Flashback bygger pepparkakshus!
2023-08-09, 22:24
  #277
Medlem
Du glömde svara på mina tidigare frågor:

Citat:
Ursprungligen postat av fredag2010
Citat:
Ursprungligen postat av Methos
Så, hade han giltig biljett? JA!
Gjorde OV fel igen? JA!
blev han fälld för våldsamt motstånd? NEJ!
Gjorde han sig skyldig till våldsamt motstånd? NEJ, men han gjorde motstånd som nödvärn, det för att OV inte hade laga befogenhet.
Jag bjuder dig på några kompletterande frågor.

Valde Hamed att bete sig som ett rövhål istället för att visa sin biljett och helt undvika vidare konflikt?
Var rätten enig?
Har Sveriges Radio "glömt" berätta huruvida rätten var enig?
Är din uppfattning att Tingsrättens dom kommer vinna laga kraft?


Bonusfråga - undrar du inte hur det kommer sig att SD-ledamoten står bakom domen att fria Hamed?




Citat:
Ursprungligen postat av fredag2010
Citat:
Ursprungligen postat av Methos
Personligen skulle jag överklaga målet till HD då politiker inte kan döma.
Vill du utveckla ditt resonemang? Som jag förstår det vill du fria muslimen Hamed Diakite för det våldsamma motståndet.

I Tingsrättens dom deltog en tingsfiskalen och tre politiskt tillsatta nämndemän. Där friades Diakite från våldsamt motstånd. Du verkar stå på samma sida som politikerna - SD-nämndemannen Göran Boström och moderate nämndemannen Ulla Neübuser.

I Hovrättens dom deltog två hovrättsråd och en hovrättsassessor, men inga politiskt tillsatta domare. Juristdomarna fällde Diakite för våldsamt motstånd.




Citat:
Ursprungligen postat av Methos
Det var jag ju ine, men ok. Och jo, du är i en nödvärnssituation när OV ingriper utan lagstöd.
Citat:
Ursprungligen postat av Methos
Det är ingen myndighetsutövning om ingripandet saknar lagstöd, RF §1.

Muslimen Hamed Diakite visade skolbiljett. En giltig sådan. Men inte ett giltigt färdbevis, då han valde att inte visa legitimation. Inget Hovrättsdomen berör, däremot framgår att muslimen Hamed Diakite uppfattats uppträda ordningsstörande och därför avlägsnades av ordningsvakterna. Till nytta för skötsamma resenrärer.

Nödvärnsrätten kan bara tillämpas om det rör sig om en uppenbart obefogad myndighetsutövning, vilket inte var fallet här (även om du och SD-nämndemannen i tingsrätten tycks stå på samma sida).
Citera
2023-08-09, 23:29
  #278
Medlem
Enligt Ordningsvakt Partrick Gustafsson så hade Hamed Diakite biljett och rätt ålder för Biljetten, men det är ovidkommande, för han vart avvisad för att han var ordningsstörande!

Tingsrätten Ordningsvakt Patrick Gustafsson
Han och hans kollega arbetade med kontrollgruppen. De är med för att ingenting ska hända
kontrollanterna. Han stod en bit bort under kontrollen och började höra att Hamed inte riktigt ville
samarbeta. Till slut gick han fram eftersom diskussionen blev väldigt högljudd. De fick reda på hans
ålder och kunde konstatera att han fick åka på sin biljett. Hamed valde då dock att ropa igen, han vet
inte exakt vad han sade. Han vände därför om för att kunna prata med Hamed själv. Hamed fortsatte
ifrågasätta varför han blev kontrollerad och han försökte förklara. Hamed stod och skrek på honom och
han sa att Hamed skulle lugna ner sig annars skulle Hamed behöva lämna tåget.
https://samnytt.se/hamed-vittvattade...samt-motstand/
__________________
Senast redigerad av PeterSoderqvist 2023-08-09 kl. 23:31.
Citera
2023-08-12, 14:54
  #279
Medlem
Citat:
Ursprungligen postat av Kallebrogen
Gränserna kan läsas i RH 1992:25. Junos lagkommentar summerade dem som:
"en person som greps av polisen utan laga grund satte sig till motvärn; ansvar för våldsamt motstånd ådömdes, eftersom polisens åtgärd inte utgjorde en sådan uppenbart obefogad myndighetsutövning som gav den tilltalade rätt att straffritt sätta sig till motvärn vid gripandet"

