Citat:
Ursprungligen postat av
Auric
Det är ingen "hemkokt" definition. Det är självklart att de berörda parterna har möjlighet att enas om någon tredje part som sänder trupper. Det kan motsvaras med en medlare, ungefär.
Fredsbevarande styrkor kan vara:
- dels sådana som beslutas av FN och som agerar på mandat av FN
- men det finns också sådana som de stridande parterna enas om (det är förvisso ovanligt, men förekommer)
(Sedan finns det ju styrkor som kallas fredsbevarande, och som ibland kan vara det om det t ex är soldater som häller isär andra stridande grupper, men som i andra fall i praktiken agerar på ena partens uppdrag.)
Att FN skulle kunna placera ut styrkor i Ukraina lär knappast bli aktuellt. Jag tror också det blir svårt att hitta en lösning där parterna enas om fredsbevarande styrkor, dels är det nog få länder som ses som tillräckligt neutrala av båda parter för att kunna vara aktuelle, dels är det nog ganska få som är villiga. Britterna tycks ju beredda, men jag tvivlar på att ryssen skulle acceptera det.
Jo, efter en stunds ggoglande (och det var innan jag såg din replik) ser jag att det finns en del exempel på FBT som inte lyder
direkt under ett FN-mandat - MEN flertalet av dessa är ett eller flera av följande:
1) rent civila till sin natur (det handlar om övervakning av att lag och ordning lokalt fungerar, snarare än att försöka spela en militär roll vid en gräns)
2) ersättare för en tidigare FN-styrka, eller utplacerade i samtycke med FN-ledningen (t ex i Bosnien, Kosovo och Sinai)
3) utskickade på basis av en resolution i FN:s säkerhetsråd
4) utskickade efter ett inbördeskrig, snarare än en konflikt mellan redan tidigare etablerade stater
Ett program där NATO eller EU skulle stå som huvudman för fredsbevarande trupper i Ukraina, utan ett mandat från FN, skulle inte falla under något av dessa. Därmed är det svårt att se hur det skulle komma att accepteras. Ryssland skulle inte heller acceptera FBT från något framträdande NATO-land - de ser ju NATO som i praktiken en drivande part i hela kriget.