Och ännu mer propaganda från Svenskt Näringsliv.
https://www.tn.se/article/39630/darf...vit-fartblind/
Första idiotargumentet från artikeln
Citat:
Han poängterar att antalet arbetade timmar är direkt kopplat till BNP. Ett lönegolv innebär att det blir färre antal arbetade timmar.
Försöker en professor i nationalekonomi sig verkligen på en broken window?
Citat:
Sven-Olov Daunfeldt förklarar att regeringens investeringsdrivna politik, som bland annat innebär utbyggnad av järnvägen, inte bara kommer att innebära att det behövs fler ingenjörer och andra högutbildade. Med investeringarna kommer också behovet av människor som arbetar med kringtjänsterna: restaurangpersonal och städare.
Återigen idiotargument från SO Daunfeldt. Vad tänker han sig? 1800talets stora rallarläger där man bor ute i fält i månader med en tross som sköter mat och tvätt? Så fungerar det inte idag. De allra flesta åker hem på kvällarna.
Citat:
– Vi behöver massvis med arbetare – även i branscher som ligger under medianlönen. Problemen med kompetensförsörjning kommer att bli större, inte mindre.
Idiotargument.
Citat:
Han menar att det inte räcker med dem som är arbetslösa i Sverige. De står ofta långt ifrån arbetsmarknaden, har låg utbildningsnivå och har varit arbetslösa länge.
– Företagen vill inte anställa dem med de ingångslöner som finns på svensk arbetsmarknad idag. Och de blir inte mer anställningsbara för att det inte går att anställa från tredje land, säger Sven-Olov Daunfeldt.
Så SO Daunfeldt erkänner här att det inte handlar om "kompetensbrist" utan "brist på betalningsvilja" och "brist på vilja att ta eget ansvar".
Citat:
– Då blir det ännu mer fel om vi höjer lönegolvet samtidigt som andra länder, som exempelvis Danmark, väljer att sänka sitt.
https://www.svensktnaringsliv.se/bil...rbetskraft.pdf
Har reglerna alltså ändrats sedan 2022?
Citat:
För det andra har danska staten det avgörande inflytandet över vilka företag som
kan rekrytera vilka medarbetare.
För det tredje innehåller systemet i Danmark begränsande och strikta kvalifikationskrav. Detta medför även ett ökat administrativt arbete och krångel för såväl
företagen som för den tredjelandsmedborgare som vill arbeta i Danmark
Citat:
– Det finns en stor risk att lönerna drivs uppåt och det blir löneinflation. Det leder till att jobb slås ut och att arbetsgivare inte har råd att ha lika många anställda. Och när fler blir utslagna påverkar det politiken på det stora hela. Det blir ännu svårare för dem som står långt ifrån arbetsmarknaden att få jobb, säger Sven-Olov Daunfeldt.
Så ohållbara affärsidéer som inte har råd att betala marknadsmässiga löner slås ut? Hur är det en nackdel?
Citat:
– Höjningen av lönegolvet till 80 procent var ett allvarligt slag mot besöksnäringen och mot företag inom städ och service. En höjning till 100 procent är nästan ännu allvarligare eftersom den drabbar fler branscher och gör att vi går miste om ännu fler utbildade och yrkeskunniga personer som vill och kan arbeta här, säger han.
Så det handlade alltså inte om ingenjörer och högkvalificerad arbetskraft?
Citat:
– Med tanke på de problem som vi har med kompetensförsörjning behöver vi fler, inte färre, arbetskraftsinvandrare. Vi är redan förbi så lite som vi tål, säger Sven-Olov Daunfeldt.
– Om vi ska få fart på Sverige igen, om vi ska få tillväxt i Sverige, så skulle vi behöva mycket, mycket mer arbetskraftsinvandring.
Bra, då kan vi börja med lobbyister, ekonomer, pr-människor och anställda på tankesmedjor.