Stefan Holm menar att svensk friidrott är sämre nu än vad den var för 20 år sedan.
https://www.expressen.se/sport/friid...gna-sporten--/
Han har jämfört resultatnivån i toppbredden nu (i år eller 2022 med hur det var 1992) och specifikt hur det ser ut i manligt höjdhopp. Sämre resultatnivå på den som är rankad på plats 100 nu jämfört med 1992 och i manligt höjdhopp är det färre som hoppar över 2 meter jämfört med 1992.
Han är också kritisk mot ungar som börjar med friidrott skall hålla på med massor av olika grenar och inte den gren som de är intresserad av.
Jag tycker Holm har både rätt och fel (men mest fel).
Först så är väl 2022 ett tveksamt år för att dra några slutsatser om nuläget. 2022 var väl ett pandemipräglat, bättre i så fall att kolla på 2023 eller 2024.
Sedan där är med att ungar som börjar med friidrott måste hålla på med en massor med olika grenar och inte får hålla på med den grenen som man är intresserad och därför tröttnar och slutar. Ja, det finns säkert en liten grupp barn eller ungdomar som är så (som Holm själv) och jag minns att jag i somras läste en intervju med Svea Victorén, 16-årig höjdhoppare som var med på ungdoms-EM. Hon tränade bara specifik höjdhoppsträning och skulle aldrig kunna tänka sig att köra några sprintpass. Men jag tror att de flesta ungar inte är som Holm eller som Victorén utan gillar att prova på många grenar och kan få pröva sig fram till att hitta sin favoritgren. Jag tror också det är bra ur ett skadeperspektiv och utvecklingsperspektiv att inte köra för ensidig träning i tidiga år. Och när det gäller att hålla på med flera olika idrotter samtidigt i ungdomsåren så har det väl visat sig att det som gör det lyckas bättre i senioråldern än de som specialiserar sig väldigt tidigt.
Och Holms argument att man måste träna ganska mycket grenspecifikt (och då från tidiga år) för att bli bra i sin gren köper jag inte. Titta På Vanessa Kamga som började med friidrott när hon var 17 år eller uppsalalöparna Elsa Sundqvist och Jesper Sundberg som började med organiserad löpträning i sene tonåren. Eller Julia Henriksson som tog paus från friidrotten under sin gymnasietid.
Men visst kan det ligga något i det Holm säger att barn och ungdomar är sämre fysiskt förberedda än vad de var för 20 år sedan och att ett skäl till det att man håller på med för lite friidrott i skolan. Skolmästerskap i friidrott finns väl inte alls och många friskolor har väl inga egna idrottshallar och bedriver väl ingen traditionell idrottsundervisning.