Citat:
Ursprungligen postat av
Killen800
Frstr inte denna.
(x+3)^2 = -4x
Jag har gjort fljande:
x^2+6x+9=-4x
x^2+10x+9=0
Ska jag anvnda pq-formeln? Hjlp mig isfall hur!
Det finns mnga olika stt att lsa ekvationen p.
Utg frn
\[
(x+3)^2 = -4x
\quad\Leftrightarrow\quad
x^2+6x+9 = -4x
\quad\Leftrightarrow\quad
x^2+10x+9 = 0.\tag{1}
\]
1 (\(pq\)-formel)
Lsningen ges av
\[
x_{1,2}
=-\frac{10}{2}\pm\sqrt{\Bigl(\frac{10}{2}\Bigr)^{\!2 }-9}
=-5\pm\sqrt{5^2-9}
=-5\pm\sqrt{25-9}
=-5\pm\sqrt{16}
=-5\pm4
=\{-9,-1\}.
\]
2 (Kvadratkomplettering, som visat av
Nail)
\begin{gather*}
x^2+10x+9 = 0
\quad\Leftrightarrow\quad
x^2+10x+5^2+9 = 5^2
\quad\Leftrightarrow\quad
x^2+10x+5^2+9-9 = 5^2-9
\\
\Leftrightarrow\quad
x^2+10x+5^2 = 16
\quad\Leftrightarrow\quad
x^2+2\cdot5\cdot x+5^2 = 16
\quad\Leftrightarrow\quad
(x+5)^2=16
\quad\Leftrightarrow\quad
x+5=\pm\sqrt{16}
\\
\Leftrightarrow\quad
x+5=\pm4
\quad\Leftrightarrow\quad
x=-5\pm4=\{-9,-1\}.
\end{gather*}
3 (Rtter/Koefficienter)
Man ser direkt att \(x_1=-1\) lser ekvationen (1). Genom sambandet mellan rtter och koefficienter har vi ekvationen
\[
x_1x_2=9
\quad\Leftrightarrow\quad
(-1)x_2=9
\quad\Leftrightarrow\quad
x_2=-9
\quad\Leftrightarrow\quad
x=\{-9,-1\}.
\]