholm
Ombud: Åke Nordström IGNIS Juridik
Box 19071
104 32 Stockholm
SAKEN
Förlängning av hyresavtal och överlåtelse av bostad till samboende ___________________
HOVRÄTTENS AVGÖRANDE
1. Med ändring av hyresnämndens beslut avslår hovrätten dödsboet efter Barbro Erikssons ansökan om tillstånd att överlåta hyresrätten till Martin Westmont.
2. Med ändring av hyresnämndens beslut bifaller hovrätten Aktiebolaget Svenska Bostäders talan om att hyresavtalet ska upphöra. Hyresavtalet har därför upphört den 30 juni 2015. Dödsboet efter Barbro Eriksson ges uppskov med att flytta till den 30 november 2016. Dödsboet efter Barbro Eriksson är skyldigt att flytta från lägenheten den 1 december 2016.
1
SVEA HOVRÄTT BESLUT Avdelning 02 2016-09-14
Mål nr
ÖH 10957-15
Telefax
Expeditionstid
måndag fredag 09:00-15:00
08-561 675 09
SVEA HOVRÄTT BESLUT ÖH 10957-15 Avdelning 02
3. Hyresvillkoren utom villkoren om hyres- och uppsägningstider ska tillämpas så länge dödsboet efter Barbro Eriksson har rätt att bo kvar i lägenheten.
4. Dödsboet efter Barbro Eriksson ska ersätta Aktiebolaget Svenska Bostäders rättegångskostnader i hovrätten med 50 000 kr och ränta på beloppet enligt
6 räntelagen från dagen för hovrättens beslut tills betalning sker. Hela beloppet avser ombudsarvode.
___________________
2
SVEA HOVRÄTT BESLUT ÖH 10957-15 Avdelning 02
YRKANDEN I HOVRÄTTEN
Aktiebolaget Svenska Bostäder (hyresvärden) har yrkat bifall till sin talan i hyresnämnden. Hyresvärden har även yrkat att hovrätten ska avslå dödsboet efter Barbro Erikssons (dödsboet) ansökan om tillstånd att överlåta hyresrätten till Martin Westmont.
Dödsboet har motsatt sig att hyresnämndens beslut ändras.
För det fall att hyresavtalet skulle upphöra har dödsboet yrkat uppskov med att flytta med två år från dagen för hovrättens beslut.
Hyresvärden har medgett uppskov med att flytta till den 30 november 2016.
Parterna har yrkat ersättning för rättegångskostnader i hovrätten i den del som avser tillstånd att överlåta hyresrätten.
HOVRÄTTENS SKÄL
Parternas talan
Parterna har i hovrätten åberopat samma omständigheter och utvecklat sin talan på i huvudsak samma sätt som i hyresnämnden.
Hovrätten har tagit del av handlingarna och hållit förhandling. Catarina Eriksson, Maria Danielsson, Martin Westmont, Björn Myrén och Lena Nycopensius har hörts på nytt. Förhör har även hållits med Pamela Bertling och Stina Ekedahl Lindblom. Skriftlig bevisning har åberopats.
Hovrättens bedömning
Hovrätten prövar först om det föreligger förutsättningar att ge dödsboet tillstånd att överlåta hyresrätten till prövningslägenheten till Martin Westmont.
3
SVEA HOVRÄTT BESLUT ÖH 10957-15 Avdelning 02
En hyresgäst, som inte avser att använda sin bostadslägenhet, får överlåta hyresrätten till en närstående som varaktigt sammanbor med honom eller henne om hyresnämnden lämnar tillstånd till överlåtelsen. Sådant tillstånd ska lämnas, om hyresvärden skäligen kan nöja sig med förändringen. Detsamma gäller om hyresgästen avlider under hyrestiden och dödsboet vill överlåta hyresrätten till en närstående som varaktigt sammanbodde med den avlidne. (12 kap. 34 jordabalken.)
Det är ostridigt att Martin Westmont, som är barnbarn till Barbro Eriksson, är närstående till henne i den mening som avses i 12 kap. 34 jordabalken. Hyresvärden har vidare godtagit Martin Westmont som ny hyresgäst i och för sig.
Den fråga som hovrätten har att ta ställning till är om Martin Westmont varaktigt sammanbott med Barbro Eriksson. Det är dödsboet som har bevisbördan för att sammanboendet varit av sådant slag som avses i nämnda bestämmelse. Det beviskrav som ska tillämpas är det vanliga i hyresmål, dvs. dödsboet ska styrka sin talan.
Såsom hyresnämnden anfört ligger i kravet på sammanboende att den till vilken hyresrätten önskas överlåten i allt väsentligt ska ha haft ett gemensamt hushåll med hyresgästen, brukat lägenheten tillsammans med denne och haft sitt egentliga hem där. Tanken är att upprätthålla en klar gräns mellan inneboende och den som i verklig mening haft boendegemenskap med hyresgästen (se prop. 1968:91 Bih. A s. 220).
Bedömningen av om det varit fråga om ett sammanboende med verklig boendegemenskap ska göras mot bakgrund av de konkreta förhållandena som rått i fråga om boendet, dvs. hur hushållet har varit organiserat och hur lägenheten har använts (se t.ex. Svea hovrätts beslut den 17 juni 2013 i mål nr ÖH 10247-12 med däri gjorda hänvisningar). Av betydelse kan bl.a. vara om personerna i fråga använt utrymmen tillsammans i lägenheten, om de tillbringat tid tillsammans, t.ex. vid måltider, och om de delat på ansvaret för hushållssysslor eller kostnader för boendet.
