I ett så gammalt, omfattande, märkligt hanterat, olöst fall som Palmemordet…
…varför är det så få som förstår den vittnespsykologiska relevansen, när en vittnespsykolog bidrog förtjänstfullt (trots en mycket begränsad omfattande bedömning av materialet) till att frikänna en oskyldigt dömd utpekad syndabock, redan 1989?
…varför verkar ingen förstå att utvecklingen inom detta område gjort fantastiska framsteg sedan mordet och att kunskap lätt kan införskaffas och tillämpas på ett så lättillgängligt material, av vem som helst, när som helst?
…varför är inte materialet från Palmeutredningen och media analyserad med mångårig forskningsgranskad kunskap och metodik?
…varför är det inte diskussioner om tolkningar och bedömningar om detta baserad på denna kunskap som konstruktivt diskuteras i olika Palmeforum, för att verkligen föra utredningen framåt?
…varför finns det så mycket gissningar, spekulationer och vinklade antaganden i analyserna av vittnesmålen och andra uppgifter i utredningen? Ibland säkert omedvetna, ibland väldigt medvetna och avsiktligt desinformerande.
Det är nästan lite som Palmeutredningen själv, det bara står och stampar…
Ursäkta, något provocerande inledande frågeställningar. De är tänkta att väcka ett intresse och en nyfikenhet på vad verklig användbar kunskap i kombination med just Palmemordet kan medföra. Vi får se tillsammans om frågeställningarna klarnar något i resten av detta inlägg.
Vad handlar vittnespsykologi om och varför är det så viktigt i detta fall?
Vittnespsykologin är ett inriktat område som en del av rättspsykologin som i sin tur är en del av psykologi i stort. Just denna del av psykologin är väldigt viktig då den är så avgörande för många personers liv och vilken typ av samhälle vi vill ha och leva i. Den är starkt kopplad till juridik, lagar och regler vi alla har att förhålla oss till. Kort kan man säga att den finns till för att underlätta att skyldiga personer till brott blir straffade och att oskyldiga inte blir det.
Själva vittnespsykologigiska grenen fokuserar på det som är relevant när det gäller vittnen och till viss del misstänkta, då det kan vara svårt i en utredning att veta vem som är vad. Det finns så klart även skillnader runt om i världen kring hur länge och på vilket sätt man har förlitat sig på vittnesmål och identifikationer av gärningsmän i utredningar och i domstolar.
Om det kort ska nämnas några intressanta specifika teorier inom detta område, som kan kopplas till vittnen vid ett brott så kan dessa vara bra exempel:
”Vapenfokuseringseffekten”, som lite kort handlar om att finns det med ett vapen i samband med ett brott så tyder forskningen på att vittnen kommer att fokusera mer på vapnet och samtidigt kunna återge andra detaljer lite sämre. I en sådan situation bör man överväga att värdera dessa övriga uppgifter något mer kritiskt.
”Bystander-effekten” som lite kort ger stöd för att ju fler personer som bevittnar ett brott så ökar risken att ingen tar tag i situationen och försöker hjälpa till. Det finns tyvärr ett känt fall (mordet på Kitty Genovese) som visade på detta märkliga mänskliga agerande som i grunden även handlar om ett angränsande psykologiskt område, som socialpsykologi.
Utvecklingen inom vittnespsykologin har ofta sitt ursprung i märkliga händelser i samband med brott och det är då studier genomförts för att försöka förstå dessa. Det finns nästan obegränsat med intressanta teorier och studier inom detta område. Det är detta jag gärna vill dela med mig av och inspirera till att fördjupa sig i.
Som vittnen är vi inga videobandspelare
Det är bara acceptera att vi inte är några videobandspelare som kan lagra och spela upp information av en händelse när det behövs och minnet kan påverkas av många olika anledningar, vilket dock ofta har mycket enkla förklaringar. Sedan är vi människor som vill bidra socialt i en kontext, en samtid. Vi har individuella motiv och drivkrafter som även det påverkar innehållet, hur vi återger information och hur vi vill framställa oss själva.
MEN i allt detta finns otroligt mycket information att hämta och det är viktigt med vittnesuppgifter för att utreda brott och att uppfattningen att vittnesuppgifter generaliseras som ”icke trovärdiga” och ”icke tillförlitliga”, blir då provocerande, när man har denna kunskap. Att detta blir till ”en sanning” för att man inte förstår, är det allvarliga. Om inte annat för att andra skall våga vittna i framtiden. Något som myndigheterna idag brottas med.
Alla de oskyldiga vittnen som bidragit med så mycket i just detta fall, har absolut rätt till en ordentlig upprättelse efter alla år och materialets i utredningen behöver ”dissekeras”.
