Citat:
Ursprungligen postat av
Freddan3400
Facken vill att alla anställda skall ha ka och tar en konflikt nu. Bilbranschen omfattar många anställda och kommer en liten en med 100 pers. undan så bäddar det för att fler också gör det. Hela bilbranschen är under omvälvning nu.
Om 5 år bara kommer det säkert inte finnas lika många tillverkare. Kinesiska tillverkare kommer säkert att bli större och de vill nog inte ha ka.
Om de inte vill ha kollektivavtal, så måste det rimligen bero på att de inte är fullt så attraktiva för arbetsgivarna som facken gärna vill hävda. Och då är det absolut på sin plats att man ser över situationen och hittar en modell som alla är nöjda med, utan att vara tvingade till det.
Citat:
Ursprungligen postat av
Freddan3400
Det är för många faktorer för min del för att tänka ut ett svar, bra eller dåligt?
Historiken, framtiden, antal företag då och nu, tryggheten, valfriheten, EU och fri rörlighet, låglönepersoner från Östeuropa som snickrar här, vårt högkostnadssamhälle nu och hur skall vi få råd med tex bostad och familj i framtiden om det finns folk som tar jobb för mindre lön och sämre villkor och t.o.m. flyttar tllbaka efter en tid? globaliseringen - vem kunde gissa att Volvo cars skulle bli Kinaägt?
Det hela beror nog på vilket samhälle vi vill ha i framtiden? Som tidigare i Sverige eller som USA, eller som idag långsamt mot ett mellanting.
Häri belyser du ett annat problem, som jag ibland saknar lite förståelse för från facken. Väldigt många företag idag agerar på en internationellt konkurrensutsatt marknad. Om vi inte kan leverera produkter till ett attraktivt pris, så kommer tillverkningen att ske någon annanstans. Det finns otaliga exempel på det, och fler kommer det att bli. En del av lösningen är givetvis att leverera tjänster där vi kan konkurrera med kunskap snarare än pris och effektivitet, men det är inte alla som kan arbeta med det. Det har varit mycket prat om att minska löneklyftorna i Sverige, men faktum är att de behövs.
Sedan ska det ju enligt uppgift vara brist på den typen av arbetskraft som strejken handlar om. Flera har bland annat sagt att de kan få ett annat jobb närsomhelst. Om nu Teslas villkor är så mycket sämre, som facket hävdar, varför har dessa personer då tagit jobb på Tesla istället för på ett ställe med KA? Och varför stannar de isåfall kvar? Någonting måste det ju vara som lockar?
Svenskar är, tycker jag, generellt lite för dåliga på att byta arbete. Större rörlighet på arbetsmarknaden ger också bättre villkor - om du vet att det är enkelt att hitta ett nytt jobb har du mindre benägenhet att stanna kvar på en arbetsplats du inte gillar. Men svenska KA och svensk arbetsrätt gör det svårare för företag att byta eller säga upp personal, och det är därför mindre attraktivt att anställa för t.ex. tillfälliga behov. Och det minskar rörligheten och ökar inlåsningen på arbetsmarknaden.
En översyn av såväl LAS som hela den svenska modellen tror jag är nödvändigt på sikt, och ju förr dess bättre för alla. Om Tesla kan skynda på den utvecklingen så är det väldigt positivt.