Citat:
Ursprungligen postat av
r4ll3
Hur ser du på kommande konjunktur liksom-fb?
Med tanke på kraftigt ökande livsmedelspriser, bensinpriser, kostnadsökningar för boende i form av högre räntor och särskilt elräkningar så begränsas konsumentens konsumtionsutrymme extremt. Frågan är om inte KI, centralbankerna och bankerna underskattar hur djup konjunkturen de facto kommer att bli? Vad är din åsikt i detta? Finns nog risk att centralbankerna kommer behöva backa ifrån sina aviserade räntehöjningar och återgå till QE är min tes.
Jag har ingen kristallkula och vet inget om framtiden.
Men det man kan se är att folk och företag ignorerar räntehöjningarna mer än väntat.
Man fortsätter köpa vilket håller priserna uppe.
Lite biter det ju. Men bara det att vi fortfarande har 2 lediga jobb per arbetslös i USA, trots att FED hållit på höja länge, visar ju hur folk och företag i handling ignorerar räntehöjningarna.
Men CB kommer inte ge sig. Desto motsträvigare folk är att dra ned på spenderandet desto högre räntor får vi. Och folk och företag kommer tvingas dra ned.
Deras motstånd med att dra ned köpandet gör bara att räntepuckeln blir högre och längre.
Det bästa hade varit ifall folk och företag varit mer lyhörda och dragit ned konsumtion. Då hade allt varit över redan.
Resultatet blir att vi får dras med högre räntor en längre tid. Och börsen går kräftgång en längre tid. Och vi får dras med högre priser en längre tid.
Sedan finns en betydande osäkerhet. Det finns ingen tidigare erfarenhet av att CB höjer så snabbt. Vad det kan leda till för fördröjda effekter vet ingen. Kan ju leda till kraftigare recession. Eller så har det ingen nämnvärd betydelse. Det är öppet.
Idag ligger pris på naturgas och kol ca 5-6 ggr högre än 2019. Och det beror på överhettningen. Ekonomin blir inte normal förrän dom är någorlunda tillbaka på gamla nivåer. Oljan är nästan tillbaka.
Nej, jag ser 0% sannolikhet för att CB backa och drar igång QE.
Man får hålla isär penningpolitik och finanspolitik. Om räntan bli besvärlig är det en fråga för finanspolitiken. Men skälet till räntehöjningarna är ett misslyckande från finanspolitiken. Det är dom som skapat problemet med för mycket offentlig slöseri.
En annan joker är hur det går med kinas minskade restriktioner. Det påverkar globala priser.
Som sagt. Lite väl många osäkra kort för att göra så mycket gissningar. Men räntan består tills inflationen gett med sig. Så mycket kan man säga.