Ambition
Ambitionen med detta inlägg är att tydliggöra olika metoder och en del av forskning som stöder denna i väldigt grova drag och lyfta fram några detaljer som kanske kan öka förståelsen för både kunskapen och metoderna. Förhoppningsvis väcker det ett intresse att utveckla och dela ett mycket spännande intresse för detta extremt viktiga område. Jag vill tydliggöra tidigt att det på intet sätt är någon ambition att vara heltäckande, då det är ett stort område.
Finns ett intresse, skulle jag kunna delge mer av min begränsade kunskap, i någon form framöver.
Vetenskapliga belägg
Som många olika typer av forskning bedrivs så finns det brister, det finns studier och metoder som inte har tillräcklig vetenskaplig grund, som inte replikerats tillräckligt. Det finns tidigare metoder som visat sig vara skadliga för rättssäkerheten, vilket även det, innebär att det är en kunskap som befinner sig i förändring hela tiden.
Det är till viss del svårt inom forskning att med experimentella studier försöka avspegla en verklighet, detta område är verkligen inget undantag. Det kan vara svårt att jämföra omständigheter i verkligheten, där ”insatserna” är mycket högre och mer ”livsavgörande” (”high-stakes”) än i laboratoriemiljö. Detta har man dock försökt hantera och kontrollera i många studier.
MEN att mycket av den kunskap som redan finns inte ens används eller diskuteras är chockerande. Det är inte ambitionen, engagemanget eller läsviljan jag ifrågasätter, den finns uppenbarligen där, men kunskapen… Det blir en fråga om spekulationer och gissningar i stället för använda vetenskapligt testat kunskap som grund. Rekommendationen från mig som ”bara” analyserat materialet ett år har sedan länge varit att andra skall skaffa sig denna kunskap INNAN man dyker ner i materialet i denna utredning eller läser ALLA de böcker som finns i ämnet, som tyvärr inte heller är baserad på denna kunskap.
Först några grunder, några ord om minnet
När det gäller minnet så har det studerats otroligt länge och det finns många vedertagna studier som byggts till en grund för hur människan minns saker. Man minns ofta saker som är viktiga för oss. Glömmer naturligt andra då det skulle vara en omöjlighet för oss att hantera och lagra ALL information. I vissa fall glömmer vi även, för att skydda oss själva. Att många vet att minnet påverkas är allmänt känt men orsakerna kan vara svåra att överblicka.
I anslutning till minne inom vittnespsykologin pratar man ofta om semantiskt (kunskapsminne) och episodiskt minne (händelser). Jag nämner dessa och några andra vedertagna begrepp framöver så fler kan googla och fördjupa sig, om intresse finns.
Några ord om perception
Även om vi anser oss ha ett bra minne så är det viktigt att förstå att detta inte räcker för att kunna lagra information. Det handlar om vad vi har möjlighet att uppfatta, vilken perceptionsförmåga vi har individuellt och i det sammanhang vi skall försöka lagra informationen. Har en person inte haft uppmärksamheten riktad mot en viss händelse, så finns inte samma möjligheter att lagra korrekta detaljer i alla lägen. I dessa lägen blir det naturligt för vår hjärna att försöka fylla i detaljer och antagande som i vissa fall baseras på subjektiva bedömningar och individuella erfarenheter. Dessa påverkar såklart vår egen minnesbild. Dessa förändringar gör människan i princip automatiskt för att själv kunna förstå en händelse och sedan kunna återge denna för andra utan att den blir fragmenterad och osammanhängande. Sådana historier vill vi själva inte berätta och troligen ingen annan lyssna på. Det är naturligt.
Har en person gjort något annat samtidigt som en händelse kan även detta påverka möjligheterna att lagra information i minnet. Detta är såklart individuellt och i viss form baserat på kön, som många säkert redan vet.
Återkallning/återgivning av ett minne från en händelse, som i ett vittnesförhör
I samband med återgivning kan mycket av den samlade minnesbilden ligga till grund och samtidigt tillkommer nya dimensioner till varför man återger det man gör, på vilket sätt med mera. Det kan nu finnas anledningar till att man inte återger allt. Det kan finnas motiv till varför man säger oriktiga saker. Utelämnar viss information. Att minnesbilder har förändrats. Det kan finnas förklaringar till varför man minns fel, eventuellt överskattat sina egna möjligheter att faktiskt uppfatta saker i samband med händelsen.
Det kan finnas sammanblandningar av andra minnesbilder som påverkar det man lyfter fram som kan ha en förklaring i tiden mellan en händelse och utsagan. Det kan vara så att i samband med av att man skall lämna sin information blir påverkad av den som genomför förhöret och inte bara under det förhöret förändrar sin minnesbild utan även i efterkommande utsagor. Detta kan leda till att en förändrad bild blir ett verkligt minne för personen och när senare utsagor ges blir dessa mycket övertygande och verkliga för vittnet.
