Citat:
Ursprungligen postat av
Sinkomies
Känner till en person som tjänstgjort en eller två missioner i Afghanistan som också, vad jag förstod det, endast var mekaniker på campen. Trots att han sällan (eller aldrig?) lämnade denna hade han under lång tid kontakt med vården pga PTSD som ska ha kommit från tjänstgöringen.
Precis som du skriver lutar mina misstankar åt att det inte är PTSD orsakat av någon utlandstjänstgöring där utan något annat problem i huvudet. Bland annat ska mannen ha berättat för sina vänner och bekanta om hur många "confirmed kills" han hade, som han ska ha fått då talibanerna stormade campen om nätterna och han bara mejade ner dom i drös (vilket såklart aldrig hänt). Har dock bara träffat människan någon enstaka gång så jag kan inte säga om det är någon som utnyttjar vården/diagnosen för att han är lat, vill ha uppmärksamhet, båda två samtidigt eller något helt annat, märkte bara att han verkade konstig och, rent allmänt, gav intrycket av att vara en riktigt vek karaktär.
Jag tror en majoritet av den PTSD som svenska utlandsveteraner påstås lida av inte kommer från missionerna i sig. Dels för att vården själva skapar problemen, ex att en psykolog frågar om och om igen "hur kändes det?" och gräver därigenom fram saker som aldrig varit ett problem annars eller kanske inte ens funnits öht, dels att bara omgivningen rent generellt genom "war is hell"-normen har förväntningar av människor som tjänstgjort att dom ska ha problem och detta utlöser PTSD/motsv på samma sätt som psykolog-exemplet. Sedan tror jag också det är vanligt förekommande att andra psykiska problem bara tillskrivs utlandstjänstgöring och PTSD rent allmänt, ungefär på samma sätt som när en multisjuk 1000-årig gubbe på långvården dör med COVID-19 i näsan och sätts in i statistiken över det sista för att det låg nära och praktiskt till hands.
Skulle just börja plita på ett inlägg men såg att du hann före på ungefär samma saker då detta är ett fenomen som ofta brukar komma upp på tapeten i efterhand. Den personlighetstypen du beskriver är långtifrån okänd och kallas ibland lite nedsättande för "proffsveteraner".
Om man randar ner dom missioner under svensk flagg som varit hyggligt intensiva så är det i slutänden en relativt liten skara individer sett till att Sverige som mest verkat på bataljonsnivå.
I "nutid" får man med lite bred pensel säga att det handlade om dom första vändorna till Bosnien för att sedan igen ta fart runt skiftet på 10-talet i Afghanistan. Ville man vara en salt katt då så var det främsta målet att få göra en "nolletta". Minns själv hur jag vid 22 års ålder fick åka ner på en sådan till Afrika. Vid den tidpunkten var mina önskemål enkla. Först ville man känna på riktig eldstrid men även få lite skarp avtryckartid. Idag hånflinar jag åt mig själv och är mest förvånad att jag ligger på 40-strecket vilket jag aldrig trodde jag skulle bli då. Men nu flummar jag iväg.
Alla har sin gräns för vad dom tål och det är inget skamligt eller annat med det utan bara krass verklighet. Saken är bara den att väldigt sällan vet någon vem "proffsveteranen" är och denne berättar aldrig konkret om var den varit. En annan sak är att tiden gått och berättelser från andra missioner har blivit till egenupplevda.
Sen som du säger verkar det oftast handla om att personen hade problem redan från början och skapar sig någon form av identitet som "krigsveteran" för att ha något att falla tillbaka på. Sen har även medier en viss roll:
https://www.expressen.se/kvallsposte...och-sitt-barn/
Har svaga minnen att jag bytte några ord med denne under tiden han var nere. Medier spelade på då att han ev. skulle ha dödat sin fru och barn pga. av erfarenheter inne på campen. Det riktiga diagnosen stavas TÖNT. En sådan person hade aldrig ens vågat höja rösten mot någon annan med ett högre våldskapital.
Lägg därtill missionerna i Kosovo där runt 1500 personer roterade per år och rekryteringen ofta endast bestod i ett telefonsamtal på 20 minuter och ibland blev det konstigt.
Borde egentligen inte skriva såna här inlägg vid den här tiden på kvällen men hoppas jag inte varit alltför osammanhängande. Det är ändå ett fenomen många har starka åsikter om.