Citat:
Ursprungligen postat av
guru1966
ChatGPT4 säger som du, att besluten går snabbare i Danmark och är mer centraliserade. Även om den inte vågar säga att det danska systemet är bäst i världen.
Men jag skulle behöva mer konkreta exempel på skillnader och förklaringar för att förstå. Det svenska och danska systemet är ju ganska likt, med kommuner, regioner (som ansvarar för sjukvård), riksdag och regering, så det är inte alls mindre regionalt inflytande i Danmark. Men regionerna har lite större folkmängd i Danmark, vilket är svårt i Sverige som är mer glesbefolkat. Ministrarna i Danmark är autonoma och behöver inte dra allt med statsministern, medan i Sverige jobbar vi mer med koncensusbeslut på alla nivåer. Myndigheterna är inte lika uppdelade i Danmark utan mer centraliserade, t.ex. kring folkhälsa, utan en myndighet är ensamt ansvarig.
Varför har Danmark bättre ekonomi än Sverige och haft lägre arbetslöshet? Beror det på det effektiva demokratiska systemet, eller på andra faktorer? Danmark har lyckats försvara sin krona och knyta den till Euron med fast kronkurs. Har danska kronan inte utsatts för valutaspekulation av George Soros, som Sverige och många andra länder drabbades av kring 1992?
Att den svenska kronan är fri gör ju att i lågkonjunktur kan vår industri öka sin export jämfört med andra länder. Det ger oss en extra regleringsmöjlighet, så att vi slipper öka arbetslösheten. Dessutom har vi just nu låg statsskuld, och har därför klarat kriser bra under 2000-talet. Danmark har fast kronkurs, hur bär man sig åt för att bemöta lågkonjunkturer?
Citat:
Myndigheterna är inte lika uppdelade i Danmark utan mer centraliserade, t.ex. kring folkhälsa, utan en myndighet är ensamt ansvarig.
En myndighet är inte ensam ansvarig i Danmark – det är ministern som leder myndigheten, som ytterst ansvarar för myndighetens myndighetsutövning.
En flytande svensk krona är en konkurrensnackdel för Sverige, eftersom exportörer med betalningsfrister i framtiden tvingas betala en premie för att säkra det framtida betalningsvärdet och därmed blir importerade varor till Sverige dyrare.
Danmark upplever bara de lågkonjunkturer som euroområdet också upplever, då den danska kronans växelkurs är fixerad till euron – så Danmark upplever inte sina egna lågkonjunkturer, orsakade av sin egen misslyckade penningpolitik.