Forts…
…varför är det så få som förstår den vittnespsykologiska relevansen, när en vittnespsykolog bidrog förtjänstfullt (trots en mycket begränsad omfattande bedömning av materialet) till att frikänna en oskyldigt dömd utpekad syndabock, redan 1989?
…varför verkar ingen förstå att utvecklingen inom detta område gjort fantastiska framsteg sedan mordet och att kunskap lätt kan införskaffas och tillämpas på ett så lättillgängligt material, av vem som helst, när som helst?
…varför är inte materialet från Palmeutredningen och media analyserad med mångårig forskningsgranskad kunskap och metodik?
…varför är det inte diskussioner om tolkningar och bedömningar om detta baserad på denna kunskap som konstruktivt diskuteras i olika Palmeforum, för att verkligen föra utredningen framåt?
…varför finns det så mycket gissningar, spekulationer och vinklade antaganden i analyserna av vittnesmålen och andra uppgifter i utredningen? Ibland säkert omedvetna, ibland väldigt medvetna och avsiktligt desinformerande.
Det är nästan lite som Palmeutredningen själv, det bara står och stampar…
Ursäkta, något provocerande inledande frågeställningar. De är tänkta att väcka ett intresse och en nyfikenhet på vad verklig användbar kunskap i kombination med just Palmemordet kan medföra. Vi får se tillsammans om frågeställningarna klarnar något i resten av detta inlägg.
Vad handlar vittnespsykologi om och varför är det så viktigt i detta fall?
Vittnespsykologin är ett inriktat område som en del av rättspsykologin som i sin tur är en del av psykologi i stort. Just denna del av psykologin är väldigt viktig då den är så avgörande för många personers liv och vilken typ av samhälle vi vill ha och leva i. Den är starkt kopplad till juridik, lagar och regler vi alla har att förhålla oss till. Kort kan man säga att den finns till för att underlätta att skyldiga personer till brott blir straffade och att oskyldiga inte blir det.
Själva vittnespsykologigiska grenen fokuserar på det som är relevant när det gäller vittnen och till viss del misstänkta, då det kan vara svårt i en utredning att veta vem som är vad. Det finns så klart även skillnader runt om i världen kring hur länge och på vilket sätt man har förlitat sig på vittnesmål och identifikationer av gärningsmän i utredningar och i domstolar.
Om det kort ska nämnas några intressanta specifika teorier inom detta område, som kan kopplas till vittnen vid ett brott så kan dessa vara bra exempel:
”Vapenfokuseringseffekten”, som lite kort handlar om att finns det med ett vapen i samband med ett brott så tyder forskningen på att vittnen kommer att fokusera mer på vapnet och samtidigt kunna återge andra detaljer lite sämre. I en sådan situation bör man överväga att värdera dessa övriga uppgifter något mer kritiskt.
”Bystander-effekten” som lite kort ger stöd för att ju fler personer som bevittnar ett brott så ökar risken att ingen tar tag i situationen och försöker hjälpa till. Det finns tyvärr ett känt fall (mordet på Kitty Genovese) som visade på detta märkliga mänskliga agerande som i grunden även handlar om ett angränsande psykologiskt område, som socialpsykologi.
Utvecklingen inom vittnespsykologin har ofta sitt ursprung i märkliga händelser i samband med brott och det är då studier genomförts för att försöka förstå dessa. Det finns nästan obegränsat med intressanta teorier och studier inom detta område. Det är detta jag gärna vill dela med mig av och inspirera till att fördjupa sig i.
Som vittnen är vi inga videobandspelare
Det är bara acceptera att vi inte är några videobandspelare som kan lagra och spela upp information av en händelse när det behövs och minnet kan påverkas av många olika anledningar, vilket dock ofta har mycket enkla förklaringar. Sedan är vi människor som vill bidra socialt i en kontext, en samtid. Vi har individuella motiv och drivkrafter som även det påverkar innehållet, hur vi återger information och hur vi vill framställa oss själva.
MEN i allt detta finns otroligt mycket information att hämta och det är viktigt med vittnesuppgifter för att utreda brott och att uppfattningen att vittnesuppgifter generaliseras som ”icke trovärdiga” och ”icke tillförlitliga”, blir då provocerande, när man har denna kunskap. Att detta blir till ”en sanning” för att man inte förstår, är det allvarliga. Om inte annat för att andra skall våga vittna i framtiden. Något som myndigheterna idag brottas med.
Alla de oskyldiga vittnen som bidragit med så mycket i just detta fall, har absolut rätt till en ordentlig upprättelse efter alla år och materialets i utredningen behöver ”dissekeras”.
