Citat:
Ursprungligen postat av
KlappMungon
Jag tror det har att göra med vad de styr exakt. Riksbanken och ECB sätter direkta räntor på vad banker får eller får betala för ränta på pengar insatta i respektive lånade av centralbanken.
FED "sätter" däremot något som kallas Federal funds (target) rate.
Man anger vad man tycker att banker "bör" ta när de lånar ut Federal funds till varandra.
Federal funds är de pengar alla banker har insatta i FED och hur mycket en viss bank måste ha på sitt eget konto för dagen varierar utifrån hur mycket kunderna har insatt på transaktionskonton i banken.
Eftersom det är bankerna som bestämmer exakt vad de vill ta av varandra är det rimligt med ett intervall. Går den verkliga genomsnittliga räntan utanför det så köper eller säljer FED räntepapper på marknaden. De skulle ha ett fasligt sjå med detta om räntan låsts vid en enda nivå utan lite spelrum.
Nja, du är på rätt väg men brister i kunskap på vissa ställen.
Sveriges riksbank sätter också, likt FED, ett ”intervall” eller en sk ”korridor” med ett golv och ett tak med två olika räntor.
Det är bara så att vi här i Sverige och Europa inte skriver ut dessa två räntor vilket Federal reserve gör.
Riksbanken anser att räntan banker tar för att låna ut pengar till varandra på ”the overnight market” bör hamna mellan golvet och taket vilket med andra ord är styrräntan.
Golvet är det sk ”IORB” eller interest on reserve balances. Det vill säga ränteprocenten som riksbanken betalar dig som bank att sätta in ditt överskott på deras konto.
Taket är den ränta som banker behöver betala till riksbanken om de lånar pengar kortsiktigt av RB.
Då en bank med ett likviditetsöverskott inte skulle vilja låna ut pengar till en annan bank med ett underskott för en lägre ränta än vad de skulle kunna tjäna på att bara ”parkera” sina pengar hos RB så kommer de att ta en ränta som är högre än RBs ränta på överskottet.
Däremot kommer de inte kunna ta en högre ränta än vad RB tar för att låna ut pengar till banker med ett likviditetsunderskott, då dessa banker i ett sådant läge bara skulle gå till RB för att låna pengar.
Räntan som banker med ett överskott tar för att låna pengar till banker med ett underskott hamnar då mellan detta ”golv” och ”tak”.
Styrräntan är precis som FFTR, alltså en sk ”målränta”
Federal funds target rate=styrränta
Federal reserve hade också kunnat, likt Sverige, bara skrivit ut en procent men väljer att skriva ut IORB och REPOräntan.
Du nämner att:
”Federal funds är de pengar alla banker har insatta i FED och hur mycket en viss bank måste ha på sitt eget konto för dagen varierar utifrån hur mycket kunderna har insatt på transaktionskonton i banken.”
Det du pratar om är ”reserve requirements”, detta har inte funnits på 3 år.
Det en bank måste ha på sitt Federal reserve konto avgörs av deras net negative eller net positive flow för dagen.
Jag skulle rekommendera att du läser på om hur banksystemet fungerar i helhet, finns mycket information på riksbankens hemsida.