I enlighet med vad hyresnämnden angett krävs för att ett sammanboende ska anses som varaktigt i regel att det varat åtminstone närmare tre år. Kravet på varaktighet har dock
4
SVEA HOVRÄTT BESLUT ÖH 10957-15 Avdelning 02
ansetts uppfyllt även i fall då sammanboendet inte varat så länge, men avbrutits genom en plötslig eller oförutsedd händelse (se t.ex. nyss nämnda hovrättsavgörande).
Det krävs regelmässigt att hyresgästen och den till vilken hyresrätten ska överlåtas har sammanbott i prövningslägenheten (se RBD 1989:5). Tidigare sammanboende i en annan bostad kan dock beaktas vid bedömningen av om varaktighetskravet är uppfyllt.
Martin Westmont har berättat att han flyttade från sitt föräldrahem till Barbro Erikssons lägenhet på Skyllbergsgatan omkring år 2000 och att de bodde där tillsammans fram till år 2004. Han har även sagt att han skrev sig på Skyllbergsgatan något år senare, dvs. år 2001, men att hans post gick till föräldrahemmet. Skälet till flytten var enligt Martin Westmont meningsskiljaktigheter med föräldrarna.
Martin Westmonts uppgifter vinner stöd av vad hans far, Björn Myrén, har berättat om bl.a. att sonen flyttade från föräldrahemmet till Barbro Erikssons lägenhet på Skyllbergsgatan runt år 2000 och att han därefter besökte dem någon gång i månaden.
Catarina Eriksson har berättat att Barbro Eriksson bodde ensam på Skyllbergsgatan och att hon skulle ha känt till om Martin Westmont hade bott där. Hon har samtidigt sagt att hon i början av den aktuella perioden endast hade sporadisk kontakt med sin mor.
Enligt hovrätten får av Martin Westmont och Björn Myrén, under ed lämnade uppgifter, anses tillräckliga för att det ska vara visat att Martin Westmont och Barbro Eriksson bott tillsammans i lägenheten på Skyllbergsgatan från i vart fall omkring år 2001, då Martin Westmont folkbokförde sig där, fram till år 2004.
Martin Westmont har dock inte lämnat några konkreta uppgifter om hur hushållet varit organiserat eller hur lägenheten använts, t.ex. om han och Barbro Eriksson använde lägenheten gemensamt, delade på hushållssysslor såsom städning, matlagning och inköp. Inte heller utredningen i övrigt ger någon ledning i dessa frågor.
5
SVEA HOVRÄTT BESLUT ÖH 10957-15 Avdelning 02
Vad som framkommit är därmed inte tillräckligt för att det ska vara visat att det rått en verklig boendegemenskap mellan Martin Westmont och Barbro Eriksson på det sätt som krävs för att de ska anses ha sammanbott i lägenheten på Skyllbergsgatan.
Mot bakgrund av vad Martin Westmont själv har sagt om skälet till varför det gemensamma boendet kom till stånd, finner hovrätten att hans boende hos Barbro Eriksson i stället ska betraktas som en form av inneboende.
Hovrätten ifrågasätter inte att Martin Westmont flyttade till prövningslägenheten år 2004 och att han alltsedan dess har haft sin permanentbostad där.
I målet är emellertid numera ostridigt att Barbro Eriksson från den tidpunkten, med undantag för ett par nätter i början, haft sin nattsömn på Långbrogården.
Eftersom Barbro Eriksson aldrig haft sin permanentbostad i prövningslägenheten och inte heller använt den som s.k. nödvändigt bostadskomplement, kan hon och Martin Westmont inte heller anses ha sammanbott i prövningslägenheten. Det förhållandet att Barbro Eriksson kan ha besökt prövningslägenheten dagtid även frekvent och med egen nyckel och bl.a. förvarat möbler m.m. där, föranleder ingen annan bedömning. Dödsboets ansökan om tillstånd att överlåta hyresrätten till Martin Westmont ska därmed avslås.
I målet är ostridigt att dödsboet endast har behov av prövningslägenheten för att överlåta den till Martin Westmont. Hovrätten har funnit att förutsättningar för överlåtelse saknas. Hyresvärdens talan om att hyresavtalet ska upphöra ska därmed bifallas. Det innebär att hyresavtalet har upphört att gälla den 30 juni 2015.
Det saknas skäl att medge längre uppskov med att flytta än vad hyresvärden medgett.
6
SVEA HOVRÄTT BESLUT ÖH 10957-15 Avdelning 02
Rättegångskostnader
Vid denna utgång ska dödsboet ersätta hyresvärdens rättegångskostnader i den del av målet i hovrätten som avser överlåtelse av bostad till samboende.
Hyresvärden har i den delen begärt ersättning med 50 000 kr. Hela beloppet avser ombudsarvode. Det råder inte tvist om det yrkade beloppet.
________________
Bilaga A
SVEA HOVRÄTT 020106
INKOM: 2016-09-14 MÅLNR: ÖH 10957-15 AKTBIL: 65