Faktisk text från domen:
"Av förarbetena till 17 kap brottsbalken framgår att straffskyddet för allmän verksamhet tillkommer ämbetsmän även för oriktiga åtgärder, såvitt de inte så uppenbart överskridit sitt kompetensområde att de bör likställas med enskilda personer som obehörigen utövar allmän verksamhet. Det framhålls att även om åtgärden faller inom vederbörandes kompetensområde, det undantagsvis kunde anses straffritt att hindra en rättsstridig tjänsteutövning. Om gärningen riktade sig mot en uppenbart obefogad myndighetsutövning, måste våldsamt motstånd mot åtgärden i större utsträckning än våld anses straffritt enligt allmänna regler."

I det konkreta fallet i domen:
"När beslutet att gripa Aram S fattades hade polismyndigheten tillgång till invandrarverkets avvisningsbeslut den 24 april 1990 men också via datorn en uppgift om att denne var efterlyst. När detta uppmärksammades lämnade Aram S polisstationen. Att polismyndigheten i detta läge felaktigt beslöt att gripa Aram S kan enligt hovrättens mening inte anses utgöra en sådan uppenbart obefogad myndighetsutövning som gav Aram S rätt att straffritt sätta sig till motvärn när gripandet skulle verkställas.

I likhet med tingsrätten finner hovrätten därför att Aram S inte kan undgå ansvar för våldsamt motstånd.
"

Jag hade David Elms Examensarbete på den Juridiska Institutionen Stockholms universitet i åtanke, när jag svarade Methos!
David Elm var ordningsvakt, och ställde sig redan innan studierna på Universitetet, frågor om ordningsvakters befogenheter, och även med kolleger!

Citat:
Sidan 32: Även om ordningsvakten alltså begår fel, kan en person som utövar våld mot den felaktiga myndighetsutövningen eller bara försöker undkomma den, komma att dömas för brott. I många fall uttalar domstolen att det vid en helhetsbedömning inte finns något som antyder att ordningsvaktens ingripande kan anses ha varit uppenbart oförsvarligt och att den åtalade därför inte skulle haft rätt att sätta sig till motvärn. Mot uppenbart obefogad tjänsteutövning måste gärningen dock anses kunna vara straffri.

I en dom från hovrätten hade två ordningsvakter gripit en person som de misstänkt för förberedelse till stöld eftersom personen bar på en för ändamålet preparerad kasse. Hovrätten resonerade som så att för att anses påträffad på bar gärning måste man i alla fall uppnått åtminstone försökspunkten. Den gripne hade dock inte tagit något när han frihetsberövades på parkeringsplatsen och var med största
sannolikhet på väg att lämna varuhuset.

En person som försökte hjälpa den gripne genom att hota vakterna kunde inte dömas för främjande av flykt eftersom den gripne inte med laga rätt var berövad friheten. Ordningsvakterna överskred sina befogenheter när de grep den misstänkta brottslingen men åtgärden får ändå anses innefatta myndighetsutövning. Därför tillkommer det straffskydd som föreskrivits i 17 kap. 1 § BrB och personen som hjälpte den gripne kan därmed straffas för hot mot tjänsteman. Skyddet tillkommer även för oriktiga åtgärder om inte de som vidtagit åtgärderna uppenbarligen överskridit sitt kompetensområde. Boucht anger som exempel på ett sådant överskridande en ordningsvakt som utför husrannsakan hos enskild

Sidan 33: Vid genomgång av opublicerad rättegångspraxis framgår att flera personer har hävdat rätt till nödvärn mot ordningsvaktens ingripande utan framgång. Norée anser att rätten till nödvärn saknas mot laga befogenhetsvåld.
http://www.diva-portal.se/smash/get/...FULLTEXT01.pdf
__________________
Senast redigerad av PeterSoderqvist 2023-08-12 kl. 14:58.
Citera

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Det är enkelt att registrera ett nytt konto

Bli medlem

Logga in

Har du redan ett konto? Logga in här

Logga in