Citat:
Ursprungligen postat av
Gipsyn
Hade det verkligen rckt med en deciliter dremot, och samtidigt f den decilitern att tcka hela skrovet?
I teorin, ja.
Om vi minskar volymen vatten, s mste dock glipan mellan skrov och omgivande kanal/docka/whatever bli mindre. Vattnet behver nmligen n den hjd som krvs fr hydrostatisk jmvikt. Om detta r fallet s flyter bten.
Men nu ska vi komma ihg att vi hr betraktar vattnet som ett kontinuum som kan "smetas ut" hur mycket som helst. Detta resonemang tar inte hnsyn till vattnets ytspnning, adhesionseffekter eller att vattnet i sjlva verket r ett medium uppbyggt av diskreta enheter (vattenmolekyler).
I praktiken s kommer vi frr eller senare till en punkt dr vattenmngden r s liten att den helt enkelt inte vter hela ytan p btskrovet. Sjlva begreppet "att flyta" blir lite ocks diffust nr vi kommer ner i s sm vattenvolymer att sjlva molekylernas egna storlek blir relevant.
Sg att vi har en bt med vrldens sltaste skrov och att vi har byggt en docka som r likaledes slt och s jdrans vrltajt att det bara fr plats en molekyltjock film av ttt packade vattenmolekyler mellan skrov och docka. Detta kan rimligen ses som den minsta mngd vatten som tcker hela skrovet och samtidigt skiljer det frn dockans vgg.
Kan man d sga att bten i detta (helt orealistiska) scenario flyter p vattnet? Eller r det nu snarare adhesionskrafterna som r det mest relevanta, s att man istllet fr se det som att bten r fastlimmad i dockan?
Det kan man klura p.
EDIT:
Ngra frtydligande ordval. Hoppas jag.