Citat:
Ursprungligen postat av
AcchiaHe
Notera: "must first be approved" har du själv skrivit. Lagen ska alltså inte formuleras, inte justeras, inte utarbetas - utan bara godkännas.
Har nu fått mera viktig info.
Normalt har som sagt EU-parlamentet rätt att förändra lagförslag. EU-kommissionen är dock inte skyldig att köpa förändringarna från EU-parlamentet, och då startar förhandlingar om jämkning mellan de två organen, förhandlingar som ofta kan bli mycket komplicerade och mycket långvariga.
Såvitt jag förstått, är dock inte EU-parlamentet heller skyldig, att köpa EU-kommissionens förslag. Dessa två organ kan alltså blockera varandra, förhandlingarna om jämkning kan pågå hur länge som helst! Det är oreglerat!
Är EU-parlamentet tillräckligt missnöjda med ett lagförslag, kan de alltså ordna med att lagförslaget aldrig blir formellt godkänt!
Greta behöver först ordentlig vila, hon gjorde nu en betydande ansträngning och i huvudsak var hennes tal i EU-parlamenyet mycket bra och elegant formulerat!
Sedan kan hon börja med olika samtal med nyckelländers ledare och riksdagsledamöter om, att respektive nationellt parlament ska föreslå förändringar och förbättringar i lagförslaget om klimatet och miljön.
Det är inte bara fråga om en ren ratificering, dvs godkännande, varje parlament har rätt att avge olika tillägg till ratificeringen, och statscheferna har i allmänhet rätt att göra så kallade signing statements, när parlamentets beslut ska skrivas under, där ytterligare tillägg och tilläggsförslag till godkännandet kan göras. Varje parlament kan också uppställa formella villkor för sitt beslut om godkännande, och alltså ge ett villkorat godkännande, eller vägra helt att godkänna förslaget.
Som vanligt visar det sig inte vara svart eller vitt i den här högre diplomatin, utan nyanser i grått!
EU handlar väldigt mycket om diplomati, då EU främst är ett mellanstatligt samarbete. Är rädd för att Greta inte var fullt medveten om vad som berättas ovan och tror även att få journalister kan ovan nämnda regler ordentligt!
Greta har fått ett värdefullt förslag om, att gå Utrikesdepartementets ettåriga kurs för blivande diplomater, men utan att behöva binda sig för att bli diplomat. Vår kronprinsessa fick ett liknande erbjudande, som hon tackade ja till. Tror att Greta skulle ha större glädje av att gå kursen, men hon väljer!
Nu fick Greta för första gången vara fullt ut med på både EU-kommissionens och ministerrådets möten, och fick möjlighet att där yttra sig, ställa frågor och ställa förslag.
Blir det fler sådana här förhandlingar för Greta, behöver hon lära sig mer. Kom ihåg att hon kan på sådana här möten främst bara vädja, hon är inte vald (ännu) till politiska uppdrag, och har ännu ingen formell makt. Idag representerar hon bara sin ideella gräsrotsorganisation FFF.
Vad gäller namninsamling för en rådgivande folkomröstning i EU, får Greta och sedan FFF ta sig en ordentlig fundering, det är inget enkelt beslut. Greta undrar nu, hur hon och FFF får bästa möjliga resultat, för sina och deras ansträngningar (med begränsade resurser) !?