#1
Medlem
flashbackdasens avatar
Tycker man ser det gång på gång.

Det lag som ligger under tar ut målvakten med 2-3 minuter kvar eller liknande. Kanske i underläge 2-1 eller 3-1 eller liknande. Släpper in ett mål med kanske 2 minuter kvar. Och då struntar de i att ta ut målvakten igen.

Är det inte att signalera att man ger upp? Det är väl knappast att målskillnaden är så himla viktigt?

Tänker även att det sker i slutspelet (när målskillnaden har noll betydelse). Frölunda tar ut målvakt ställning 1-3 mot Skellefteå. Släpper in ett mål till 1-4 och sen tar de aldrig ut målvakten igen trots ca 3 minuter kvar av matchen.

Visst, sannolikheten för vändning är extremt liten. Men blir sannolikheten till vändning större i spel 5 mot 5?

Jag hade personligen hellre förlorat 1-8 men försökt hela vägen än att ge upp med några minuter kvar vid 1-4.

Jag håller med dig 100%!
Jag har funderat över samma sak. Att inte ta ut målvakten signalerar ju att man gett upp som sagt.
Och att sluta ta ut den när man släppt in ett mål som Frölunda gjorde idag i en slutspelsmatch är ju ännu värre.

Aja, allt jag säger blir bara tafatta upprepningar av vad du redan skrivit.
Jag håller med som sagt, fullt ut.

Enda tillfället man inte borde ta målvakten är väl om målskillnaden börjar bli viktig i tabellen eller så, då kan man ju fundera en gång till om man är villig att plocka honom.
Citera
2024-04-18, 23:48
  #3
Avstängd
Att ta ut målvakten tillåter en extra spelare i motståndarens box. Alltså så är man 6 utespelare mot 5 utespelare + 1 målvakt. Detta gör man främst om man behöver ett mål och det är nära. Ökar målskillnaden (låt säga att det är match 7 i stanley cup final) så är det inte lönt att ta ut målvakten igen och låta dem döda matchen med ännu ett mål. Därav så har man 5 mot 5 igen tills man nätar igen och målskillnaden minskar och man då har råd att riskera tom bur (ingen målvakt som står i buren).

Har ingen exakt statistik.

Men tänker så här med att ta ut målvakten vs inte ta ut målvakten.

Tar inte ut målvakten med lite tid kvar.
Sannolikhet att man själv gör mål = 1 %
Sannolikhet att motståndaren gör mål = 1 %

Tar ut målvakten med lite tid kvar.
Sannolikhet att man själv gör mål = 10 %
Sannolikhet att motsåndaren gör mål = 50 %

I underläge med lite tid kvar handlar det om att riskera för öka sannolikheten för att göra mål. Man får offra att motståndaren sannolikhet ökar markant mer. Man får bjuda på det.

Du tänker att man ska offra tid i 5 mot 5 (med lägre chans för mål) tills man nätar och sen ta ut målvakten igen. Ökar det sannolikheten för att vinna matchen när tiden är knapp?
Citera
2024-04-19, 00:02
  #5
Avstängd
Citat:
Ursprungligen postat av flashbackdasen

Det är hockey, inte fotboll. I slutskedet så står man i princip och passar runt och avlossar i motståndarens box hela tiden och pressar som fan.

Släpper man målvakten så ökar motståndarens målchanser med över 50%. Därav är det bättre att ”slösa tid” i 5 mot 5 till man verkligen behöver ta ut målvakten (typ 1 minut kvar och d leder Max med 2 mål).
Citera
2024-04-19, 00:37
  #6
Medlem
StudiumValors avatar
Citat:
30 sekunder kvar och 1-4 då kommer målis in igen.
Hemmapubliken gillar inte att bli förnedrade.
----------------
Kommer ihåg när vi spelade mot väsby och låg under med 1-2 när andra perioden startade.
Med fyra minuter minuter kvar av tredje perioden gjorde de 1-3.