Citat:
Ursprungligen postat av
Frontlinjen
Jo, du har en poäng vad gäller grandios självbild. Det är ju faktiskt något man kan spela på för att hålla källan motiverad ”dina uppgifter har visat sig vara avgörande” osv.
Men mytoman? Knappast. Det går ju inte att lita på personen alls.
Det verkar ju ha varit framförallt under, och en tid därefter, Andra världskriget (C-byrån, och sen T-kontoret) som en samling högt tvivelaktiga figurer med personlighet av det mer grandiosa slaget, kunde få en plats i u-tjänsten och göra karriär.
Delvis pga deras skumraskaffärer blev ju hela organisationen hårt nerbantad från krigsorganisation till den mer slimmade och mer seriösa fredstidsinrikade som Thede Palm arbetade fram.
Tydligen fanns det mycket man kunde göra sig en hacka på, i den kaotiska situation utan insyn eller kontroll som krigstiden erbjöd.
Men tittar vi på hur personligheterna kunde se ut senare, vid IBs tid, så var det ju en samling närmast oförargliga figurer. Så bara på den där tomten som Guillou och Bratt fick att skvallra på sina forna arbetskamrater. Dvs han var vl ändå själva sinnebilden av en tönt som man inte vill titta efter två gånger.
Samtidig så är det kanske en omöjlighet att helt undvika sådana där, "storslagna figurer."
Jag tycker at de tittar fram lite här och där genom tiderna på olika håll och kanter.
En CIA-agent tex som blev ihjälskjuten av en trafikpolis i USA, och han såg verkligen ut som någon som tagit sin "identitet som hemlig agent" på lite för stort allvar.
Sverige har ju också haft närvaro i konfliktdrabbade områden.
Och där kan man väl lätt tänka sig att det finns plats för svenska agenter.
Som i Ethiopien med Lundin Oil, och Sudan. Mali var ju också en splats med svensk närvaro.
Och i sådana situationer gäller det ju att ha "rätt man på rätt plats," att ha folk med "sociala talanger" helt enkelt, som enkelt kan få främmande människors förtroende.
DÅ kan man inte vara för töntig, utan i många fall är det som behövs snarare en "häftig personlighetstyp."
Dvs häftig på riktigt, och inte någon som försöker göra sig till.
Det är alltså inte bara mot Ryssland som Sverige agerar mot.
På alla platser var det finns svenska intressen kommer det att finnas en hemlig agentnärvaro för att hjälpa näringslivet, liksom att erbjuda någon slags skydd och säkerhet.
Själv tycker jag att det var hur uppenbart som helst att de där båda svenska frilansreportrarna som blev fängslade i Etiopien - pga sitt intresse för Lundin Oil - faktiskt fick hemlig hjälp och stöd av svenska underrättelse- och säkerhetstjänsten.
Bara det att det "råkade" finnas en etiopier med lång svensk historia på plats när de steg in i fängelset, och att det först han gjorde var att erbjuda dem sit beskydd.
Han hade dessutom precis den pondus som behövs för att kunna sätta sig i respekt bland andra kriminella.
Han blev sen belönad med svenskt medborgarskap dessutom.
Eller det faktum att den första de båda fick alla med, på satellittelefon, efter de hade blivit tillfångatagna, var en person som talade svenska med dem. Som försökte bortförklara det med att han "varit på semester i Sverige för länge sen."
Jaja, jag menar bara att varje stat med hemlig säkerhets- och underrättelsetjänst arbetar på samma sätt och har samma mål.
Dels är det såklart militär inhämtning, men det är också industriellt, ekonomiskt spionage.
Detta är inget konstigt alls, det är så det fungerar.
Och Sverige spelar i allra högsta grad det spelat också.
Under Kalla kriget hade Sverige informationslämnare lite överallt inom den ryska inflytelsesfären.
Tex bland hamn- och varvsarbetare. Som alltså kunde lämna uppgifter om förändringar eller nybyggen bland den sovjetiska flottan i Östersjön.
Ibland fotograferade de också.
En annan sak som är lite kul, så här i efterhand, det är ju att Sverige hade konstruerat en billig, men effektiv chiffermaskin som praktiskt taget alla diktaturer i världen gick man ur huse för att köpa.
Bara det att inbyggt i den fanns det en direktlänk till Sverige, så att vi kunde läsa precis allting som dessa skrev på den.
Det blev en del sura miner när sanningen väl kom fram till slut ...
Men, där kan man snacka om framgångsrik operation.