Citat:
Ursprungligen postat av
PleaseIgnore
Nej, fan, tidslinjen för detta medger dagspumpning, kanske vecko- .. men du kan inte pumpa upp EN HEL JVLA VÅRS avsmältning, det inser du väl själv?
Vattenmagasin är dags- eller kanske veckonormaliseringar, för nånting mer än så så var det inte ett vattenkraftverk alls. Nu ska du bygga en Siljan på hösten för att tömma den på våren, och ändå är det inte nog för att bli lika mycket som avsmältningen vår/sommar vi använder oss av idag.
Fan, LITE genomtänkt kan man väl änna kräva att inläggen är?
Lite får man väl kräva att folk sätter sig in i eller läser rätt. Större vattendrag, t.ex. älvar har ett huvudmagasin. T,ex. Akkajaure för Lule älv. Den däms upp av Suorvadammen. Den försörjer sedan alla kraftverk i älven. Om man pumpar från havet och från magasin till magasin, tills man är längst upp, kan man återföra vattnet till Akkajaure. Jag pratar inte om enskilda kraftstationer utan en hel kedja. Då kan man ta igen en del av dagsbehovet på det sättet och behöver tappa mindre vatten för att klara elförsörjningen. Det här skulle handla om stora investeringar, som sagt.
Att man skulle behöva pumpa hela vårfloden är bara dumhet. Vårfloden tar man inte tillvara till 100%.. Den sker på
våren när kraftbehovet redan minskat. När huvudmagasinet är nästan fullt ställer man dammluckorna öppna och släpper iväg det till havet, utan att utnyttja vattnet till elenergi. Gjorde man inte det skulle allt längs Lule älv sättas under vatten när vattnet rinner över kanten på dammarna och kanske dra med dem. Kraftverkens uppgift är också att reglera älven för att undvika både översvämningar och lågt vattenstånd, utöver kraftproduktion.
Har man mycket vatten kvar i huvudmagasinet på våren, händer det att man släpper vattnet i förväg, för att ta höjd för vårfloden. Det vatten man utnyttjar på vintern, kommer också till stor del från höstregnen, som man är väldigt beroende av. En fördel med vindkraften är att när den är igång, behöver man inte producera lika mycket el från vattenkraften och behöver inte tappa lika mycket vatten under sommar och höst. Men när ledningen till södra Sverige är klar, någon gång, kanske man behöver köra vattenkraften dygnet runt, för att försörja Tyskar och Britter. Då kan det bli tufft.
Men man kan även tänka sig att man köper sin egen el när den är billig och säljer den dyrt sedan. Pumpar man för 2kr kWh och säljer den för 5kr. Är det ren förtjänst.
Sedan dammen jag pratar om, skulle man pumpa upp i när man har överskott på el, vilket vi har idag. När vi stänger av vindkraften på natten, producerar den inget alls. Med den obyggda ledningen kommer förstås mycket att förändras. Men det är så klart möjligt att bygga ett större pumpkraftverk med egen damm, men allt bygger på att det finns ett överskott på el under nätter och somrar.