Citat:
Ursprungligen postat av
numlun
Såsom jag uppfattar det så visar experimenten bara att den fria viljan såsom vi upplever den har sitt ursprung mycket tidigare i händelsekedjan (eftersom man kan se att hjärnan börjar aktiveras innan man medvetet gör själva valet.
Jag är mer försiktig med att läsa in ”fri vilja” i det sammanhanget.
Så jag nöjer mig med att säga att experimenten pekar på tre länkar i en kausal kedja, från impuls till handling.
Jag har även tidigare i tråden förklarat hur jag ser på just denna ”kedja”, de interna processerna alltså, som något som ur agenters perspektiv ligger i en
Svart låda där agenterna endast har tillgång till varandras
utdata. (Handlingar)
Och varför nämner jag det? Jo, språket vi använder för att beskriva varandras ”utdata”, det som rör
agens, så som
vilja,
ansvar,
handling etc, har anpassats för att kommunicera just det, ”utdatan” och inte för att beskriva det som händer
inne i den Svarta lådan!
Agensspråket går därför inte att använda för att beskriva en agents interna processer.
Vilket vi luras att göra i fallet med Libets experiment när vi pratar om de interna processerna i termer av fri vilja.
Denna språkliga inkompatibilitet verkar också ligga till grund för föreställningen om att fri vilja är inkompatibelt med determinism. Vilket jag hävdar är inkorrekt, och grunden till en mängd missuppfattningar.
Hur? På så sätt att när man ställs inför det faktum att agensspråket inte går ihop med fysiken (determinismen) så väljer man istället för att inse att det beror på den nämnda språkliga inkompatibiliteten, att dra den felaktiga slutsatsen att man måste välja antingen eller.
Och den ”upplysta” fysikalisten har då inget annat val än att kasta den fria viljan i papperskorgen. (I konsekvensens namn tillsammans med övriga agensbegrepp, vilket betyder att man kommer fram till att man inte kan
vilja något, och att man inte kan
kontrollera något etc.)
Det är bara det att då har man missat att det fanns ett annat system än den fysiska modellen, som faktiskt på ett meningsfullt sätt gagnade sig av dessa begrepp. Nämligen det sociala gränssnittet där begreppen en gång uppstod.
Jag vet inte om jag är tydlig nog här. Men en enkel illustration kan vara ett spel biljard. Du kan beskriva det ur ett kulturellt eller socialt perspektiv, du kan förklara det ur spelreglernas perspektiv, och med hjälp av klassisk mekanik, eller kvantmekanik. (I teorin åtminstone.)
Varje abstraktionsnivå har ju sitt eget språk med sina egna symboler, och det går inte att utan vidare ta med sig språk över abstraktionsbarriärerna så att säga. Det är väl ganska självklart egentligen tänker jag, men det verkar som att människor gör det hela tiden, så det kanske inte alls är så självklart.
På makronivå t ex så vilar min hand på bordet, men på kvantnivå så repellerar handens och bordsskivans elektroner varandra så att det blir ett litet mikroskopiskt avstånd mellan hand och bord.
Bara det är ett ämne för en evighetsdiskussion baserat på frågan om handen har
kontakt med bordet eller ej. Om man inte från början har enats om vad ”kontakt” betyder här. Och i detta fall skulle man kunna enas om att ”kontakt” och ”repulsion” är två sidor av samma mynt. Rent av samma sak.
Jag menar på samma sätt att
determinism och
fri vilja är två sidor av samma mynt.
(Agenter kan inte acceptera detta då de är hårdkodade att tro annat. Och den filosofiska debatten som pågått i hundratals år har på ytan förts av filosofer, men mer korrekt har den tyvärr förts av … agenter.)
När jag pratar om fri vilja utgår jag ifrån hur begreppet används pragmatiskt som en symbol i ett socialt gränssnitt som kontrollerar handlingar på gruppnivå. Jag tittar alltså på vad människor faktiskt sysslar med när de interagerar med varandra enligt spelregler som använder sig av nämnda symboler. Vid det laget har jag kastat av mig min egen agenthatt.
Då ser det inte ut som att det sitter ett spöke i huvudet på människor som orsakar våra handlingar.
Åtminstone inte ett
indeterministiskt spöke. (Och det här är faktiskt intressant, för om man bara kan acceptera att ”spöket” är
deterministiskt, eller om vi ska vara riktigt petiga,
probabilistiskt, så passar även den pusselbiten in i den fungerande beskrivningen. Då är ”spöket” den mentala modellen som hjärnan använder för att simulera framtida utfall inför ett val. Den är ju i en mening just ett ”spöke som fattar våra beslut”. Men observera att ”spöket” inte ska uppfattas som en ”prime mover” utan en mellanhand i en kausal kedja på samma sätt som kaptenen på skutan är en mellanhand i en kausal kedja.)
Det indeterministiska spöket har ett namn; libertariansk fri vilja. Jag anser att det är en filosofisk fantasi.
Så när jag pratar om fri vilja refererar jag INTE till libertariansk fri vilja.
Jag ville bara reda ut det ifall jag varit otydlig så att vi inte pratar förbi varandra mer än nödvändigt.
När jag sa att ”du vill inte vara i Libets zon om du ska förstå fri vilja” syftade jag på libertariansk fri vilja.
Citat:
Jag har svårt att begripa riktigt vad du menar med att fri vilja får sin förklaring på social nivå. Jag kan tänka mig att hjärnan inte är allt som orsakar medvetna processer förstås, vi får ju våra sinnesintryck utifrån och sociala modeller skapas genom interaktioner med människor, men var i det ger det upphov till fri vilja?
Det går inte att begripa med utgångspunkt i
libertariansk fri vilja.
Det blir fel ände att börja i eftersom man då på förhand har bestämt att fri vilja måste vara ett ”indeterministiskt spöke”, och sedan försöker man anpassa verkligheten efter det. (Därför slår vissa knut på sig själva och kommer upp med olika kreativa lösningar för att kunna ”bryta mot fysikens lagar”.)
När jag kom fram till min modell så gjorde jag precis tvärt om.
Jag tittade först på verkligheten och sedan la pusselbitarna sig själva.
Då framträdde ett mönster som tydligt visar hur de faktiska spelreglerna ser ut när vi använder oss av agensbegreppen.
Det finns här i tråden för den som är nyfiken, och jag kan absolut dra det igen, men just nu befinner vi oss i ”Libets zon” och jag skulle rekommendera att du tar ett steg ut och börjar med att kasta bort alla dina fördomar om den fria viljan, annars kommer vi ändå att tala förbi varandra om vi fortsätter den här konversationen.
Så vilket piller tar du, det blå eller det röda