Citat:
Ursprungligen postat av
peter_pung
Kollade på charterresor häromdagen och snöade in lite på de olika bolagens flygplansflottor. Då slog det mig att det känns som att genomsnittsåldern på planen är betydligt högre än den var förr. Hur kommer det sig dessa bolag inte håller samma föryngringstakt som de reguljära bolagen?
Både Tui och Thomas Cook, för att ta två exempel, kör ju kort- och medeldistans från Göteborg med plan som är runt 15 år gamla. När det gäller långdistans är planen ännu äldre. Med tanke på att charterbolagen alltid kör planen helt fulla (och därmed tunga) och dessutom utnyttjar dem i ännu högre grad än många reguljära bolag, så känns det ju som att planen borde vara helt slut efter 15 år.
Har jag fel? Har bara flugit reguljärt de senaste åren, ska tilläggas.
Här har du TUI:s flotta t.ex:
https://www.planespotters.net/airline/TUI-Group
Snittåldern på flygplanen över hela flottan sett: 9,9 år
Just TUI köper ju plan i 2:a hand - vilket iofs många gör. Konjunktur avgör mycket. Relativt nyligen kom ju Boing ut med sin Dreamliner som är mer ekonomisk vad gäller bränsleförbrukning än andra plan för medel- och långdistansflygningar. De stora bolagen, som har stora finansiella muskler, hoppade naturligtvis på och köpte rejäla mängder av dessa plan. Och då passade man på att sälja ut sina gamla flottor. De resurssvagare bolagen köpte då upp dessa plan, som är fullt dugliga under många år till.
Flygplanens ålder och passagerarantal är inte det som avgör om planen är "helt slut" eller inte. Det är antalet flygningar - eller antalet tryck-cykler rättare sagt. Ett plan som flyger många korta sträckor slits ut snabbare än långdistansflyg. 15 år är dessutom inte jättegammalt i sammanhanget. Det är många bolag som åker runt med plan som är 20+ år gamla. Kolla bara på TUI:s 747or där snittåldern är 25,7 år (men levererades till TUI så sent som 2009 samt 2010).