Ambition
Ambitionen med detta inlägg är att tydliggöra olika metoder och en del av forskning som stöder denna i väldigt grova drag och lyfta fram några detaljer som kanske kan öka förståelsen för både kunskapen och metoderna. Förhoppningsvis väcker det ett intresse att utveckla och dela ett mycket spännande intresse för detta extremt viktiga område. Jag vill tydliggöra tidigt att det på intet sätt är någon ambition att vara heltäckande, då det är ett stort område.
Finns ett intresse, skulle jag kunna delge mer av min begränsade kunskap, i någon form framöver.
Vetenskapliga belägg
Som många olika typer av forskning bedrivs så finns det brister, det finns studier och metoder som inte har tillräcklig vetenskaplig grund, som inte replikerats tillräckligt. Det finns tidigare metoder som visat sig vara skadliga för rättssäkerheten, vilket även det, innebär att det är en kunskap som befinner sig i förändring hela tiden.
Det är till viss del svårt inom forskning att med experimentella studier försöka avspegla en verklighet, detta område är verkligen inget undantag. Det kan vara svårt att jämföra omständigheter i verkligheten, där ”insatserna” är mycket högre och mer ”livsavgörande” (”high-stakes”) än i laboratoriemiljö. Detta har man dock försökt hantera och kontrollera i många studier.
MEN att mycket av den kunskap som redan finns inte ens används eller diskuteras är chockerande. Det är inte ambitionen, engagemanget eller läsviljan jag ifrågasätter, den finns uppenbarligen där, men kunskapen… Det blir en fråga om spekulationer och gissningar i stället för använda vetenskapligt testat kunskap som grund. Rekommendationen från mig som ”bara” analyserat materialet ett år har sedan länge varit att andra skall skaffa sig denna kunskap INNAN man dyker ner i materialet i denna utredning eller läser ALLA de böcker som finns i ämnet, som tyvärr inte heller är baserad på denna kunskap.
Först några grunder, några ord om minnet
När det gäller minnet så har det studerats otroligt länge och det finns många vedertagna studier som byggts till en grund för hur människan minns saker. Man minns ofta saker som är viktiga för oss. Glömmer naturligt andra då det skulle vara en omöjlighet för oss att hantera och lagra ALL information. I vissa fall glömmer vi även, för att skydda oss själva. Att många vet att minnet påverkas är allmänt känt men orsakerna kan vara svåra att överblicka.
I anslutning till minne inom vittnespsykologin pratar man ofta om semantiskt (kunskapsminne) och episodiskt minne (händelser). Jag nämner dessa och några andra vedertagna begrepp framöver så fler kan googla och fördjupa sig, om intresse finns.
Några ord om perception
Även om vi anser oss ha ett bra minne så är det viktigt att förstå att detta inte räcker för att kunna lagra information. Det handlar om vad vi har möjlighet att uppfatta, vilken perceptionsförmåga vi har individuellt och i det sammanhang vi skall försöka lagra informationen. Har en person inte haft uppmärksamheten riktad mot en viss händelse, så finns inte samma möjligheter att lagra korrekta detaljer i alla lägen. I dessa lägen blir det naturligt för vår hjärna att försöka fylla i detaljer och antagande som i vissa fall baseras på subjektiva bedömningar och individuella erfarenheter. Dessa påverkar såklart vår egen minnesbild. Dessa förändringar gör människan i princip automatiskt för att själv kunna förstå en händelse och sedan kunna återge denna för andra utan att den blir fragmenterad och osammanhängande. Sådana historier vill vi själva inte berätta och troligen ingen annan lyssna på. Det är naturligt.
Har en person gjort något annat samtidigt som en händelse kan även detta påverka möjligheterna att lagra information i minnet. Detta är såklart individuellt och i viss form baserat på kön, som många säkert redan vet.
Återkallning/återgivning av ett minne från en händelse, som i ett vittnesförhör
I samband med återgivning kan mycket av den samlade minnesbilden ligga till grund och samtidigt tillkommer nya dimensioner till varför man återger det man gör, på vilket sätt med mera. Det kan nu finnas anledningar till att man inte återger allt. Det kan finnas motiv till varför man säger oriktiga saker. Utelämnar viss information. Att minnesbilder har förändrats. Det kan finnas förklaringar till varför man minns fel, eventuellt överskattat sina egna möjligheter att faktiskt uppfatta saker i samband med händelsen.
Det kan finnas sammanblandningar av andra minnesbilder som påverkar det man lyfter fram som kan ha en förklaring i tiden mellan en händelse och utsagan. Det kan vara så att i samband med av att man skall lämna sin information blir påverkad av den som genomför förhöret och inte bara under det förhöret förändrar sin minnesbild utan även i efterkommande utsagor. Detta kan leda till att en förändrad bild blir ett verkligt minne för personen och när senare utsagor ges blir dessa mycket övertygande och verkliga för vittnet.
Forts…